Συνάντηση Μητσοτάκη με Μόντι στο Νέο Δελχί: "Η στρατηγική συνεργασία με την Ινδία είναι ιδιαίτερα σημαντική"
Η επίσημη υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί
Δείτε εικόνες και βίντεο από την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ναρέντρα Μόντι - «Θα συζητήσουμε για να ενισχυθούν οι οικονομικοί μας δεσμοί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, έφτασε στο Rashtrapati Bhavan, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του κατά την επίσημη υποδοχή του από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία. Επιπλέον επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τη στρατηγική διμερή συνεργασία, την προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, ενώ θα έχουν και πολιτικές διαβουλεύσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη. Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας».
Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Mahatma Gandhi και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.
Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Σήμερα στην Ινδία μαζί με εκπροσώπους 70 ελληνικών επιχειρήσεων - Το άγνωστο σχέδιο για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης από Ινδία: «Η στρατηγική συνεργασία με την Ινδία είναι ιδιαίτερα σημαντική»
Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Ινδία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες. Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι, λοιπόν, πραγματική τιμή να βρίσκομαι εδώ και προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε με τον πρωθυπουργό».Δείτε εικόνες
Στην Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι κρίσιμες επαφές
Θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στον Τύπο.Στις 18:00, ώρα Ελλάδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» και θέμα θα είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η οικονομία.
Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ινδία είναι η χώρα μας να καταστεί πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη. Στόχος πολύ σημαντικός από πλευρά γεωπολιτική, οικονομική και βεβαίως επενδυτική. Παράλληλα, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, και στο κομμάτι το πολιτικό, το οικονομικό, αλλά και το εμπορικό.
Εν τω μεταξύ, ήδη από τη Δευτέρα βρίσκεται στην Ινδία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μια πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αναμένεται να ενισχύσει και να εμβαθύνει περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας», δήλωσε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, και έκανε λόγο για μια πολύ παραγωγική συνάντηση. Όπως εξάλλου τόνισε χθες σε ομιλία του στο Νέο Δελχί ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο συνδεσιμότητας θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των εμπλεκόμενων περιοχών, τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη, και θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα», ανέφερε.
Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Φραγκογιάννης ήταν ομιλητές στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων, το οποίο πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί, εστιάζοντας στην ενίσχυση της παρουσίας των ινδικών ομίλων στην Ελλάδα.
Πολύ σημαντικοί κλάδοι όπου επενδύουν οι Ινδοί είναι το κομμάτι των υποδομών, των νέων τεχνολογιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά βεβαίως και του τουρισμού. Κάτι που ενδιαφέρει πολύ τους Έλληνες επιχειρηματίες είναι να ενισχύσουν και εκείνοι από την πλευρά τους την παρουσία τους στην Ινδία. Εστιάζουν κυρίως στον τομέα των φαρμάκων, στα τρόφιμα, αλλά βεβαίως και στον σημαντικό τομέα της ναυτιλίας.
Οι συναντήσεις και με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι στόχοι
Αύριο, Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι με την Κοινή Δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων σε στρατηγικές (Strategic Partnership) τον περασμένο Αύγουστο οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία, με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.
Στόχος είναι ακόμα η εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργειών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της Εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.
Στο οικονομικό και επιχειρηματικό κομμάτι, τα πρώτα ανοίγματα έγιναν τον περασμένο Αύγουστο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας στην Αθήνα, όπου είχε δοθεί η πρώτη ευκαιρία να γίνουν επαφές ανάμεσα σε ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.
Το φάσμα και οι προοπτικές της συνεργασίας και των συνεργειών εκτιμάται ότι είναι ευρύτατα, τόσο για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, όσο και στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.
Ενδεικτικό είναι ότι, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, παρόλο που οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη τα στοιχεία (ΔΝΤ) σύμφωνα με τα οποία η Ινδία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3% και το 2024.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί έχει ως εξής:- Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Μόντι και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
- Στις 14:40, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας, Jagdeep Dhankhar.
- Στις 18:00 ο Πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue».