Νέα Δημοκρατία: Τα απόνερα του γάµου και οι... κουµπαριές του "όχι" - Οι σαµαρικοί, οι καραµανλικοί, οι εκπλήξεις και η συζήτηση για το κενό στα... δεξιά
Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια
Η "γαλάζια" Κοινοβουλευτική Οµάδα παραµένει αρραγής και η κυβερνητική συνοχή αδιαµφισβήτητη υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία μετά την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια
Την εικόνα ότι η Νέα ∆ηµοκρατία δεν τραυµατίστηκε από την ψηφοφορία για τον νόµο της ισότητας στον γάµο προβάλλει το Μέγαρο Μαξίµου, ξεκαθαρίζοντας ότι η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Οµάδα παραµένει αρραγής και η κυβερνητική συνοχή αδιαµφισβήτητη. Το νοµοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία µε την ψήφο 106 βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης, τη στιγµή που το γεγονός των 52 διαφοροποιήσεων από το «γαλάζιο στρατόπεδο» δεν περνά απαρατήρητο από το ραντάρ του Μεγάρου Μαξίµου.
Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, µιλά σήµερα στην «Απογευµατινή» της Κυριακής και δίνει την απάντησή του στο ερώτηµά µας: Πώς απαντάτε στην άποψη ότι η ψήφιση του νόµου για τα οµόφυλα ζευγάρια δηµιουργεί χώρο στα δεξιά της Ν.∆. για ίδρυση νέου κόµµατος; Εκτιµάτε ότι στις ευρωεκλογές θα υπάρξουν απώλειες από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους; «Κατηγορηµατικά σας απαντώ "όχι". Οσο λύνουµε τα προβλήµατα των συµπολιτών µας, δεν έχουµε να φοβόµαστε τίποτα. Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι πιο ενωµένη από ποτέ. Η προσωπική µου εκτίµηση είναι ότι το θέµα αυτό δεν θα πρέπει να παίξει κανένα ρόλο στη διαµόρφωση του αποτελέσµατος των ευρωεκλογών. Μέχρι τις εκλογές, ουδείς θα ασχολείται µε αυτό το ζήτηµα, που αφορά ελάχιστο κόσµο στην Ελλάδα και έγινε πολύ µεγάλη φασαρία χωρίς κανένα λόγο. Ηταν µια αυτονόητη υποχρέωση της χώρας, µε την οποία συµµορφωθήκαµε», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης. Στο Μέγαρο Μαξίµου η αίσθηση είναι ότι υπάρχει ικανοποίηση για την εξέλιξη της ψηφοφορίας, δεδοµένου ότι τα «όχι», τα οποία αρχικά κυµαίνονταν σε υψηλότερα επίπεδα, περιορίστηκαν στα 21, µε τη συντριπτική πλειοψηφία των διαφωνούντων µελών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν.∆. να επιλέγει ως λύση την αποχή, την οποία είχε υποδείξει στους διαφωνούντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως «διέξοδο».
Νέα Δημοκρατία: Ποιοι βγήκαν… εκτός γραµµής
Ενδιαφέρον ωστόσο έχει η «χαρτογράφηση» των βουλευτών που «έσπασαν» την κυβερνητική γραµµή, αλλά και οι εκπλήξεις στην πολυσυζητηµένη ψηφοφορία. Εκτός του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος είχε δηλώσει από την πρώτη στιγµή την αντίθεσή του στην κυβερνητική µεταρρύθµιση, για την οποία άλλωστε τοποθετήθηκε από το βήµα της Βουλής µε µια σκληρή οµιλία, ασκώντας εν συνόλω κριτική στην κυβέρνηση, το «όχι» επέλεξαν ακόµη οι βουλευτές που ανήκουν στο σαµαρικό µπλοκ: Χ. Αθανασίου, Μ. Χρυσοµάλλης, Β. Γιόγιακας, Κ. Καραγκούνης, Α. Κατσανιώτης, Φ. Μπαραλιάκος, Θ. ∆αβάκης, Μ. Χαρακόπουλος. Ο βουλευτής Κέρκυρας Σ. Γκίκας, ο οποίος καταψήφισε επίσης, σχετίζεται µε το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, όπως και ο Θ. Λεονταρίδης. Το νοµοσχέδιο καταψήφισε επίσης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μ. Σαλµάς, ενώ το «όχι» αποφάσισε ο καραµανλικής προέλευσης Ε. Στυλιανίδης. Το νοµοσχέδιο καταψήφισαν επίσης οι βουλευτές Φ. Αραµπατζή, Κ. Γκιουλέκας, Α. ∆ηµοσχάκης, Α. Καραµανλή, Θ. Καράογλου, ∆. Κυριαζίδης, Γ. Πασχαλίδης, Γ. Καρασµάνης. Τη βαλβίδα ασφαλείας της αποχής επέλεξαν 31 βουλευτές, µεταξύ των οποίων οι σαµαρικοί Ν. Μηταράκης, Π. Μαντάς, Κ. Βλάσης, αλλά και οι καραµανλικοί Γ. Ανδριανός και Γ. Βλάχος.
