Χριστόφορος Μπουτσικάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Αντί για το αυτονόητο συζητάμε για το αδιανόητο
Μη κρατικά πανεπιστήμια
Άρθρο του Χριστόφορου Μπουτσικάκη, Αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ – Πρώην Βουλευτή Α’ Πειραιά
Από την επόμενη χρονιά θα δοθεί η δυνατότητα σε μη κρατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργήσουν στη χώρα μας, με «πολύ αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια», όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. To νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και θεσπίζει το πλαίσιο λειτουργίας παραρτημάτων μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Με θλίψη αλλά όχι με έκπληξη, διαπιστώνω ότι ακόμα μία φορά αντί για το αυτονόητο «πώς θα οργανώσουμε καλύτερα το θεσμικό πλαίσιο εγκατάστασής τους» συζητάμε για το αδιανόητο «εάν πρέπει να έχουμε μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα».
Είναι αδιανόητη η θέση να μην λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα γιατί παραβλέπει ότι λειτουργούν. Απλά όχι στην Ελλάδα, αλλά λίγα χιλιόμετρα έξω από αυτήν ή λίγες ώρες με το αεροπλάνο μακριά από αυτήν. Οι απόφοιτοι δε αυτών των πανεπιστημίων, απολαμβάνουν πλήρη επαγγελματική ισοδυναμία με τους αποφοίτους των πανεπιστημίων που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Άρα, η άρνηση λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα τι πετυχαίνει ως προς τον στόχο «ενίσχυσης» του ελληνικού κρατικού πανεπιστημίου και «περιφρούρησης» της ποιότητας των πτυχίων του; Μία τρύπα στο νερό! Το μόνο που σίγουρα ενισχύει είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού!
Ταυτόχρονα όμως, όχι μόνο στερεί την επαγγελματική και κοινωνική κινητικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικογενειών που αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, προκαλώντας την οικονομική αιμορραγία 40.000 Ελλήνων που σπουδάζουν ήδη σε άλλες χώρες αλλά και την αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου μέσω του ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί.
Εισάγωντας μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, η Κυβέρνηση έχει στόχο να ενισχύσει την αυτονομία των δημόσιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Η συνύπαρξη δημοσίων και μη κρατικών πανεπιστημίων ωφελεί και τα δημόσια πανεπιστήμια.
Έχουμε, λοιπόν, ευθύνη εμείς, του αυτονόητου «ΝΑΙ», να μην χάσουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται, να συζητήσουμε για το πως θα εκμεταλλευτούμε την τεράστια ευκαιρία που ανοίγεται στη χώρα μας. Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει ένα μέρος αυτής της παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές και να μετατραπεί σε κέντρο περιφερειακής εκπαίδευσης.
Δεν προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας. Έχουν εκφράσει τη γνώμη τους πολλοί συνταγματολόγοι για την ορθότητα του βήματος αυτού. Όσον αφορά, το άρθρο 16 του Συντάγματος, υπό το πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, επιτρέπεται η λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, με την εγγύηση και εποπτεία του κράτους. Τα κριτήρια που θα βάλουμε θα είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη και το κάθε πανεπιστήμιο θα ορίζει τα κριτήρια του και θα ελέγχεται από την Εθνική Αρχή που ελέγχει και τα δημόσια ΑΕΙ.