Τη νέα πορεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στην πράξη αποτυπώνει η πρώτη υλοποίηση της εφαρμογής myNAT, με την απεικόνιση της θαλάσσιας υπηρεσίας των ναυτικών, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο ανακαινισμένο αίθριο του Μεγάρου του ΝΑΤ στον Πειραιά.

Διαβάστε επίσης: Το ΝΑΤ μπαίνει στην ψηφιακή εποχή με την εφαρμογή app myNAT που συνδέει ναυτικούς και εταιρείες με το Ταμείο

Η νέα αυτή εφαρμογή εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει στον Έλληνα ναυτικό ο αρχαιότερος ασφαλιστικός φορέας της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας αλλά και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πλήθους εκπροσώπων της ναυτικής και ναυτιλιακής κοινότητας, ο διοικητής και πρόεδρος του ΔΣ του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος και οι εκπρόσωποι της εταιρίας Q&R η οποία ανέπτυξε την εφαρμογή, παρουσίασαν τη λειτουργία της και τη χρησιμότητά της.

Όπως τόνισε ο κ. Τσαγκαρόπουλος, «πλέον, έχουμε γυρίσει σελίδα και βρισκόμαστε στη νέα πορεία που χαράχτηκε τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο της νέας πορείας του ΝΑΤ εντάσσεται και η συμμετοχή μας στη συνολική προσπάθεια της ψηφιακής μετάβασης, που αποτελεί κύριο στόχο της κυβέρνησης. Μια τέτοια δράση παρουσιάζουμε την εφαρμογή myNAT για κινητά τηλέφωνα και για την ακρίβεια την πρώτη της υλοποίηση, με την απεικόνιση της θαλάσσιας υπηρεσίας των ναυτικών. Είμαστε υπερήφανοι που, από την εποχή των υπολογιστών του προηγούμενου αιώνα, το ΝΑΤ κάνει πράξη τη νέα πορεία προς ένα δημιουργικό μέλλον, με σύγχρονες υπηρεσίες για τους ανθρώπους της κορυφαίας ναυτιλιακής δύναμης στον κόσμο!».

Ο σκοπός της εφαρμογής

Σκοπός της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους τους ναυτικούς μέσω της ιστοσελίδας του ΝΑΤ για κατέβασμα σε κινητές συσκευές Android (https://www.nat.gr/hlektronikew-ypiresies/) και, σύντομα, θα είναι διαθέσιμη για όλες τις κινητές συσκευές, μέσω των εφαρμογών Google Play Store και App Store για περιβάλλοντα Android και iOS αντίστοιχα, είναι:

η εμφάνιση ιστορικού υπηρεσίας,

η αναλυτική πληροφορία των υπηρεσιών (συνολικές ημέρες υπηρεσίας, ημέρες ανά έτος, ιστορικό υπηρεσιών κατά χρονικό εύρος κ.λπ.),

η δημιουργία και αποθήκευση σε pdf αρχείο και

η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων βασισμένων σε φίλτρα (διάστημα απασχόλησης ανά τύπο πλοίου, όνομα πλοίου, ειδικότητα απασχόλησης, πληροφορίες αποδοχών και εισφορών, ημέρες πραγματικής υπηρεσίας, ημέρες αδείας κ.ά.).

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, ξεκινώντας την ομιλία της, επαίνεσε τη δουλειά της διοίκησης και των εργαζομένων στο ΝΑΤ, τονίζοντας τα εξής: «Για εμάς, το ΝΑΤ δεν περιορίζεται στην απλή διαχείριση οικονομικών πόρων, αλλά λειτουργεί και ως ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, προσφέροντας πολύτιμη υποστήριξη στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους». Αναφερόμενη στη νέα ψηφιακή εφαρμογή, δήλωσε: «Με την καινοτόμο εφαρμογή myNAT, το ΝΑΤ, το πρώτο ασφαλιστικό ταμείο της Ελλάδας και της Ευρώπης και το δεύτερο αρχαιότερο στον κόσμο, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Προς όφελος των ναυτικών μας, που αποκτούν σε πραγματικό χρόνο πληροφόρηση για τον ασφαλιστικό βίο τους, αλλά και των ναυτιλιακών εταιριών. Στην εποχή των μεγάλων δεδομένων (Big Data) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), κανένας τομέας - είτε σχετίζεται με το κράτος είτε με την ελεύθερη οικονομία - την επιχειρηματικότητα και την εργασία, δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστος και το myNAT μας δείχνει τον δρόμο ότι η τεχνολογία μπορεί να γίνει και γίνεται σύμμαχός μας».