Οι τέσσερις
Σε κυβερνητικό επίπεδο, οι διαρροές από στελέχη της κυβέρνησης περιορίστηκαν σε τέσσερις, παρά την αρχική πρόβλεψη ότι θα υπάρξουν περί τους δέκα υπουργούς και υφυπουργούς που θα διαφοροποιηθούν. Την αποχή επέλεξαν ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης και οι υφυπουργοί Μ. Κεφάλα, Σ. Κελέτσης και Γ. Μπούγας, οι οποίοι είχαν εξαρχής εκφράσει τις ενστάσεις τους, ενώ την «τελευταία στιγµή» την υπερψήφιση του νοµοσχεδίου αποφάσισε ο υφυπουργός Εθνικής Αµυνας Γ. Κεφαλογιάννης. Ενστάσεις ως προς την τεκνοθεσία είχε εκφράσει επίσης ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κ. Κυρανάκης. Την επιλογή που τους έδωσε ο πρωθυπουργός ως προς την αποχή από την ψηφοφορία επέλεξαν οι βουλευτές: ∆. Ακτύπης, Λ. Βασιλειάδης, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Γιάτσιος, Θ. Ζεµπίλης, Θ. Καββαδάς, Γ. Καλλιάνος, ∆. Καλογερόπουλος, Μ. Καφούρος, Μ. Κόνσολας, Γ. Κοτρωνιάς, ∆. Κούβελας, Σ. Κουλκουδίνας, Γ. Λαµπρόπουλος, Κ. Μονογυιού, Χ. Μπουκώρος, Γ. Οικονόµου, Γ. Παπασωτηρίου, Σ. Πέτσας, Θ. Πλεύρης, Χ. Στεφανάδης, Α. Συρίγος.
Στις εκπλήξεις της ψηφοφορίας την περασµένη Πέµπτη για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών συγκαταλέγεται η στάση του βουλευτή Α' Πειραιώς και πρώην υφυπουργού Κ. Κατσαφάδου, τον οποίο οι πληροφορίες ήθελαν να απέχει και τελικώς υπερψήφισε, όπως και του βουλευτή στην ίδια εκλογική περιφέρεια, Ν. Βλαχάκου, αλλά και του βουλευτή Β' Πειραιώς ∆. Μαρκόπουλου, ο οποίος ανήκει στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά και οι πληροφορίες τον ήθελαν να διαφωνεί µε τη µεταρρύθµιση για την ισότητα στον γάµο.
Αντίστοιχα, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Σ. Σιµόπουλος, στήριξε την κυβερνητική πρωτοβουλία, ενώ εµφανιζόταν επί µακρόν αντίθετος. Πάντως, η ολοκλήρωση της συγκεκριµένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας έφερε ανακούφιση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος, όπου το τελευταίο διάστηµα το σχέδιο νόµου είχε φέρει συζητήσεις και αναταράξεις. Στην απορία πολλών εάν θα µπουν σε µαύρη λίστα όσοι βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος δεν ψήφισαν τον νόµο για την ισότητα στον πολιτικό γάµο, ο υπουργός Επικρατείας, Α. Σκέρτσος (Σκάι), τόνισε: «Σε καµία περίπτωση. Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι διαχρονικά, από την αρχή της Μεταπολίτευσης µέχρι και σήµερα, το πιο συνεκτικό και ισχυρό κόµµα, γιατί είναι µια φιλελεύθερη παράταξη, µέσα στην οποία µπορούν να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις».
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής