Γλαβίνας: ''Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει''
Τι είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ
«Η Παιδεία δεν το λέω από στερεότυπο, είναι ένα κοινωνικό αγαθό» σημείωσε ο Θανάσης Γλαβίνας
Στο θέμα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, με αφορμή και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ειδικότερα, ο Θανάσης Γλαβίνας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δήλωσε ότι: «Eίναι δεδομένο ότι θα καταψηφίσουμε, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που εμείς έχουμε θέσει, ώστε πραγματικά να συνυπάρξουν ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια, παράλληλα με έναν χάρτη μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, στα οποία μέσα από ισχυρές ρυθμίσεις θα λειτουργούν, όπως είπα, συμπληρωματικά και προς ενίσχυση τόσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο φυσικά και της έρευνας. Ο τρόπος που φέρνει η Νέα Δημοκρατία αυτό το νομοσχέδιο, αφενός χωρίς διαβούλευση, αφετέρου με έναν αμφισβητήσιμο τρόπο σε σχέση με το Σύνταγμα.
Νομίζω και ο ίδιος ο υπουργός, ο κ. Πιερρακάκης, το ανέφερε και κατά τρίτον με έναν τρόπο, ο οποίος κάνοντας ένα κακό ξεκίνημα μπορεί να δημιουργηθούν τέτοιες στρεβλώσεις στην πορεία, οι οποίες θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάνε να λύσουν. Νομίζω αυτό είναι το μείζον, γι’ αυτό και εμείς είμαστε αντίθετοι, γι’ αυτό και θα καταψηφίσουμε».
Θανάσης Γλαβίνας: «Δεν είμαστε ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως: «Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ραφτεί με τέτοιο τρόπο το οποίο ταιριάζει σε συγκεκριμένες διευθετήσεις τις οποίες θέλει να κάνει η Νέα Δημοκρατία. Εμείς έχουμε καταθέσει την πρότασή μας, εμείς κάναμε διαβούλευση, την κάναμε μόνοι μας, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση. Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, συνάντησε χθες πρυτάνεις από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ουσιαστικά άκουσε αυτό το οποίο λέμε κι εμείς, ότι δεν συζητήθηκαν μείζονα ζητήματα, ότι δεν άκουσαν, δεν άκουσε η κυβέρνηση τι λένε οι φορείς, τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές, ακόμα και οι φορείς οι οποίοι ασχολούνται, είναι μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία για το πώς πρέπει αφενός να θωρακίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και κατά δεύτερον εμείς μπαίνουμε στη συζήτηση.
Δεν είμαστε αναχρονιστές, λέμε ναι γιατί μας κατηγορούν ότι είμαστε πράσινος ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε ναι. Να δούμε πώς θα βάλουμε τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, πώς θα αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα του δημοσίου πανεπιστημίου».
Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επισήμανε πως: «Θα ήταν πολύ πιο σίγουρο και ασφαλές βήμα να πηγαίναμε σε μια διαβούλευση ενός χρόνου αν θυμάστε το νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου- ήταν και χθες σε συζήτηση με τον κύριο Μανιάτη που είχε πολύ ενδιαφέρον- κάναμε δεκατέσσερις μήνες διαβούλευση.
Θα ξεκινούσε συνταγματική αναθεώρηση το Νοέμβριο του ‘25 και θα πηγαίναμε σε άμεσο χρόνο, σε μια, αν θέλετε, συναινετική διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16, χαρτογραφώντας, ιχνηλατώντας το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της μη κρατικής, που πράγματι θέλει ρύθμιση με τα ιδιωτικά κολλέγια κλπ με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, τι κάνουμε με τα ακαδημαϊκά.
Να φτάσουμε σε ένα, σε ένα σύνολο αποφάσεων, κοινή συναίνεση, κρατάει εις μάκρος, αλλά τι να κάνουμε, έχουμε μια συνταγματική διαδικασία, δεν οφείλουμε να το σεβαστούμε; Γιατί να ρισκάρουμε μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά θα γίνουν έτσι κι αλλιώς. Δεν τα λέω κακοπροαίρετα. Θέλω να αποτυπώσω την πραγματικότητα».
Θανάσης Γλαβίνας: «Δεν μας καλύπτουν οι προϋποθέσεις του νομοσχεδίου»
Παράλληλα, ο κ. Γλαβίνας ανέφερε ότι: «Η αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως γνωρίζετε, απαιτεί κατ’ αρχήν δύο Βουλές και απαιτεί κάποια στιγμή μια ειδική πλειοψηφία των 180. Εκεί λοιπόν όλοι θα κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, τους οποίους δεν θέλει να κάνει τώρα κυβέρνηση.
Επειδή διάβασα το νομοσχέδιο δεν έχω δει τις αυστηρές προϋποθέσεις. Αν οι αυστηρές προϋποθέσεις είναι μια υψηλή εγγυητική επιστολή, συγνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι καλύπτονται.
Η απάντηση ότι θα έρθει το οποιοδήποτε ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, γιατί δεν μιλάμε μόνο για Ευρώπη το οποίο θα έρθει, θα ιδρύσει στην Ελλάδα, ένα μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό, σε συνεργασία με ένα κερδοσκοπικό fund, μπορεί αυτό να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο;
Η Παιδεία δεν το λέω από στερεότυπο, είναι ένα κοινωνικό αγαθό.
Και στα δημόσια φυσικά και στα μη κρατικά οφείλει να παρέχεται με ένα τρόπο αξιακό, ας το πούμε έτσι, όπου θα διασφαλίζει ότι υπάρχει ένα επίπεδο σπουδών.
Εμείς λοιπόν, μέσα από αυτές τις προϋποθέσεις, όπως έχει θέσει η Δημοκρατία και προσέξτε και τι λέει το νομοσχέδιο; Ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Αυτός είναι τίτλος, αυτός τι κάνει; Μεταφέρει κάποια τμήματα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο Δημοκρίτειο, στην Καβάλα και στη Δράμα. Αυτό είναι η ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Δεν είναι κάτι άλλο.
Και κατά δεύτερον, τι κάνει Αλλάζει 85 άρθρα του νόμου Κεραμέως. Η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2022. Αλλάζει η Νέα Δημοκρατία το νόμο της τον βαφτίζει με παπά και με κουμπάρο ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου. Οι πρυτάνεις δεν μας είπαν καμία τέτοια προϋπόθεση. Καμία τέτοια προοπτική. Και στα 20 άρθρα στο τέλος κρύβει, επίτηδες ας το πούμε έτσι, με μια κουτοπονηριά θα την πω, τα άρθρα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Τα άρθρα αυτά είναι οι αλλαγές του νόμου της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι το 22, δεν είναι Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία θα παραδεχτεί ότι η κυρία Κεραμέως 88 άρθρα του νόμου της δεν τα έφτιαξε σωστά»;
Δεν άλλαξε θέση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Παράλληλα επισήμανε πως: «Οφείλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ό,τι φέρνει η ΝΔ να το ασπάζονται και να το υπερψηφίζουν; Κάνουμε μια αξιολόγηση. Εμείς λέμε από θέση αρχής ότι είμαστε θετικοί, αποδεχόμαστε, δεν θέλουμε απαγορεύσεις θέλουμε μεταρρυθμίσεις.
Δεν νομίζω ότι αλλάξαμε στάση. Η στάση μας εξ αρχής ήταν το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό, αποδέχεται την ίδρυση μη κρατικών. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η εξαίρεση που υπάρχει στη χώρα, η οποία λέει ότι μόνο η Ελλάδα δεν έχει μη κρατική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι κάτι το οποίο είναι εύλογο.
Πρέπει να το προχωρήσουμε, πρέπει να το λύσουμε, αλλά πρέπει να δούμε τον τρόπο, αφενός να διασφαλίσουμε το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι ίδιοι οι πρυτάνεις, τα ίδια τα πανεπιστήμια, μιλάνε ότι έχουν χαμηλή χρηματοδότηση, ανεπαρκείς υποδομές. Η αναλογία μελών ΔΕΠ είναι η χειρότερη στην Ευρώπη.
Ακόμη και χώρες οι οποίες θεωρητικά δεν θα έπρεπε να τις ανταγωνιζόμαστε, η Βουλγαρία, η Ρουμανία μας έχουν ξεπεράσει στο κομμάτι αυτό είμαστε πολύ του μέσου όρου χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στην Ευρώπη.
Άρα όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τεθούν σε μια βάση συζήτησης. Να ισχυροποιήσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο σε όλη την Ευρώπη το ξέρετε ότι εκεί πηγαίνουν οι φοιτητές.
Και επειδή ακούμε νούμερα, 40.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν, να δούμε πού σπουδάζουν, Σε ποια πανεπιστήμια. Καλό. Αφενός καλώς κάποιοι πηγαίνουν, έτσι δεν είναι.
Θέλουμε να πηγαίνουν στο εξωτερικό, να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους, να γνωρίζουν τις εκπαιδευτικές κοινότητες και φυσικά να δούμε και το ζήτημα που λέει ότι κάποιοι από τους φοιτητές πηγαίνουν στο μοντέλο της Κύπρου, στη Βουλγαρία, στη Σλοβακία για να σπουδάσουν συγκεκριμένες σχολές.
Να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Να δούμε λοιπόν πώς αυτά τα κολέγια θα γίνουν θα πανεπιστημιοποηθούν πράγματι, γιατί τώρα, όπως καταλαβαίνουμε, δίνουν μόνο επαγγελματικά δικαιώματα αμφιβόλου ποιότητας πολλές φορές δυστυχώς.
