Μητσοτάκης: Αυξάνουμε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα έως τα 2.500 ευρώ
Τι είπε στη δυνδιάσκεψη της ΔΑΠ
Το επίδομα έχει αυξηθεί ήδη στις 2.000 ευρώ για φοιτητές που συγκατοικούν
Την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 2.500 ευρώ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνδιάσκεψη της ΔΑΠ.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα στέγης, ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Επιτρέψτε μου όμως να πω και δύο λόγια για το άλλο μεγάλο πρόβλημα για το οποίο πάντα μου μιλούν οι νέοι, όπου και αν πηγαίνω στην πατρίδα μας. Αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη στέγης και τα υψηλά ενοίκια. Το ξέρω καλά πόσο αυτό απασχολεί την καθημερινή ζωή σας. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι αποτελεί μια πρόκληση που απαιτεί πολλές δράσεις και σε παράλληλα πεδία. Δεν μπορεί να βρει μια αυτόματη λύση.
Κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί θέλουμε να είναι μέρος της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας και η παραμονή σας σε μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, καλαίσθητη φοιτητική εστία.
Και πάλι, όμως, όλα αυτά δεν αρκούν, γιατί ξέρετε καλά ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η φοιτητική στέγη, αλλά συνολικά η νεανική στέγη. Εκείνη που θα μπορέσει να σας απελευθερώσει από την οικογενειακή εστία, φιλοξενώντας τη δική σας προσωπική πορεία, όταν θα έχετε τελειώσει πια το πανεπιστήμιο.
"Χτίζουμε τη νέα Ελλάδα της ψηφιακής εποχής"
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. είπε ότι η Ελλάδα του 2024 έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και μονοψήφια ανεργία. Το εισόδημα βελτιώθηκε κατά 20% και ο κατώτατος μισθός σε λίγο θα αυξηθεί για τέταρτη φορά.
«Χτίζουμε τη νέα Ελλάδα της ψηφιακής εποχής. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Economist μας ανακήρυξε χώρα της χρονιάς για το 2023», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της ισότητας στον πολιτικό γάμο.
Από το 2019 έχουν πειστεί οι πολίτες ότι μπορεί να βγει πιο δυνατή από τις κρίσεις και τις δυσκολίες. Κεντρικός στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε σε όλους τους τομείς την Ε.Ε.
Με το νομοσχέδιο που φέραμε προς ψήφιση το 70% αφορά την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου
«Στα μέτωπα της Παιδείας και της Στέγης γίνονται μεγάλες προσπάθειες. Φέτος η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι διπλάσια από αυτήν του 2018. Εγιναν 25.000 διορισμοί. Διπλασιάστηκαν τα πρότυπα σχολεία που πολέμησε η Αριστερά με μένος».Με το νομοσχέδιο που φέραμε προς ψήφιση το 70% αφορά την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Γενιές ΔΑΠ-ιτών έδωσαν αγώνα για να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση. Τωρα αυτή η κυβέρνηση την κάνει πράξη.
Το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων είναι πολύ έντονο. Βάζουμε αυστηρούς όρους. Δεν θα επιτρέψουμε μοντέλο κάποιων ορόφων σε μια πολυκατοικία.
Αν έρθει το Πανεπιστήμιο που σπούδασε ο κ. Κασσελάκης και θελήσει να έρθει στην Ελλάδα, τι θα πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι δεν θέλει να έλθει;».
Η Εθνική Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΟΝΝΕΔ αλλά και του επικεφαλής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην τραγωδία των Τεμπών, με τον Ορφέα Γεωργίου να τονίζει ότι «εμείς ως νέοι άνθρωποι ζητάμε το ποτέ ξανά να γίνει πράξη και ότι το βλέμμα μας είναι πλέον στη Δικαιοσύνη».
Σε ό,τι αφορά την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τόνισε ότι είναι ώρα να υλοποιηθεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση και ζήτησε ανοιχτές σχολές παντού. Η λύση των εξ αποστάσεως εξετάσεων είναι η έσχατη λύση, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Στις επικειμενες εκλογές οι φοιτητές θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στο μπάχαλο και την πρόοδο. Αν θέλουμε ένα ανοικτό πανεπιστήμιο που δεν θα εκπροσωπεί τις μειοψηφίες, η συμμετοχή μας είναι η μόνη μας επιλογή», ανέφερε.
Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της ΔΑΠ για τον αγώνα που έδωσαν για να κρατήσουν ανοικτές τις σχολές. «Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ανήκει σε μια άλλη εποχή. Φύγαμε μπροστά πια», υπογράμμισε. «Αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία έσπασε το άβατο των πανεπιστημίων και κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Όποτε χρειάζεται η αστυνομία να παρεμβαίνει θα το κάνει σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Και αν αυτό ενοχλεί κάποιους, είναι δικό τους πρόβλημα», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρόκειται οι φοιτητές να είναι όμηροι μικρών μειοψηφιών και στη συνέχεια μίλησε για την έλλειψη στέγης και τα υψηλά ενοίκια. Ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση που απαιτεί πολλές δράσεις και μίλησε για την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
" Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο"
«Το ζητούμενο είναι συνολικά η νεανική στέγη. Το πρόγραμμα "Σπίτι μου" ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Το κλειδί αυτής της εξίσωσης είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση», συνέχισε και μίλησε για τις σχετικές δράσεις της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.
"Δυστυχώς διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες"
«Δεν θα μιλήσω πολύ σήμερα για την ποιότητα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες. Πρώτον υποστηρίζοντας ένα ψήφισμα ντροπής που διασύρει τη χώρα, φτάνοντας στο σημείο κάποιοι να ζητούν να διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας. Και πότε μετατρέποντας σε κομματικό εργαλείο ακόμα και το πένθος, το συλλογικό πένθος το οποίο δεν έχει χρώμα για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να επιθυμούν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών και πρώτα οι νέες και οι νέοι μας», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια πως αυτά δείχνουν τι μπορεί να συμβεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και έκανε λόγο για εκστρατεία λάσπης. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές. Για τα άλλα κόμματα τα αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση. Για την πατρίδα οι εκλογές θα έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτύπωμα. Από τη μία πλευρά η αναμέτρηση θα δείξει αν η Ελλάδα θα μείνει σταθερή σε ένα ασταθές περιβάλλον. Από την άλλη η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μόνη παράταξη που έχει θέσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία. Η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή γίνεται κρίσιμη. Γι' αυτό και πρώτοι εσείς πρέπει να ψηφίσετε και να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο», τόνισε.
"Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας"
«Να εξηγήσουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα απ' ό,τι δείχνει ο χάρτης. Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική. Από σήμερα μπαίνουμε άπαντες σε προεκλογική επιφυλακή με τη νεολαία μας όπως πάντα στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το κοντέρ μηδενίζει ξανά και οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια.
«Σας καλώ και πάλι. Το μέλλον είστε εσείς. Στο δικαίωμα το οποίο έχετε να διεκδικήσετε και να ζήσετε μια ζωή καλύτερη από των γονιών σας. Κλείστε τα αυτιά σας στην ισοπέδωση. Βοηθήστε μας να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι. Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε πολύ πιο νέοι από κάποιους που υποτίθεται έχουν κάνει τη νεανικότητά τους παράσημο. Μας περιμένουν νέα στοιχήματα με πρώτο αυτό των ευρωεκλογών. Είμαι σίγουρος ότι και αυτό θα το κερδίσουμε και πάλι μαζί», πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία του.