Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων μετά το ''όχι'' του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Αριστερά - Εκατέρωθεν ''πυρά'' από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Τι είπε η Βούλα Κεχαγιά
"Αυτή τη στιγμή ακόμη και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενωθούν, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης", είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Το «όχι» που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στα στελέχη της Νέας Αριστεράς τα οποία επιθυμούσαν να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο της Παιδείας άνοιξε τον κύκλο νέων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συναίνεσε σε αυτή την πρόταση, αντίθετα κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας, ελπίζοντας ότι θα συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επισήμως καμία συμπόρευση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι η πρόταση της Νέας Αριστεράς θα λειτουργούσε στην πραγματικότητα ως η ευκαιρία που ζητάει η κυβέρνηση για να απεγκλωβιστεί από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή ακόμη και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενωθούν, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές θεωρείτε ότι για ένα τέτοιο μείζον ζήτημα θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του, την οποία σχεδόν απώλεσε με την ψήφο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στον γάμο; Νομίζω ότι είναι καλές οι προτάσεις για πρόταση μομφής και δυσπιστίας, αλλά όταν γίνονται σε έναν ρεαλιστικό χρόνο και έχουν και αποτέλεσμα».
Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στο ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Παράλληλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη πριν από μερικές μέρες, όταν 50 βουλευτές της δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Υπενθύμιζαν ακόμα ότι στη συγκεκριμένη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αντιμέτωπο με τις συνέπειες που έχει η ιστορία του μπαζώματος στο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η ιστορία της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων, η οποία εμπλέκει το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Νίκη Κεραμέως.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, η Βούλα Κεχαγιά επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, διότι υπάρχει μια κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16. Πέραν, δηλαδή, των ιδεολογικών πολιτικών αποστάσεων και διαφορών που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί ότι πρωτίστως παραβιάζεται το Σύνταγμα και εδώ πρέπει να δοθεί μια μεγάλη μάχη».
Τι ανέφερε η Νέα Αριστερά
Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η Νέα Αριστερά ανέφερε ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε με γελοίες δικαιολογίες είτε με τη σιωπή τους αρνήθηκαν το αυτονόητο: Το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Το συμπέρασμα είναι απλό. Η συναινετική αντιπολίτευση δεν απειλεί την κυριαρχία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτή η αντιπολίτευση που απορρίπτει η κοινωνία και απογοητεύει τους πολίτες».
Εντύπωση προκάλεσε, χθες, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίστηκε επίσημα στη Βουλή για να καταθέσει πρόταση αντισυνταγματικότητας του άρθρου 16 παρά το γεγονός ότι αυτό είναι το βασικό αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν παραβρέθηκε στη Βουλή για να ψηφίσει, ενώ την ένσταση αντισυνταγματικότητας την ψήφισαν μόνο οκτώ βουλευτές του κόμματός του.