Στον ευρωπαϊκό νόμο που κουβεντιάζαμε πριν και σε μια συγκεκριμένη οδηγία και σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία αναγνώρισαν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Εμείς δεν λέμε να μπει μια τάξη σε αυτό, να μπει, αλλά να δούμε πώς θα γίνει έτσι όπως πάει να γίνει, εμείς έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις ότι δυστυχώς θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα.
Εδώ είμαστε φυσικά να το συζητήσουμε, αν το ΠΑΣΟΚ θα έχει δίκιο στα επόμενα χρόνια, όταν φτάσουμε στο αποτέλεσμα ή θα έχει Νέα Δημοκρατία».
Οι επιπτώσεις στο δημογραφικό
Απαντώντας σε ερώτηση αν η φυγή φοιτητών επηρεάζει το δημογραφικό, όταν αρκετοί εξ αυτών παραμένουν σε άλλες χώρες και μετά τις σπουδές, απάντησε πως: «Θα συμφωνήσω για το δημογραφικό, αλλά όσοι πηγαίνουν ως επί το πλείστον πηγαίνουν σε χώρες Κύπρο, Βουλγαρία, Σλοβακία, οι οποίοι η επιστροφή τους είναι σχεδόν ας το πούμε έτσι, αυτονόητη σε πολλούς.
Όσοι πηγαίνουν στη Γαλλία, στη Γερμανία να σπουδάσουν, εκείνοι μένουν, αλλά είναι πολύ λιγότεροι.
Νομίζω και αυτοί έτσι και αλλιώς θα πάνε σε αυτές τις χώρες γιατί το κάνουν από επιλογή να σπουδάσουν σε κάποια σπουδαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και από δυνατότητα, μιλάμε γι’ αυτούς που ως επί το πλείστον δεν περνάνε στην Ελλάδα, στη σχολή που επιθυμούν. Νομίζω αυτή η συζήτηση και πάνε στην Κύπρο να σπουδάσουν Νομική, να σπουδάσουν ιατρική, να σπουδάσουν.
Φαρμακευτική, ή στη Βουλγαρία, στη Σλοβακία παλαιότερα ίσως το θυμάστε που κι εκεί υπήρχε μεγάλη κοινότητα Ελλήνων φοιτητών. Αυτούς θέλουμε να προσελκύσουμε.
Οι διαφορές λοιπόν, ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Η θέση αρχής είναι για όλους ίδια, αλλά επίσης η στρατηγική είναι για όλους ίδια και η στρατηγική είναι ενιαία και λέει ότι το ΠΑΣΟΚ, στο είπα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν καλύπτεται από τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία αφενός και από τον τρόπο που το φέρνει χωρίς διαβούλευση με ένα αμφισβητήσιμο συνταγματικό τρόπο θα το κρίνουν τα δικαστήρια. Σεβαστές οι απόψεις όλων των συνταγματολόγων.
Νομίζω οφείλουμε να τους ακούσουμε όλους και σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια είναι αυτά που κρίνουν».
Η στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία
«Το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε συντεταγμένο και ενιαίο τρόπο στην καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Δεν μπορώ να προβλέψω την ψήφο κάθε βουλευτή, όπως ξέρετε είναι ελεύθερη την ώρα της διαδικασίας.
Από κει και πέρα εμείς σήμερα συνεδριάζει το ΠΑΣΟΚ, επιμένω στη θέση ότι θα πάει συντεταγμένα και με μία ενιαία φωνή.
Θεωρώ λοιπόν ότι όλοι, ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, θα συνταχθούν με την απόφαση της πλειοψηφίας και την εισήγηση του Προέδρου.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε μια ημερίδα 8 ωρών αν θυμάμαι καλά και την παρακολούθησα όλη σε σχέση με το πώς πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Έχει παρουσιάσει σε πάρα πολλές πλατφόρμες και με αρθρογραφία το μοντέλο του, το οποίο εδράζεται σε ένα πλαίσιο που εφαρμόζεται στις χώρες της Σκανδιναβίας για το πώς λειτουργούν συμπληρωματικά τα δημόσια. Πανεπιστήμια.
Όταν λέμε εμείς ναι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και φυσικά μέσα από μια συζήτηση η οποία όπως ξέρετε είναι μέσα σε διαβούλευση και απαιτεί ειδικές πλειοψηφίες, άρα υποχωρήσεις.
Κάτι θα πω, κάτι θα πεις, κάπου θα βρούμε την κοινή συνισταμένη και θα προχωρήσουμε.
Δεν νομίζω ότι είχε σχέση αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι και είναι αφοριστικό. Εμείς δεν ήμασταν αφοριστικοί, καθόλου. Ίσα ίσα να δούμε πώς θα το πώς θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι κακό να διαφωνούμε στη δημοκρατία. Κάθε άλλο».