Μητσοτάκης στην διάσκεψη "Raisina Dialogue": Είμαστε το φυσικό κατώφλι της Ινδίας στην Ευρώπη - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα στις σχέσεις Ινδίας και ΕΕ
Στο κορυφαίο συνέδριο της Ινδίας ο πρωθυπουργός
«Είμαστε το φυσικό κατώφλι της Ινδίας στην Ευρώπη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Διάλογο της Raisina» - «Είναι παράδειγμα για τον κόσμο, η φωνή της λογικής στο διεθνές σύστημα», είπε για την Ινδία ο πρωθυπουργός
Έχοντας στο επίκεντρο την εμβάθυνση της συνεργασίας και των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, όπως αποτυπώθηκε και στις κοινές δηλώσεις σήμερα με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, από το Νέο Δελχί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue».
Ο διάλογος Raisina είναι μια πολυμερής διάσκεψη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Από την έναρξή του το 2016, το συνέδριο έχει αναδειχθεί ως το κορυφαίο συνέδριο της Ινδίας για τη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία.
«Ο μισός πληθυσμός της Γης πάει σε εκλογές σε 64 χώρες και επίσης η ΕΕ επιλέγει τους αντιπροσώπους της που θα διαμορφώσουν το μέλλον της. Δεν υπάρχει κανένα τέλειο είδος Δημοκρατίας, όλες αντιμετωπίζουν απρόκλητους κινδύνους, το 2024 πρέπει να είναι το έτος της Δημοκρατίας.
Σε σχέση με την παρουσία του στην Ινδία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τον Αύγουστο (σ.σ. κατά την επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα), ο πρωθυπουργός Μόντι είχε την ευγένεια να με καλέσει στη χώρα σας. Έχουμε τόσα ζητήματα που συζητούμε και έχουν μεγάλη σημασία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος με την ΕΕ, αλλά και ως ενδιάμεσος Ανατολής και Δύσης και του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. Σήμερα, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, έχει πολλά να προσφέρει και στις δύο πλευρές».
Και έστειλε ένα νέο μήνυμα σύσφιγξης των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας: «Θα θέλαμε να προάγουμε τις σχέσεις μας. Το λιμάνι του Πειραιά, τη ναυτιλία μας. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο στόλο εμπορικών πλοίων και αναζητούμε νέους διαδρόμους. Λέμε στην Ινδία: Είμαστε το φυσικό σας κατώφλι στην Ευρώπη. Στόχος μας να δούμε τους λαούς μας να προοδεύουν και να ευημερούν».
«Η Ελλάδα θεωρείτο ως ο ασθενής της Ευρώπης μεταξύ του 2015-19, ο λαϊκισμός δεν άφησε τίποτα, όμως τα πάντα έχουν αλλάξει. Η διαφορετική προσέγγιση στην ανάπτυξη, τη μετανάστευση και την ασφάλεια και η ψηφιοποίηση, ακολουθώντας και το δικό σας παράδειγμα, το πώς μοχλεύσατε την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών σας, αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων, μέσα από πολλές μεταρρυθμίσεις, έχουν αλλάξει τα πράγματα».
Έχουμε πολλές επενδύσεις στον τομέα των logistics, η Ινδία επενδύει στις υποδομές της Ελλάδας, όπως και στο καινούριο αεροδρόμιο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Η Ινδία έχει επίσης επενδύσει σε πλήθος τομέων, ενώ συμφωνήσαμε με τον κο Μόντι για το διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Η Ελλάδα εξαπλώνεται όσο ποτέ άλλοτε, παρακαλούμε τους Ινδούς να έρθουν στη χώρα μας», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Ελλάδα και Ινδία βλέπουμε τη Δημοκρατία ως μια υποχρέωση για να εκπληρώσουμε τις προκλήσεις μας. Γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα στη βάση της πεποίθησης ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, όμως είναι ευάλωτοι και δυστυχώς μπορούν να κερδίσουν έδαφος όσοοι δεν έχουν τέτοιες αντιλήψεις. Θα πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό, αναγνωρίζοντας τα λάθη μας», τόνισε.
