Παύλος Μαρινάκης: ''Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για τους αγρότες'' - Τι είπε για πανεπιστήμια, τρομοκρατία και Τέμπη
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Έχει αποδείξει πως έχει σημαντικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα εγκληματικότητας», είπε ο Παύλος Μαρινάκης
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και για την Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» το πρωί της Τετάρτης.
Αρχικά, ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών και ανέφερε: «Βλέπω μια μεγάλη αξιοπρέπεια αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και συντεταγμένα έχουν γίνει και συγκεκριμένα αιτήματα, που δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις μέρες. Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, είχε αποτέλεσμα και ήταν ουσιαστικά. Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν πολλά από τα οποία θεωρούν δίκαια, κάποια αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα και κάποια άλλα ενδεχομένως να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν εφικτά. Απευθυνόμενος σε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, το ρεύμα έχει έναν άξονα διετίας συν 8, στο όριο του κόστους, και το πετρέλαιο δίνεται με έκτακτο τρόπο για 3η χρονιά και ξεκινά η συζήτηση για τη μόνιμη καταβολή του πετρελαίου».
Διαβάστε ακόμα: Παύλος Μαρινάκης: Κάποιοι ενοχλήθηκαν που η Ελλάδα, από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, πλέον πρωταγωνιστεί
Και συμπλήρωσε: «Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση. Το ότι η οικονομία πάει καλά δεν έγινε ως διά μαγείας, παρότι αμφισβητούμαστε από την αντιπολίτευση, έγινε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που, πριν προχωρήσουν σε ένα μέτρο, το μετράνε και το μελετάνε και δεν έχουν στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής και να χρεώσουν τις επόμενες γενιές».
«Αναφορικά με το πετρέλαιο, γιατί το ρεύμα λύθηκε σε μεγάλο ποσοστό, ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καταργήθηκε το 2016. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες, προσχωρήσαμε σε δίκαιες παροχές. Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα για το πετρέλαιο, το οποίο δόθηκε για 3η χρονιά προσωρινά. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί από το 2025 να γίνει συζήτηση για να καταστεί το δίκαιο αυτό μέτρο μόνιμο. Μας βοήθησαν τα επιδόματα, ωστόσο δεν μένουν για πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παύλος Μαρινάκη: «Σε απόλυτη επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για τα ζητήματα τρομοκρατίας και παραβατικότητας»
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην τρομοκρατία και τα κενά στα μέτρα φύλαξης των δικαστικών μεγάρων.
«Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα σας πούμε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στη χώρα και δεν υπάρχει ζήτημα ανομίας ή παραβατικότητας. Από τη στιγμή που υπάρχουν ζητήματα τρομοκρατίας, υπάρχει θέμα. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Έχει αποδείξει πως έχει σημαντικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα εγκληματικότητας. Η ήπια εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά 25%, γιατί επιστρέφουν οι αστυνομικοί στους δρόμους. Οι ανθρωποκτονίες έχουν εξιχνιαστεί κατά 90%. Υπάρχουν όμως κενά που πρέπει να καλυφθούν και μετράει το αποτέλεσμα, δηλαδή η ασφάλεια των πολιτών. Το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ., η Αντιτρομοκρατική, καθώς και άλλες υπηρεσίες, είναι σε απολυτή επιφυλακή. Η βούληση της κυβέρνησης φαίνεται από τον Ποινικό Κώδικα που έχει. Έχουμε κυβέρνηση που κάνει μία 3η αλλαγή, που κλείνει πολλά κενά ανομίας: αυστηροποιούνται οι ποινές, σταματάει το παράδοξο ότι όλα τα πλημμελήματα είναι ατιμώρητα, έμπαινε κάποιος για 15 χρόνια στη φυλακή και έβγαινε σε 7 ακόμα και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Παύλος Μαρινάκης για πανεπιστήμια: «Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην είναι είδηση η τήρηση της νομιμότητας»
Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Θεωρώ καλοδεχούμενη την κριτική και λογική από αυτούς που μας λένε να κάνουμε περισσότερες επεμβάσεις και εφαρμόστε τον νόμο. Κάποιοι λένε ακόμα και για χούντα και βλέπουμε το εντελώς αντίθετο πράγμα. Πρώτον, σε λίγες μέρες θα γίνει πράξη η εμβληματικότερη μεταρρύθμιση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει ''μάχες'' έχουν χάσει εξάμηνα, είτε ήταν κομματικοί είτε όχι, για να μπορούν στη χώρα μας στα νέα παιδιά. Σε λίγες μέρες θα έχουμε έναν νόμο που στηρίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο και δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να έχουμε μη κρατικά πανεπιστήμια. Η αξία των πτυχίων προκύπτει από την αξιοπιστία του πανεπιστημίου και τι σπουδές παρέχει και κατά πόσο το θέλει αυτό το πτυχίο η αγορά εργασίας. Τα κριτήρια για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων ως παραρτήματα και ελπίζουμε και συνολικά μετά την αναθεώρηση του Άρθρου 16, που θα γίνει με το καλό στη χώρα, θα είναι πιο αυστηρά από οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη».
