Φοιτητικές Νεολαίες: "Σταγόνα στον ωκεανό η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος" - Τι λένε ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΝΕ
Ζητούν δωρεάν φοιτητική μέριμνα
Με σκληρή κριτική απαντούν οι νεολαίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης από την κυβέρνηση - Τι είπαν στα parapolitika.gr
«Ανάσα» στις οικογένειες με φοιτητές σε περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας θέλει να δώσει η κυβέρνηση με την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης κατά 500 ευρώ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Με σκληρή κριτική αντιμετωπίζουν οι νεολαίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης το νέο κυβερνητικό μέτρο. Εκπρόσωποί τους με δηλώσεις τους στα «Παραπολιτικά» κάνουν λόγο για μέτρο «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις στα ενοίκια και ζητούν δωρεάν φοιτητική μέριμνα, τονίζοντας παράλληλα πως το συγκεκριμένο επίδομα αφορά λίγους δικαιούχους.
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Η κυβέρνηση είναι δίπλα στους νέους και στους φοιτητές
Εξαίρεση αποτελεί η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, που εκφράζει ικανοποίηση, με τον γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Κυριαζή Σωτηρίου, να αναφέρει στα «Π» ότι «η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος μόνο να μας χαροποιεί μπορεί». Όπως τόνισε, «η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει εκφράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με τις υψηλές τιμές των ενοικίων, ωστόσο βλέπουμε πως η κυβέρνηση με συνεχείς πρωτοβουλίες είναι δίπλα στους νέους και στους φοιτητές».
ΠΑΣΠ: Κοροϊδία τα μέτρα της κυβέρνησης
«Η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος προφανώς και είναι θετικό μέτρο, αλλά δεν είναι πανάκεια για την παιδεία», δήλωσε στα «Π» ο γραμματέας ΠΑΣΠ Οικονομικού Αθήνας, Μανώλης Κόκκας, τονίζοντας πως η χορήγηση του επιδόματος αποτελούσε πρόταση της ΠΑΣΠ από το 2003, ενώ η ΠΑΣΠ από το 2022 πρώτη είχε θέσει την ανάγκη αύξησής του. Ο κ. Κόκκας χαρακτηρίζει κοροϊδία το ότι το μέτρο δεν είναι ενιαίο για όλους, ειδικά για όσους φοιτητές σπουδάζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου τα ενοίκια και το κόστος ζωής έχουν αυξηθεί αρκετά.
«Τα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών απαιτούν και μεγάλες λύσεις, και όχι έκτακτες της τελευταίας στιγμής», υπογραμμίζει, τονίζοντας πως η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών και η αύξηση των εισοδηματικών ορίων γι' αυτές μοιάζουν πιο αναγκαίες από ποτέ.
Και συνεχίζει ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και στον νόμο που ανοίγει τον δρόμο για δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. «Δεν προκύπτει από πουθενά πως η αύξηση του επιδόματος θα ενισχύσει τη φοίτηση σε περιφερειακά ιδρύματα, ιδίως όταν η ίδια η κυβέρνηση δίνει αγώνα για να “κλείσει” τα περισσότερα από αυτά», λέει. «Το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο αποτελεί ταφόπλακα τόσο για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά ιδίως για την επαρχία. Η συρρίκνωση των πανεπιστημίων της επαρχίας είναι επιλογή της κυβέρνησης, που προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα, όπως η αύξηση του επιδόματος, να θολώσει τα νερά, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια διακυβέρνησής της νομοθετεί μόνιμα ενάντια σε αυτά», συμπληρώνει. «Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει συμφέροντα, κουρελιάζει το Σύνταγμα, δίνοντας γη και ύδωρ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και αποφάγια και ξεροκόμματα για τα δημόσια ΑΕΙ», καταλήγει ο γραμματέας ΠΑΣΠ Οικονομικού Αθήνας.
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Από το 2019 ακούμε εξαγγελίες για το νέο σχέδιο φοιτητικών εστιών
«Το μέτρο δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των απαιτήσεων», δηλώνει στα «Π» ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος. «Βλέπουμε την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος κατά 500 ευρώ ετησίως, αυτό που δεν βλέπουμε είναι η διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων. Αυτό δεν ακολουθεί τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων και στην επαρχία και στις περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως το Ρέθυμνο, η Καλαμάτα κ.ο.κ.», προσθέτει.
«Πολλοί φοιτητές σε αυτές τις περιοχές νοικιάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Πάσχα γιατί οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τα σπίτια για βραχυχρόνια μίσθωση», εξηγεί και συνεχίζει ασκώντας κριτική για το θέμα των φοιτητικών εστιών: «Από το 2019 έχουμε ακούσει τρεις φορές εξαγγελίες για το νέο σχέδιο φοιτητικών εστιών, για 8.500 κλίνες, ωστόσο δεν έχουμε δει ούτε καν τη χαρτογράφηση των υπαρχουσών κλινών. Θα ήταν δόκιμο να δούμε το σχέδιο για τη φοιτητική στέγαση, αλλά χωρίς αντίτιμο, χωρίς τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα ήταν μια καλή ευκαιρία να κατευθυνθούν αυξημένοι πόροι στην κατασκευή εστιών για δωρεάν διάθεση στους φοιτητές με εισοδηματικά κριτήρια».
Ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το μέτρο «σταγόνα στον ωκεανό». «Δεν αποτελεί κίνητρο για τους μελλοντικούς φοιτητές να επιλέξουν περιφερειακά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα με το άνοιγμα του δρόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα περιφερειακά ιδρύματα θα έχουν μεγάλο πρόβλημα», καταλήγει.
Νεολαία της Νέας Αριστεράς: Η κυβέρνηση θέλει να χρυσώσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, από την πλευρά του, το μέλος της Νεολαίας της Νέας Αριστεράς Γιώργος Λυκοπάντης, αναφέροντας ότι η νέα τροπολογία είναι το «χάπι με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να χρυσώσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που βάζει ταφόπλακα στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση».
ΚΝΕ: Η αύξηση στο στεγαστικό επίδομα είναι "σταγόνα στον ωκεανό"
«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισε «το στεγαστικό επίδομα του αστρονομικού ποσού των… €166 τον μήνα» και το στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευγενία Κυριακουλάκου. Όπως τόνισε στα «Π», «ο πρωθυπουργός ασφυκτικά πιεσμένος από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ανακοίνωσε την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος κατά €41 τον μήνα. Ακόμα και αυτή την ελάχιστη αύξηση την κατέκτησαν οι φοιτητές με τον αγώνα τους».
Το στέλεχος της ΚΝΕ ανέφερε ότι «το πρόβλημα της στέγασης είναι πιο οξυμένο από κάθε άλλη χρονιά, ενώ οι αυξήσεις πάνω στις αυξήσεις στα ενοίκια (ξεπερνάνε το +35%) καθιστούν το μέσο ενοίκιο κοντά στα Πανεπιστήμια στα 450-500 ευρώ». «Το συγκεκριμένο επίδομα αφορά λίγους δικαιούχους και μάλιστα με απαράδεκτους κόφτες που δεν αφορούν μόνο κοινωνικά κριτήρια αλλά και δήθεν “ακαδημαϊκά”. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν βρίσκει φράγκο για τη γενναία αύξηση που απαιτούν οι φοιτητές και για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ για τις επιχειρηματικές μπίζνες δίνει 1 δισ.», είπε.
Η Ευγενία Κυριακουλάκου υπογράμμισε ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την τεράστια έλλειψη εστιών, συμπληρώνοντας πως στις διεκδικήσεις των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνεται το αίτημα για δωρεάν φοιτητική μέριμνα και ανέγερση εστιών χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. «Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα στη δωρεάν φοιτητική μέριμνα, έχουν δικαίωμα σε πραγματικά δωρεάν σπουδές», καταλήγει η Ευγενία Κυριακουλάκου.