Νίκος Χαρδαλιάς: Στη Δραπετσώνα πλέον θα έχουμε ζωή - 45 εκατ. ευρώ για έργα που θα δώσουν πνοή
Περιφέρεια Αττικής
Ήδη βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης ή ωρίμανσης δέκα μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 35,8 εκατ. ευρώ
Σημαντικά έργα υποδομής συνολικού προϋπολογισμού άνω των 45 εκατ. ευρώ που πρόκειται να αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας προανήγγειλε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του οικείου δήμου.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια περιοχή που αποτυπώνει τη σύγχρονη βιομηχανική ιστορία της Αττικής, με τα σημάδια της να είναι ακόμα ζωντανά», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι «αποτελεί ισχυρή βούλησή μας η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Με αστικές αναπλάσεις, έργα υποδομής, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, έχοντας εξασφαλίσει περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Πρόκειται για ένα σχέδιο ολιστικό, για έργα άμεσης προτεραιότητας. Αφορά τους ανθρώπους, αφορά τις επόμενες γενιές».
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής, βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης ή ωρίμανσης δέκα μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 35,8 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν:
- Η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, προϋπολογισμού 5,6 εκατ. ευρώ, με το συνολικό μήκος των αγωγών να ανέρχεται σε περισσότερα από 8,5 χλμ. Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2025, θα ανακουφίσει σημαντικά περιοχές στο Κερατσίνι, όπου παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις.
- Η διάθεση 1,7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, με εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, καθαρισμούς φρεατίων και οδών, εργασίες οδοφωτισμού, συντήρηση σήμανσης και στηθαίων ασφαλείας, εποπτεία και συντήρηση οδογεφυρών, σηράγγων και υπόγειων διαβάσεων, καθώς και τη διάθεση συνεργείου έκτακτης ανάγκης σε 24ωρη βάση.
- Η κατασκευή παιδικής χαράς για φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες στην Ακτή Κράκαρη, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με ειδικές κατασκευές παιχνιδιών, υπαίθρια μουσικά όργανα και βοηθητικές εγκαταστάσεις –όλα πλήρως φιλικά προς ΑμεΑ–, ενώ θα υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, φωτισμού και σκίασης.
Ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε επίσης ότι έχει εκπονηθεί κοινωνικός προϋπολογισμός ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των δομών του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών – κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, ΚΑΠΗ, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, δομές για κακοποιημένες γυναίκες και παρατήματα υπηρεσιών για Ρομά. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρξει μια πρώτη πρόταση για την αξιοποίηση έκτασης 240 στρεμμάτων στο Σχιστό, από ευρωπαϊκούς πόρους. «Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το χρωστάμε στους πολίτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για ένα στοίχημα που αφορά το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς ιδεολογικό πρόσημο και κομματικό χρώμα. «Αυτή την 61η ημέρα της θητείας μου σε σύνολο 1.825 ημερών, δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από τα προβλήματα και δεν πρόκειται ποτέ από εμένα να ακούσετε κάτι παραπάνω από αυτά που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Στο τέλος αυτής της διαδρομής, θα ήθελα να μπορούμε να παραφράσουμε το γνωστό τραγούδι – και στη Δραπετσώνα πλέον να έχουμε ζωή. Μια ζωή με ποιότητα, ασφάλεια και αισιοδοξία για το μέλλον. Όπως αξίζει στους κατοίκους του δήμου, όπως αξίζει σε κάθε πολίτη, σε κάθε γειτονιά της Αττικής. Αυτό το στοίχημα μας αφορά όλους και γι' αυτό θα κριθούμε στην πράξη».
Στην έναρξη των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, χαιρέτισε την απόφαση της νέας περιφερειακής Αρχής για αποκέντρωση των συνεδριάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ καλό να ανοίγεται μια επαφή με τους ανθρώπους, με τους φορείς της πόλης, με τις συλλογικότητες, αλλά και με το κλίμα των γειτονιών μας. Χρειάζεται το Περιφερειακό Συμβούλιο να ακούει τις τοπικές κοινωνίες, να συζητεί και να υιοθετεί όλα όσα θέτουν ως προτεραιότητες». Ο κ. Βρεττάκος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει επί δεκαετίες η περιοχή, με έμφαση στις υποδομές, τους δημόσιους χώρους και τους χώρους πρασίνου, καθώς και στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης πρέπει από κοινού να διεκδικούν από την κεντρική κυβέρνηση όσα χρειάζονται για να αλλάξουν οι γειτονιές», κατέληξε.