«Σε όλες τις κοινωνίες, η Δημοκρατία βασίζεται στο διάλογο και έχει ως υποχρέωση οι πολίτες να ενημερώνονται. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την τεχνολογία με το δέοντα τρόπο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση. Χαίρομαι που η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει στην Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όμως είμαστε όλοι το ίδιο υπεύθυνοι απέναντι σε αυτήν την πρόκληση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετέχει εκεί. Η αποτελεσματική πολιτική απαιτεί στοχασμό και γόνιμο διάλογο στα διεθνή fora».
Έκλεισε, δε, λέγοντας: «Καθώς ολοκληρώνω την ομιλία μου, αξίζει τον κόπο να αναλογιστούμε πως ενώ Ελλάδα και Ινδία ανακάλυψαν τη Δημοκρατία, ανακαλύπτουν και τον εαυτό τους. Βλέπουμε ότι μέσω της ενθάρρυνσης αυτού του διαλόγου, έχουμε πολλά να κερδίσουμε. Αναγνωρίζουμε πως χωρίς αυτό το γόνιμο διάλογο, ο κόσμος θα παραμένει διχασμένος μεταξύ Βορρά και Δύσης, Ανατολής και Νότου. Η Ινδία είναι στο σταυροδρόμι. Θα ονομάσω αυτό το forum της Raisina ως «Αγορά», ως χώρο ανταλλαγής γόνιμων ιδεών. Ο Ινδοειρηνικός και η Μεσόγειος θα ωφεληθούν πολύ από τη συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας, οι λαοί μας έχουν πολλά να προσφέρουν στον κόσμο».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού
Στις κοινές δηλώσεις τους νωρίτερα το πρωί, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και Ναρέντα Μόντι αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας αλλά και στη συνεργασία για το μεταναστευτικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα trafficking.
«Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις επενδύσεις των ινδικών εταιρειών στην Ελλάδα με τον Ναρέντρα Μόντι να χαρακτηρίζει «εκπληκτική ευκαιρία» την επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του μετά από 16 χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές και τόνισε χαρακτηριστικά: «εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή την γεωγραφική ζώνη θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία: «Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα εφαρμόζεται ήδη και εντόπισε σημαντική πρόοδο στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της αγροτικής ανάπτυξης μεταξύ άλλων. Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως οι αμοιβαιες επενδύσεις είναι ακόμη ένας μεγάλος στόχος, όπως και η προοπτική να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο ακόμη και πριν από το 2030. Εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Ινδία αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό και την κινητικότητα.
«Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη μετά από 16 χρόνια είναι μια εκπληκτική ευκαιρία. Ως εκ τούτου οι συζητήσεις σήμερα είναι εξόχως ικανοποιητικές» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι.
«Προχωράμε ταχύτατα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έχουμε εντοπίσει ευκαιρίες για να δώσουμε μια νέα ώθηση και κατεύθυνση στη συνεργασία μας. Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότατη συνεργασία και χαίρομαι που οι δύο χώρες κάνουν βήματα στενότερης συνεργασίας. Στόχος ο διπλασιασμός εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030», συνέχισε τονίζοντας ότι υπάρχουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czarpe6jane1)
Ο διάλογος Raisina είναι μια πολυμερής διάσκεψη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Από την έναρξή του το 2016, το συνέδριο έχει αναδειχθεί ως το κορυφαίο συνέδριο της Ινδίας για τη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία.
Μητσοτάκης: Παράδειγμα για τον κόσμο η Ινδία
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ινδία ως «ένα παράδειγμα για τον κόσμο. Καταδεικνύετε το πως η δημοκρατία μπορεί να δώσει ισχυρότατη ανάπτυξη. Πώς η ανάπτυξη οδηγεί σε ευημερία και ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή». Και τόνισε σε σχέση με τη Δημοκρατία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ανά την υφήλιο:«Ο μισός πληθυσμός της Γης πάει σε εκλογές σε 64 χώρες και επίσης η ΕΕ επιλέγει τους αντιπροσώπους της που θα διαμορφώσουν το μέλλον της. Δεν υπάρχει κανένα τέλειο είδος Δημοκρατίας, όλες αντιμετωπίζουν απρόκλητους κινδύνους, το 2024 πρέπει να είναι το έτος της Δημοκρατίας.
Σε σχέση με την παρουσία του στην Ινδία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τον Αύγουστο (σ.σ. κατά την επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα), ο πρωθυπουργός Μόντι είχε την ευγένεια να με καλέσει στη χώρα σας. Έχουμε τόσα ζητήματα που συζητούμε και έχουν μεγάλη σημασία».