Στη συνέχεια, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Καταφέραμε με τις ενέργειες του υπ. Παιδείας και με τη βοήθεια των πρυτάνεων να διασωθεί η εξεταστική των φοιτητών κατά ποσοστό άνω του 90%. Δυστυχώς, υπήρχαν και περιπτώσεις που φοιτητές έχασαν το εξάμηνό τους, και να διερευνηθεί ποιος έχει ευθύνες. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να συζητάμε σε αυτή τη χώρα το αυτονόητο. Δυστυχώς συζητάμε γιατί έως το 2019 υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο που απαγόρευε τις επεμβάσεις στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην είναι είδηση η τήρηση της νομιμότητας. Εμείς δεν θέλουμε να μπαίνει στα πανεπιστήμια η Αστυνομία. Κανείς δεν το θέλει αυτό, δεν είναι εκδικητικό. Αν καταληφθεί μία ΔΟΕ ή ένας άλλος οργανισμός, προφανώς και θα επέμβει. Καταργήσαμε το άσυλο ανομίας το 2019 και από τότε έχουν γίνει δεκάδες επεμβάσεις εκκένωσης καταλήψεων από φοιτητές, κάποιους που αυτοαποκαλούνται ''φοιτητές''’, αίθουσες - παρασκευαστήρια μολότοφ σε Μετσόβιο και Αριστοτέλειο, στις εστίες. Η Αστυνομία βρήκε ευρήματα που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. Έχουμε και άλλα βήματα να διανύσουμε».
Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης για το κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη και την ολοκλήρωση των εργασιών μετά το ψήφισμα της Ευρωβουλής για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.
«Όσον αφορά στο ψήφισμα για το κράτος Δίκαιου, η κατάσταση κάθε χώρας για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος Δικαίου αποτυπώνεται από την ετήσια έκθεση για το κράτος Δίκαιου που βγάζει η ευρωπαϊκή επιτροπή για κάθε χώρα. Η τελευταία που βγήκε, και περιμένουμε την επόμενη, αναγνώρισε πολύ σημαντική πρόοδο για την Ελλάδα και έκανε και επισημάνσεις. Ως δημοσιογράφοι το βλέπετε αυτό, ζούμε σε μια χώρα που πλέον δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι σε κρατητήρια, δεν υπάρχουν υπουργοί καταδικασμένοι με 13-0 για παρεμβάσεις και παραβάσεις καθήκοντος. Δεν υπάρχουν πολιτικοί υπό διωγμό. Υπάρχει ένα ψήφισμα, ωστόσο, δεν πιστεύω ότι αντιμετωπίζεται (σ.σ. για τους δημοσιογράφους) πρόβλημα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τις περισσότερες εφημερίδες και Μέσα και είναι ευτυχές γεγονός αυτό, έχουμε συκοφαντικά πρωτοσέλιδα που δεν κυκλοφορούν σε άλλη χώρα στον κόσμο, έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία ή τουλάχιστον πολλές εφημερίδες που γράφουν τη μία ανακρίβεια μετά την άλλη», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Μερίδα της αντιπολίτευσης βλέπει πίσω από μια τραγωδία μια ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης»
«Για τη δολοφονία Καραϊβάζ ευχόμαστε να διαλευκανθεί. Δεν νομίζω ότι βάζουμε κάποια σκιά ότι υπάρχει κακοποιός συγκάλυψη. Για τις υποκλοπές ψηφίσαμε το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Για την Εξεταστική για τα Τέμπη είχαμε την Εξεταστική με τους περισσότερους μάρτυρες στην ιστορία των Εξεταστικών Επιτροπών, με 39 μάρτυρες. Ουδείς εξ αυτών, πλην ενός, προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Όπως κάθε πολίτης, λογικός άνθρωπος και υγιής νους θέλουμε αυτή η υπόθεση να διαλευκανθεί σε όλα τα επίπεδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε επίπεδο Εξεταστικής και σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Και το θέλει αυτό και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς υπάρχει μια μερίδα της αντιπολίτευσης που βλέπει πίσω από μια τραγωδία μια ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι ντροπή να χρησιμοποιούν τον πόνο των συγγενών για να κάνουν πολιτικό παιχνίδι ή να προβάλλουν ιστορίες στην Ευρώπη και να συκοφαντούν τη χώρα μας, π.χ. νεκρή Μαρία. Οι ώρες της Εξεταστικής είναι ρεκόρ. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα συγκάλυψης, είναι εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.