Τσακλόγλου: Η εφαρμογή αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ΝΑΤ

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου επεσήμανε: «Η εφαρμογή αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ΝΑΤ, που ήδη τα τελευταία χρόνια έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα. Αποδέκτες αυτού του βελτιωμένου επιπέδου υπηρεσιών δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους στη θάλασσα, που εκπροσωπούν τον πλέον ανταγωνιστικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με παράδοση που έρχεται πραγματικά από τα βάθη των αιώνων».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο έτερος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος τόνισε ότι το myNAT είναι μια σύγχρονη, αναγκαία μετάβαση στο μέλλον, γιατί ο κόσμος της ναυτιλίας – τόσο οι ναυτικοί μας, που σήμερα είναι πάνω από 20.000, όσο και οι πλοιοκτήτες – δεν είναι σαν τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά κινούνται από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη και, άρα, η εφαρμογή έχει γι' αυτούς μοναδική χρησιμότητα και θα τους διευκολύνει σημαντικά.

Στυλιανίδης: Μια νέα εποχή που θα έχει στο επίκεντρό της τον ναυτικό, στον οποίο αυτή η χώρα οφείλει τόσα πολλά

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης είπε: «Η συνεργασία του ΝΑΤ με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι καθημερινή και αγαστή. Δουλεύοντας μαζί αρμονικά, ΝΑΤ και Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής προχωρούν πιο γοργά, χωρίς επικαλύψεις και αναχρονιστικές συντεχνιακές λογικές, προς μια νέα ψηφιακή εποχή. Μια νέα εποχή που θα έχει στο επίκεντρό της τον ναυτικό, στον οποίο αυτή η χώρα οφείλει τόσα πολλά».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην άψογη συνεργασία με τον διοικητή του ΝΑΤ, που χαρακτήρισε ως «αναπόσπαστο κρίκο για τη δουλειά που κάνουμε για την ψηφιακή νηολόγηση ποντοπόρων πλοίων». Παράλληλα, τόνισε ότι, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, θα γίνει πράξη ο στόχος «να μιλούν τα συστήματα μεταξύ τους» ώστε ο συναλασσόμενος μία φορά να δίνει την πληροφορία στο κράτος και εκείνο από την πλευρά του να μπορεί με ψηφιακά συστήματα να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις χωρίς να επανέρχεται για πρόσθετες πληροφορίες.

Θεοδωράτος: Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και το ΝΑΤ

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Διονύσης Θεοδωράτος, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και το ΝΑΤ, γιατί οι ναυτικοί μας αξίζουν πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες και, επειδή χωρίς ναυτικούς δεν υπάρχει ναυτιλία, πρέπει να κάνουμε κάτι από κοινού με την ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία, για να προσελκύσουμε νέους στο ναυτικό επάγγελμα. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε την ελληνική ναυτιλία με νέους Έλληνες ναυτικούς».

Ο νομικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Δημήτρης Καραντώνης μετέφερε χαιρετισμό του Γραμματέα της Ομοσπονδίας Μανώλη Τσικαλάκη, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την ικανοποίηση της ΠΝΟ για την αλλαγή πλεύσης του ΝΑΤ. Όπως είπε, «πλέον, το ΝΑΤ δεν αρκείται σε μεγαλόστομες εξαγγελίες, αλλά προβαίνει σε πράξεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ναυτικών μας. Ευελπιστούμε ότι η σημαντική εφαρμογή, που παρουσιάζεται, θα εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον και θα διασυνδεθεί σε πραγματικό χρόνο με άλλες υπηρεσίες που αφορούν τους ναυτικούς μας».

Εκ μέρους των εργαζομένων του Οργανισμού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ Χρήστος Σκολαρίκος αναφέρθηκε στη νέα πορεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις και να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες στον Έλληνα ναυτικό, αρχής γενομένης από την εφαρμογή myNAT.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος μίλησε για σημαντική στιγμή για τη ναυτιλία, εξήρε το συνολικό έργο της διοίκησης και των εργαζομένων του ΝΑΤ έως σήμερα και εξέφρασε τη συγκίνησή του, καθώς και ο ίδιος είναι γιος ναυτικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