«Ισχυρότατος σύμμαχος η Ινδία - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας»
Και πρόσθεσε: «Η Ινδία είναι ένας ισχυρότατος σύμμαχος, βρίσκεται στην καρδιά της G20. Το καθεστώς της φαίνεται στις στρατηγικές σχέσεις που έχει με την ΕΕ. Η ενδυνάμωση της σχέσης της Ινδίας με την ΕΕ πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο λίθο. Έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις μας, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος με την ΕΕ, αλλά και ως ενδιάμεσος Ανατολής και Δύσης και του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. Σήμερα, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, έχει πολλά να προσφέρει και στις δύο πλευρές».
Και έστειλε ένα νέο μήνυμα σύσφιγξης των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας: «Θα θέλαμε να προάγουμε τις σχέσεις μας. Το λιμάνι του Πειραιά, τη ναυτιλία μας. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο στόλο εμπορικών πλοίων και αναζητούμε νέους διαδρόμους. Λέμε στην Ινδία: Είμαστε το φυσικό σας κατώφλι στην Ευρώπη. Στόχος μας να δούμε τους λαούς μας να προοδεύουν και να ευημερούν».
«Ακολουθήσαμε το παράδειγμα της Ινδίας στην ψηφιοποίηση»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για «λαϊκισμό», τονίζοντας πως έχουν αλλάξει τα πάντα από τότε:«Η Ελλάδα θεωρείτο ως ο ασθενής της Ευρώπης μεταξύ του 2015-19, ο λαϊκισμός δεν άφησε τίποτα, όμως τα πάντα έχουν αλλάξει. Η διαφορετική προσέγγιση στην ανάπτυξη, τη μετανάστευση και την ασφάλεια και η ψηφιοποίηση, ακολουθώντας και το δικό σας παράδειγμα, το πώς μοχλεύσατε την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών σας, αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων, μέσα από πολλές μεταρρυθμίσεις, έχουν αλλάξει τα πράγματα».
«Η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο»
Και πρόσθεσε: «Η χώρα μου έλαβε την επενδυτική βαθμίδα, πορευόμενη μέσα από αύξηση μισθών και επενδύσεων. Η Ελλάδα του σήμερα δεν θέλει μόνο να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους διαπεριφερειακής συνεργασίας στην Ευρώπη, αλλά να αποτελέσει το φυσικό κατώφλι της Ινδίας στην Ευρώπη. Η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, όπως και η Ελλάδα στην Ευρώπη.Έχουμε πολλές επενδύσεις στον τομέα των logistics, η Ινδία επενδύει στις υποδομές της Ελλάδας, όπως και στο καινούριο αεροδρόμιο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Η Ινδία έχει επίσης επενδύσει σε πλήθος τομέων, ενώ συμφωνήσαμε με τον κο Μόντι για το διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Η Ελλάδα εξαπλώνεται όσο ποτέ άλλοτε, παρακαλούμε τους Ινδούς να έρθουν στη χώρα μας», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Φωνή της λογικής η Ινδία σε έναν όλο και πιο πολωμένο κόσμο»
Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ευρύτερα διεθνή ζητήματα, τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και το ρόλο της Ινδίας: «Είναι ηγετική δημοκρατία, θεωρείται ως φωνή λογικής σε έναν όλο και πιο πολωμένο κόσμο. Συχνά ξεχνάμε το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε το διεθνές σύστημα: τα κράτη βρίσκονται σε αυτό, γιατί αντιλήφθηκαν πως είναι προς το συμφέρον τους να διατηρήσουν την ειρήνη. Όμως, φέτος έχουμε για δέυτερη χρονιά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μαζί με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή», είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε, επίσης, πως «κατανοώ ότι οι χώρες που ανήκουν στον Παγκόσμιο Νότο βλέπουν τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ως ευρωπαϊκό και προσάπτουν στην Ευρώπη πως υιοθετεί δύο μέτρα και σταθμά. Όμως, η Ουκρανία είναι μια πρόκληση στη διεθνή σταθερότητα και όλοι έχουμε ευθύνη να βάλουμε το δικό μας βάρος, προκειμένου να συνεισφέρουμε για την επίτευξη της ειρήνης. Η Ινδία έχει φωνή», πρόσθεσε.«Στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «ο κόσμος είναι μια οικογένεια και εδώ φτάνω στο ζήτημα της υπαρξιακής απειλής, την κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα παράγουμε ενέργεια από ΑΠΕ σε πολύ υψηλό ποσοστό, οπότε έχουμε λιγότερους ρύπους απ'ό,τι στο παρελθόν, όμως πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε χώρα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο. Ο πρωθυπουργός Μόντι αναφέρθηκε στο project για τη χρήση της αιολικής ενέργειας και στο COP-28 αποδείξαμε ότι μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία και να κάνουμε περισσότερα».«Ελλάδα και Ινδία βλέπουμε τη Δημοκρατία ως μια υποχρέωση για να εκπληρώσουμε τις προκλήσεις μας. Γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα στη βάση της πεποίθησης ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, όμως είναι ευάλωτοι και δυστυχώς μπορούν να κερδίσουν έδαφος όσοοι δεν έχουν τέτοιες αντιλήψεις. Θα πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό, αναγνωρίζοντας τα λάθη μας», τόνισε.
