Χαρίτσης για μη κρατικά ΑΕΙ: Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύεται ότι δε θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο
Κάθετη με το νομοσχέδιο η Νέα Αριστερά
Έντονη κριτική για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, από το βήμα της Βουλής
"Πυρά" κατά του Κυριάκου Πιερρακάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Χαρίτσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ, με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς να σημειώνει ότι η κυβέρνηση καλεί την εθνική αντιπροσωπεία να παραβιάσει το Σύνταγμα.
Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως «η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο. Αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο. Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον Νόμο. Γιατί το πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας είναι ποιοτικό, εξωστρεφές, σύγχρονο, κοινωνικά προσβάσιμο, δημοκρατικό. Και συνεπώς Δημόσιο».
Χαρίτση: Επιχειρείται η πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975 ως σήμερα
Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς, όπου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, τη στιγμή που, όπως είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, «επιχειρείται η πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975 ως σήμερα».
Για να φτιάξουμε ένα μέτωπο προστασίας του Συντάγματος, την πιο κρίσιμη ώρα. Για να ενισχύσουμε τη φωνή της εκπαιδευτικής κοινότητας, των φοιτητών και των φοιτητριών που βρίσκονται εδώ και μήνες στους δρόμους μαζί με τους πανεπιστημιακούς και το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων και αγωνίζονται για μία καλύτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για να διακόψουμε την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία που κάνει το «άσπρο-μαύρο» στο Σύνταγμα της χώρας μας και να έρθει ο πρωθυπουργός και να απολογηθεί. Για να ακούσει όλη η κοινωνία επί τρεις επιπλέον μέρες τα επιχειρήματά όσων θέλουν να υπερασπιστούν το δημόσιο Πανεπιστήμιο», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς τόνισε πως «ακούστηκαν αστεία επιχειρήματα ότι δήθεν έτσι ενισχύεται η κυβέρνηση, αφού δεν πρόκειται να πέσει. Πότε έχει πέσει από πρόταση δυσπιστίας η κυβέρνηση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αν είναι έτσι, τότε δεν έχει κανένα νόημα το εργαλείο αυτό που προσφέρει ο κανονισμός της Βουλής. Παραδεχτείτε το και αναλάβετε την ευθύνη σας», υπογραμμίζοντας ότι «αν το πρόβλημα είναι ότι την κάναμε εμείς την πρόταση και όχι εσείς, την αποσύρουμε. Κάντε την εσείς και θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε να υπογράψουμε».
Ακολούθως ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε «σε πέντε ψέματα του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη».
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης:
Ψέμα πρώτο:
Λέει ο κύριος Πιερρακάκης ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε ότι 40.000 φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό.
Η Αλήθεια:
Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών στο εξωτερικό είναι μεταπτυχιακοί, όχι προπτυχιακοί. Αλλά αυτό το αποσιωπάτε. Και για τους προπτυχιακούς όμως, η απάντησή μας είναι συγκεκριμένη: Καταργήστε την Ειδική Βάση Εισαγωγής, χρηματοδοτήστε τα δημόσια πανεπιστήμια, στελεχώστε τα δημόσια πανεπιστήμια για να μειωθούν οι φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθετούσε νέο τμήμα Νομικής στη Πάτρα η Νέα Δημοκρατία εξεγείρονταν γιατί έλεγε ότι η αγορά εργασίας δεν μπορούσε να απορροφήσει τους αποφοίτους άλλης μιας νομικής. Που είναι σήμερα η κυρία Κεραμέως να μας εξηγήσει γιατί δεν χωράνε στην αγορά εργασίας οι απόφοιτοι μιας δημόσιας νομικής αλλά χωράνε οι απόφοιτοι πέντε ιδιωτικών παραμάγαζων; Που είναι η πρώην Υπουργός να μας πει τι άλλαξε σε δύο χρόνια στην αγορά εργασίας;
Ψέμα δεύτερο:
Το κράτος δεν ασκεί κυρίαρχη εξουσία όταν αφήνει τα κολλέγια αρρύθμιστα να δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς προϋποθέσεις και για αυτό πρέπει να τα ρυθμίσουμε. Τα ιδιωτικά κολλέγια στα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, η κυρία Κεραμέως, όχι η Κομισιόν, έδωσε απροϋπόθετα την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Απαντάμε: Ελάτε να ρυθμίσουμε τα ιδιωτικά σπουδαστήρια ως αυτό που είναι, ως ιδιωτικά σπουδαστήρια και όχι ως πανεπιστήμια. Και να βάλουμε όρια και όρους για την παραχώρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που να τα περιορίζουν. Κάτι που η Κομισιόν φυσικά δεν θα μας απέτρεπε να το κάνουμε. Η εκπαιδευτική πολιτική είναι και παραμένει κατά τις συνθήκες εθνική αρμοδιότητα.
