Η στρατιωτική διπλωματία ∆ένδια: Γιατί ο υπουργός Άμυνας δείχνει έντονη κινητικότητα παρά το “ήρεµο” κλίµα µε την Τουρκία
Οι διπλωματικές κινήσεις Δένδια
Οι διπλωματικές κινήσεις του Νίκου Δένδια, σε μια περίοδο που το «καλό κλίμα» στα ελληνοτουρκικά μπορεί να ανατραπεί, μετά και τις συνεχόμενες anti-navtex της Τουρκίας.
Η εύθραυστη νηνεµία που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά δεν επιτρέπει εφησυχασµό. Η Τουρκία φροντίζει µε διπλωµατική µαεστρία να κρατά χαµηλούς τους τόνους, επαναφέροντας όµως παράλληλα στο προσκήνιο τις πάγιες και παράνοµες διεκδικήσεις της.
Διαβάστε επίσης: Στρατιωτική θητεία: Ποιο είναι το φινλανδικό μοντέλο που μελετά η κυβέρνηση να εφαρμόσει - Τι προβλέπει
Οι Τούρκοι αξιωµατούχοι πράγµατι αποφεύγουν τις ρητορικές προκλήσεις, ενώ και η πτητική τους δραστηριότητα παραµένει µηδενική. Οµως, σύµφωνα µε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», όλους αυτούς τους µήνες σχεδόν για κάθε navtex ή notam που βγάζει η Ελλάδα, η Τουρκία εκδίδει αντι-navtex και αντι-notam, αναµασώντας το γνωστό αφήγηµα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Μολονότι οι διεθνείς συνθήκες το έχουν «λύσει», οι γείτονες σκοπίµως το επαναφέρουν στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών απήντησε µε ρηµατική διακοίνωση και επιστολές διαµαρτυρίας, απορρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισµούς και προβάλλοντας τη νοµική ορθότητα των ελληνικών θέσεων. Οι τουρκικές απόψεις, λοιπόν, δεν αλλάζουν. Αλλάζει µόνο ο τρόπος µε τον οποίο κινούνται οι γείτονες, µε απώτερο στόχο την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναµη και φυσικά τη «Γαλάζια Πατρίδα» που κινητροδοτεί, άλλωστε, όλες τις κινήσεις τους. Ανησυχία ∆εν είναι τυχαία τα όσα ανέφερε προ ηµερών ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, ενηµερώνοντας τα µέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αµυνας της Βουλής. «Ανησυχώ και ανησυχώ µάλιστα πάρα πολύ. Οταν έχω 100 εκατ. δίπλα µου να διατυπώνουν ισχυρισµούς αντίθετους µε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στη χώρα µου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία. Αλλιώς εγκληµατώ. Οι εισηγήσεις που κάνουµε γίνονται µε απόλυτο σεβασµό και στο τελευταίο ευρώ. ∆εν µπορώ να αγνοήσω την πρόκληση που διαφαίνεται πέραν του ορίζοντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. ∆ένδιας, προκαλώντας την αναµενόµενη ενόχληση στους γνωστούς απόστρατους Τούρκους αναλυτές, που ξενυχτούν στα τηλεοπτικά παράθυρα της γείτονος. ∆εδοµένης αυτής της ανησυχίας, ο υπουργός επιδίδεται τις τελευταίες ώρες σ’ ένα σπριντ επαφών. Οι επισκέψεις που πραγµατοποιεί και εκείνες που δροµολογεί βρίθουν συµβολισµών.
Οι σταθµοί των επισκέψεων Δένδια
Πρώτος σταθµός η Κρήτη. Μία περιοχή µεγάλης στρατηγικής σηµασίας αφενός για τα εθνικά µας συµφέροντα και αφετέρου για τον ρόλο που διαδραµατίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία µε τους εταίρους και τους συµµάχους της. Η εικόνα του υπουργού Αµυνας να πετά µε F-16 Viper, ένα από τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη της Πολεµικής µας Αεροπορίας, «µιλά» από µόνη της.
Ο κ. ∆ένδιας επέλεξε να πάει στην 115 Πτέρυγα Μάχης, µία από τις πιο ετοιµοπόλεµες µονάδες. Το γεγονός, δε, ότι πέταξε µε το αναβαθµισµένο µαχητικό, ταξίδεψε ως νέο στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, σε µια χρονική στιγµή που οι Τούρκοι παλεύουν να πάρουν τα F-16 από τις ΗΠΑ, γνωρίζοντας ότι όποτε κι αν εν τέλει τα προµηθευτούν, θα τα πάρουν µε όρους. Στον αντίποδα, η Ελληνική Αεροπορία θα ενισχυθεί µε µαχητικά πέµπτης γενιάς. Οπως είπε ο κ. ∆ένδιας την Παρασκευή στους φύλακες των συνόρων µας: «Η ικανότητά σας και η αποτελεσµατικότητά σας αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας. Για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας ή αναθεωρητισµού. Η παραλαβή των Rafale και των F-16 στην έκδοση Viper ενισχύουν τις πολεµικές µοίρες µας. Οπως είναι ήδη γνωστό, η αρµόδια αµερικανική υπηρεσία απέστειλε στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας την Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LoA) για την πώληση µαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα. Το F-35 θα προσφέρει στην Πολεµική Αεροπορία, και στις Ενοπλες ∆υνάµεις εν γένει, νέες επιχειρησιακές δυνατότητες».
Ανοιχτά µέτωπα παντού
Πόλεµος στην Ουκρανία, πόλεµος στη Γάζα, εµπλοκή της «Χεζµπολάχ», επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, οικονοµική αποσταθεροποίηση της συµµαχικής Αιγύπτου, σπασµωδικές κινήσεις της ανεξέλεγκτης και φιλότουρκης Λιβύης. Ολα αυτά τα µέτωπα είναι ανοιχτά, παράλληλα. Η Ελλάδα (κυρίως) λόγω γεωγραφικής θέσης δεν µπορεί να παρακολουθεί αµέτοχη. Ας συγκρατήσουµε ότι δύο ηµέρες πριν από τον κ. ∆ένδια µετέβη στα Χανιά ο Γερµανός υπουργός Αµυνας, Μπόρις Πιστόριους.
Ο κ. Πιστόριους επισκέφθηκε τη φρεγάτα Hessen προτού αυτή αναχωρήσει για την αποστολή της στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να συµµετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ASPIDES», στην οποία θα λάβει µέρος και η χώρα µας. Λίαν συντόµως θα αναχωρήσει η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», ενώ η Λάρισα θα αποτελέσει το στρατηγείο για την ευρωπαϊκή αυτή επιχείρηση. Το Σάββατο, ο υπουργός µετέβη στη Σχολή Εφέδρων Αξιωµατικών Πεζικού στο Ηράκλειο, απ’ όπου αποφοίτησε και ο ίδιος. Πέρα από το προφανές προσωπικό και συναισθηµατικά φορτισµένο κίνητρο πίσω από την επιλογή της συγκεκριµένης επίσκεψης, ο κ. ∆ένδιας θέλησε να στείλει κι ένα µήνυµα για την εφεδρεία. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που την Τρίτη θα βρίσκεται -σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής»- στη Φινλανδία. Οπως έχει ήδη προαναγγείλει ο ίδιος, θα υιοθετηθεί το φινλανδικό µοντέλο για τη στρατιωτική θητεία. Ο χι ως προς τους µήνες θητείας, αλλά ως προς τον συνδυασµό εντατικής εκπαίδευσης µε την τακτική µετεκπαίδευση των εφέδρων. Επίσης, σκοπός του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί ουσιαστικά ο χρόνος θητείας των στρατευσίµων, ώστε να αποκτούν δεξιότητες που θα τους χρησιµεύσουν στην πολιτική τους ζωή.
* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής