Πιερρακάκης για μητροπολίτη Κέρκυρας: Η εκκλησία να αγκαλιάζει τους πάντες
Βουλή
"Τέτοιου τύπου λογικές είναι καταδικαστέες", είπε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης
Για την απόφαση του μητροπολίτης Κέρκυρας να θέσει εκτός Εκκλησίας τους βουλευτές του νομού, Χρ. Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δ. Μπιάγκη (ΠΑΣΟΚ), επειδή ψήφισαν υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ειδικότερα, κληθείς από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλη, και του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Μάντζου να τοποθετηθεί ο κ. Πιερρακάκης τόνισε «τέτοιου τύπου λογικές είναι καταδικαστέες».
«Ο υποφαινόμενος έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο και είναι αρμόδιος υπουργός Θρησκευμάτων» είπε ο κ. Πιερρακάκης σημειώνοντας ότι τέτοιου τύπου λογικές είναι καταδικαστέες. Επισήμανε μάλιστα ότι οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας είναι διακριτοί, αλλά οφείλουν να χαρακτηρίζονται από την λέξη συναλληλία. Αυτό σημαίνει «ότι ο καθένας πρέπει να έχει μία πολύ ευδιάκριτη αντίληψη για το ποιος είναι ο ρόλος του καθενός μας. Και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση, θα έλεγα σε ώσμωση με πάρα πολλούς σε αυτή την αίθουσα, έφερε μία πολύ συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Από κει και πέρα, κρατώ [..] τη δυνατότητα και το πνεύμα της εκκλησίας, Ακόμα και εκεί που υπάρχουν αποκλίσεις από τους δογματικούς και ηθικούς κανόνες της, να υποδέχεται και να αγκαλιάζει τους πάντες. Και ακριβώς αυτό είναι που προσωπικά πιστεύω ότι θα επικρατήσει» είπε ο κ Πιερρακάκης.
Ο κ. Γιαννούλης επέκρινε την πλειοψηφία ότι άνοιξε η ίδια μία «κερκόπορτα», δίνοντας το περιθώριο στους συναδέλφους σας να κλείνουν το μάτι στους ιεράρχες, να κλαίνε με αναφιλητά μέσα σε εκκλησίες, καταχειροκροτούμενοι, και δύο βουλευτές, να διαπομπεύονται και να τίθενται εκτός εκκλησίας». «Η αφωνία δεν βοηθά τη Δημοκρατία» σημείωσε ο κ. Γιαννούλης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μάντζος είπε ότι ο μητροπολίτης Κέρκυρας κάνει και πολιτική διάκριση, αφού αφορίζει δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, την ώρα που επαινεί τον κυβερνητικό βουλευτή επειδή καταψήφισε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, την οποία, κατά τα λοιπά, στηρίζει. «Πρόκειται για μία απαράδεκτη προσβολή στο δημοκρατικό πολίτευμα, την λειτουργία των βουλευτών και την ελεύθερη κοινοβουλευτική δράση και θρησκευτική συνείδηση των βουλευτών» είπε ο κ. Μάντζος, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν τέτοιες ανοίκειες επιθέσεις, όπως υπήρξε και αυτή κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδη από αρχιμανδρίτη στην νότια Αθήνα.