Κυριαρχία ΝΔ µε... αστερίσκους: Πώς τα ευρήµατα των τελευταίων δηµοσκοπήσεων προβληματίζουν το Μαξίµου
Τι έδειξε η δημοσκόπηση της GPO
Υπάρχει µια σειρά από ευρήµατα που δίχως αµφιβολία συνιστούν αντικείµενο προβληµατισµού - Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός του σχεδιασµού των πρώτων ταξιδιών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περιοχές που το στοιχείο της λαϊκής Δεξιάς είναι ιδιαίτερα έντονο
Πυξίδα για την επιχειρηµατολογία που θα αναπτύξουν ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών συνιστά ο τελευταίος κύκλος των δηµοσκοπήσεων, οι οποίες καταδεικνύουν ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία, µε την οποία βρίσκεται αντιµέτωπο το Μέγαρο Μαξίµου, η φθορά της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνολικά του κυβερνητικού σχήµατος είναι απολύτως ελεγχόµενη.
Ταυτόχρονα, η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παραµένει χαώδης, όπως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών. Σύµφωνα µε την έρευνα της GPO, που παρουσιάστηκε στο τελευταίο φύλλο των «Παραπολιτικών», η Ν.∆. προηγείται στην εκτίµηση ψήφου για τις ευρωεκλογές µε 36,4%, έναντι 14,4% του ΠΑΣΟΚ και 13,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 28,6%, 11,3% και 10,6%. Οσο για τον δείκτη περί καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει χαώδη διαφορά από τους Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς συγκεντρώνει το 44,8% των προτιµήσεων έναντι 9,6% του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και 9,3% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγµή, ωστόσο, υπάρχει µια σειρά από ευρήµατα, που δίχως αµφιβολία συνιστούν αντικείµενο προβληµατισµού για τους κυβερνώντες. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η περίπτωση της συνεχούς ανοδικής πορείας που καταγράφεται στον ίδιο πίνακα για την επιλογή τού... Κανένα, που πλέον ανέρχεται στο εµφατικό 35,3%. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς του πρωθυπουργικού στρατηγείου αναλύουν µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το συγκεκριµένο στοιχείο.
Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση GPO για τα "Παραπολιτικά": Χωρίς αντίπαλο παραμένει η ΝΔ - Στις 22 μονάδες η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ
Η δυσαρέσκεια και ενίοτε ο αναβρασµός που παρατηρείται σε µια µερίδα της κοινωνίας για θέµατα όπως ο γάµος και η υιοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών (κυρίως στα λεγόµενα δεξιά κοινά, µε την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να κερδίζει συνεχώς έδαφος), ή ακόµη και ο νόµος για τα µη κρατικά Πανεπιστήµια, έστω κι αν βάσει των µετρήσεων η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη µεταρρύθµιση, θα µπορούσαν να δηµιουργήσουν µε φόντο τις κάλπες του Ιουνίου συνθήκες για τη δηµιουργία ενός απροσδιόριστου εκλογικού ρεύµατος, µε αναφορές σε φαινόµενα λαϊκισµού παλαιότερων εποχών.
Η κοινή εκτίµηση στο Μέγαρο Μαξίµου
Ο προβληµατισµός αυτός διογκώνεται αν αναλογιστεί κάποιος την παραδοσιακή χαλαρότητα, µε την οποία αντιµετωπίζεται παραδοσιακά και πανευρωπαϊκά η συγκεκριµένη αναµέτρηση, η οποία εκτός των άλλων σηµατοδοτεί και µία ευκαιρία αποστολής µηνυµάτων στην εκάστοτε διακυβέρνηση. Ως εκ τούτου, µε δεδοµένη την αδυναµία της αντιπολίτευσης να συγκροτήσει σοβαρή δυναµική δηµοσκοπικής ανόδου και µε τις διαρροές προς τα δεξιά της Ν.∆., το εν λόγω µέτωπο συνιστά το πλέον βασικό διακύβευµα σε ό,τι αφορά τη χάραξη της προεκλογικής στρατηγικής του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Κοινή εκτίµηση στο Μέγαρο Μαξίµου είναι πως ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος για την αναχαίτιση αυτού του φαινοµένου δεν είναι άλλος από την τοποθέτηση στην προµετωπίδα της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και φυσικά των κυβερνητικών σχεδιασµών των ζητηµάτων της επικαιρότητας, µε κορυφαία αυτά της ακρίβειας, της Υγείας και των συνεπακόλουθων συνεπειών τους στην κοινωνία.
Οι εντολές
∆εν είναι τυχαίο ότι, αµέσως µετά τις τελευταίες εξορµήσεις του στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να «τρέξει» άµεσα το πλάνο για τις µειώσεις των τιµών σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο πρόσφατο υπουργικό συµβούλιο, ενώ λίγες µόλις µέρες πριν είχαν προηγηθεί οι συντονισµένες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας και του Μεγάρου Μαξίµου, µε αιχµή του δόρατος φυσικά τον Αδωνι Γεωργιάδη για το ξεκαθάρισµα του τοπίου σχετικά µε τα απογευµατινά χειρουργεία. Με το κλείσιµο της εκκρεµότητας που αφορά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για τα µη κρατικά Πανεπιστήµια θα υπογραµµιστεί και µια σειρά άλλων παρεµβάσεων σε ό,τι έχει να κάνει µε την προσπάθεια αναβάθµισης των υπηρεσιών Υγείας, στη βάση της δηµιουργίας ενός περιβάλλοντος υλοποίησης των προεκλογικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύµφωνα µε τις οποίες το ΕΣΥ θα βρισκόταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν βεβαίως η αύξηση του κατώτατου µισθού κι ένα πλέγµα στοχευµένων επιπρόσθετων επιδοµάτων που εξετάζονται, στη λογική της προχθεσινής ανακοίνωσης για την αύξηση του φοιτητικού επιδόµατος. Παράλληλα, µόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός του σχεδιασµού των πρώτων ταξιδιών του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός συνόρων ενόψει ευρωεκλογών, σε περιοχές όπου το στοιχείο της λαϊκής ∆εξιάς είναι ιδιαίτερα έντονο και ιδιαιτέρως µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια παρατηρούνται δηµοσκοπικά κενά σε ό,τι αφορά την εκλογική δύναµη της κυβέρνησης. Μένει να φανεί ποιοι θα είναι οι πρώτοι προορισµοί και ο χρόνος των επισκέψεων, αφού ο µήνας που ξεκίνησε πριν από µερικές ηµέρες περιλαµβάνει ουκ ολίγες εξορµήσεις εκτός συνόρων.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής