Με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει στην πολιτική σκηνή, μετά την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να ερευνήσει την εταιρεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στην Αμερική, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο πρώην ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος.

«Ο νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και απαγορεύει σε οποιονδήποτε πολιτικό να έχει εταιρεία στο εξωτερικό είναι αντισυνταγματικός, παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και πρέπει να διορθωθεί», επισήμανε ο κ. Χρυσόγονος.


Η συνέντευξη του Κώστα Χρυσόγονου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην ευρωβουλευτής, κος Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Δεν υπάρχει άλλος που να μπορεί να αμφισβητήσει το μονοπώλιο της ΝΔ εκτός από το ΠΑΣΟΚ, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει», ανέφερε αρχικά.

«Πρέπει να αναδειχθεί ένας ισχυρός πόλος αντιπολίτευσης και αυτός ο ισχυρός πόλος δεν μπορεί να είναι άλλος από το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 32% πήγε στο 17%, διασπάστηκε μετά στην ουσία βρίσκεται σε αποσύνθεση. Το ΠΑΣΟΚ από το Ιανουάριο του ’15 και μετά έχει μια αργή μεν αλλά σταθερή άνοδο, είναι σαφές ότι είναι το κόμμα που μπορεί να ανεβεί και να αμφισβητήσει, αυτό είναι ο μελλοντικός αντίπαλος της ΝΔ. Θεωρώ ότι πρέπει να βοηθήσω την πορεία αυτή και αυτό είναι το νόημα της συμμετοχής μου. Νομίζω ότι τώρα ήρθε η ώρα του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την εισαγγελική έρευνα που διατάχτηκε για το αν ο κ. Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης -μέτοχος αλλοδαπής εταιρείας, επισήμανε: «Το άρθρο 8 του νόμου 3213, όπως τροποποιήθηκε το 2016 από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ότι στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα την αλλοδαπή. Άρα ο κ. Κασσελάκης εμφανώς εμπίπτει στην απαγόρευση της παραγράφου 1 του άρθρου 8 και η παράγραφος 3 ορίζει ότι η κατά παράβαση της παραγράφου 1 συμμετοχής σε εταιρεία που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση 2 έως 5 ετών και με χρηματική ποινή από 10 χιλιάδες έως 500 χιλιάδες. Δεν βάζει χρονικές προϋποθέσεις, δεν λέει ότι δικαιούται μέσα σε κάποιο διάστημα μετά την ανάδειξη του στην αρχηγία να παραιτηθεί έπρεπε από την προηγουμένη της αναδείξεώς του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει παραιτηθεί. Εφόσον δεν έχει παραιτηθεί και δεδομένου ότι άγνοια νόμου δεν συγχωρείται είναι προφανές ότι υπάρχει ογκώδες θέμα».

«Δικηγορικά μιλώντας η βασική του άμυνα, που θα ήταν και βάσιμη κατά τη γνώμη μου, είναι ότι η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική. Είναι εμφανώς αντισυνταγματική προσβάλει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ. 1 του συντάγματος, προσκρούει και σε διατάξεις του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου για την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων με τη διαφορά ότι αυτή η άμυνα του κ. Κασσελάκη όταν φτάσει στο ακροατήριο θα είναι πολιτικά οξύμωρη διότι θα πρέπει να ισχυριστεί, και σωστά θα το ισχυριστεί αν το ισχυριστεί, ότι ο νόμος που ψήφισε το κόμμα του το 2016 ήταν αντισυνταγματικός», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να διορθωθεί ο νόμος αυτός, απάντησε: «Ναι, πρέπει να διορθωθεί. Πρέπει να διορθωθεί, αλλά κανένας δεν τον διόρθωσε από το 2016 και μετά, διότι υπάρχει ένας λαϊκισμός στην Ελλάδα. Αυτός ο νόμος, όπως έγινε το 2016, δεν έγινε τυχαία, έγινε προκειμένου να πληγεί η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη. Η ουσία είναι ότι όταν ψηφίζεις διατάξεις με γενική και αφηρημένη διατύπωση και τις αφήνεις να ισχύσουν επ’ αόριστον, κάποια στιγμή τις βρίσκεις μπροστά σου».

O Κώστας Χρυσόγονος στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή.                       | Parapolitika


*Διαβάστε εδώ: Σταϊκούρας στα Παραπολιτικά 90,1: Επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα για παρ’ ολίγον "νέα Τέμπη"