«Σε όλες τις κοινωνίες, η Δημοκρατία βασίζεται στο διάλογο και έχει ως υποχρέωση οι πολίτες να ενημερώνονται. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την τεχνολογία με το δέοντα τρόπο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση. Χαίρομαι που η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει στην Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όμως είμαστε όλοι το ίδιο υπεύθυνοι απέναντι σε αυτήν την πρόκληση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετέχει εκεί. Η αποτελεσματική πολιτική απαιτεί στοχασμό και γόνιμο διάλογο στα διεθνή fora».
Έκλεισε, δε, λέγοντας: «Καθώς ολοκληρώνω την ομιλία μου, αξίζει τον κόπο να αναλογιστούμε πως ενώ Ελλάδα και Ινδία ανακάλυψαν τη Δημοκρατία, ανακαλύπτουν και τον εαυτό τους. Βλέπουμε ότι μέσω της ενθάρρυνσης αυτού του διαλόγου, έχουμε πολλά να κερδίσουμε. Αναγνωρίζουμε πως χωρίς αυτό το γόνιμο διάλογο, ο κόσμος θα παραμένει διχασμένος μεταξύ Βορρά και Δύσης, Ανατολής και Νότου. Η Ινδία είναι στο σταυροδρόμι. Θα ονομάσω αυτό το forum της Raisina ως «Αγορά», ως χώρο ανταλλαγής γόνιμων ιδεών. Ο Ινδοειρηνικός και η Μεσόγειος θα ωφεληθούν πολύ από τη συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας, οι λαοί μας έχουν πολλά να προσφέρουν στον κόσμο».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα φυσική πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη» - Μόντι: Διπλασιάζουμε τις εμπορικές συναλλαγές έως το 2030
Στις κοινές δηλώσεις τους νωρίτερα το πρωί, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και Ναρέντα Μόντι αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας αλλά και στη συνεργασία για το μεταναστευτικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα trafficking.
«Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις επενδύσεις των ινδικών εταιρειών στην Ελλάδα με τον Ναρέντρα Μόντι να χαρακτηρίζει «εκπληκτική ευκαιρία» την επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του μετά από 16 χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές και τόνισε χαρακτηριστικά: «εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή την γεωγραφική ζώνη θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία: «Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα εφαρμόζεται ήδη και εντόπισε σημαντική πρόοδο στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της αγροτικής ανάπτυξης μεταξύ άλλων. Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως οι αμοιβαιες επενδύσεις είναι ακόμη ένας μεγάλος στόχος, όπως και η προοπτική να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο ακόμη και πριν από το 2030. Εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Ινδία αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό και την κινητικότητα.
«Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη μετά από 16 χρόνια είναι μια εκπληκτική ευκαιρία. Ως εκ τούτου οι συζητήσεις σήμερα είναι εξόχως ικανοποιητικές» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι.
«Προχωράμε ταχύτατα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έχουμε εντοπίσει ευκαιρίες για να δώσουμε μια νέα ώθηση και κατεύθυνση στη συνεργασία μας. Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότατη συνεργασία και χαίρομαι που οι δύο χώρες κάνουν βήματα στενότερης συνεργασίας. Στόχος ο διπλασιασμός εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030», συνέχισε τονίζοντας ότι υπάρχουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας.