Ζέφη Δημαδάμα: Οι γυναίκες καθημερινά αντιμετωπίζουν σεξισμό - Στενάχωρο ότι στοχοποιούνται τα νέα κορίτσια στη Βουλή
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
4.500 γυναίκες κατήγγειλαν κακοποίηση χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Punic Button από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο
Μέρα σύμβολο κατά κάθε μορφή ανισότητας είναι η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και στο πάνελ της εκπομπής «Συνδέσεις» μίλησε για το επίκαιρο αυτό θέμα η γ.γ. Ισότητας Ζέφη Δημαδάμα.
«Στα θέματα της ισότητας των φύλων ενώ έχουμε κάνει βήματα και έχουμε ένα πολύ καλό οπλοστάσιο με νόμους πρέπει να δούμε πώς θα γίνονται στην καθημερινότητα και στην εφαρμογή» ανέφερε η κα Δημαδάμα τονίζοντας ότι «το πρώτο βήμα είναι ακούγοντας τις φωνές των γυναικών. Το δεύτερο είναι το gender mainstreaming με αυτό που λέμε ότι πρέπει οριζόντια να έχουμε τη διάσταση της έμφυλης ισότητας».
Σχεδόν 9 στους 10 άνδρες και γυναίκες έχουν θεμελιώδεις προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που έχει υιοθετήσει τουλάχιστον μία προκατάληψη δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου την προηγούμενη δεκαετία., σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
Μιλώντας για τα φαινόμενα του σεξισμού που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες η κα Δημαδάμα αναφέρθηκε εμμέσως και στη δήλωση του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα λέγοντας ότι «δυστυχώς τις προηγούμενες μέρες ακούσαμε ένα πολύ έντονο και καθοριστικό παράδειγμα και μέσα στη Βουλή να στοχοποιούνται οι γυναίκες, τα νέα κορίτσια. Είναι εξαιρετικά στενάχωρο. Πρέπει να γίνει μια υπερβατική προσπάθεια πέρα από κόμματα, για να δούμε πώς εφαρμόζονται οι πολιτικές και να συνομιλούμε μεταξύ μας».
Πώς βοήθησε η εφαρμογή του Punic Button εκατοντάδες κακοποιημένες γυναίκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Μιλώντας για τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας η γενική γραμματέας Ισότητας ανέφερε ότι γίνονται πολλά πράγματα σε σχέση και με το θέμα της καταγραφής. «Ξέρουμε λοιπόν τα καταγεγραμμένα περιστατικά με την ετήσια έκθεση για τη βία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ξέρουμε και παροτρύνουμε τις γυναίκες να μιλήσουν, να σηκώσουν τη γραμμή 15900 που είναι η γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας και να μιλήσουν.
Όμως εκεί, όταν σπάσει η σιωπή, ξεκινά μια άλλη διαδρομή που δεν είναι εύκολη πάντα. Εκεί λοιπόν έχουμε τα συμβουλευτικά μας κέντρα, όπου δωρεάν μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες για τις γυναίκες για να στηριχτούν, τους ξενώνες και τη σύνδεση με την εργασία», επισήμανε.
Η ίδια αναφέρθηκε στο δίχτυ προστασίας που πρέπει να δημιουργηθεί γύρω από τις κακοποιημένες γυναίκες αποκαλύπτοντας ότι 4.500 κατήγγειλαν κακοποίηση, από τον Μάρτιο μέχρι το Δεκέμβριο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Punic Button.
«Οι δομές μας υποστηρίζουν πλέον και τα παιδιά. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής σε αστυνομία και νοσοκομεία επιμορφώνονται για να αναγνωρίσουν και να κατευθύνουν την γυναίκα», ανέφερε η κα Δημαδάμα.