Εσείς όμως δεν κάνετε αυτό. Εσείς επ’ αφορμή της αναγκαιότητας ρύθμισης των ιδιωτικών σπουδαστηρίων εκβιάζεται και λέτε «ο μόνος τρόπος για να ρυθμιστούν τα κολέγια-σούπερ μάρκετ είναι να τα βαφτίσουμε ΑΕΙ.»
Ψέμα τρίτο:
Λέει ο κύριος Πιερρακάκης ότι δεν ιδρύει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και μετά λέει μια ότι δεν ιδρύει Πανεπιστήμια απλώς ότι εγκαθίστανται ξένα ιδρύματα στην Ελλάδα τα οποία στη χώρα καταγωγής του είναι κερδοσκοπικά και μια ότι τα ιδρύματα αυτά θα είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί.
Τα λέει αυτά ο κύριος Πιερρακάκης την ώρα που ακόμα και το άρθρο που απαγόρευε την διανομή κερδών στα οικεία ιδρύματα του εξωτερικού αφαιρέθηκε από το τελικό υπό ψήφιση σχέδιο νόμου.
Ψέμα τέταρτο:
Το σχέδιο νόμου υπηρετεί την διεθνοποίηση της ελληνική τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η αλήθεια: Τα δημόσια πανεπιστήμια συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν σε διεθνείς συμπράξεις εδώ και δεκαετίες. Κανείς δεν φέρνει αντίρρηση στη διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων Αντιταχθήκαμε στην εισροή ξένων φοιτητών και φοιτητριών στα ελληνικά πανεπιστήμια; Μπλοκάραμε διεθνείς συμπράξεις των πανεπιστημίων μας;
Ψέμα πέμπτο:
«Γιατί» λέει ο κύριος Πιερρακάκης «…να μην έρθουν μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Χάρβαρντ να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα.» Γελάνε και οι πέτρες! Η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει χάντρες στους ιθαγενείς, αναφερόμενη στο Χάρβαρντ που έχει κληροδότημα 50δισ. δολαρίων (25% του ελληνικού ΑΕΠ) και σχεδόν 5.000 καθηγητές! Περιμένει το Χάρβαρντ να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα για να επιβιώσει! Ποιον κοροϊδεύετε;
Η αλήθεια: Τα μεγάλα πανεπιστήμια που υπόσχεστε είναι τα ΙΕΚ που μέσω franchise θα γίνουν πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά της Κύπρου που έχουν δημιουργηθεί από κεφάλαια του εκεί τουριστικού και κατασκευαστικού κλάδου. Αυτά θέλετε να διευκολύνετε και για την εξυπηρέτηση αυτών θυσιάζετε σήμερα τα δημόσια πανεπιστήμια.
Ψέμα έκτο
Η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα επηρεάσει την χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων.
Η αλήθεια: Η Ελλάδα επενδύει το 2,8% του ΑΕΠ στην Παιδεία, από τα χαμηλότερα στον ΟΟΣΑ, και μόλις το 0,7% για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι διπλάσιος: 1,5% για τα πανεπιστήμια και 5 έως 5,5% για την παιδεία συνολικά.
Το Σύνταγμα προβλέπει την Παιδεία ως μια από τις βασικές αποστολές του Κράτους. Εισάγοντας τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανοίγει διάπλατα τον δρόμο να διεκδικήσουν και χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό (για λόγους – υποτιθέμενης – ισότητας και ανταγωνισμού).
Στην Κύπρο που επικαλείται συχνά η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών Πανεπιστημίων ζήτησαν να αυξήσει τα δίδακτρα σε ορισμένα μεταπτυχιακά το ΔΗΜΟΣΙΟ Πανεπιστήμιο ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Στη λογική ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από το κράτος.
Αυτό που θα γίνει είναι τα ιδιωτικά ιδρύματα να προσφύγουν κατά της Πολιτείας για στρέβλωση του ανταγωνισμού. Και θα την αναγκάσουν σε εξομοίωση της χρηματοδότησης τους με αυτής του δημόσιου πανεπιστημίου καθώς η μη-εξομοίωση θα αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση.
Το ήδη τραγικά υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο πανεπιστήμιο θα κληθεί να μοιραστεί αυτή την πενιχρή χρηματοδότηση και με τα ιδιωτικά. Ο ορισμός της απαξίωσης».
Ακόμη, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε «πέντε παραβιάσεις του Συντάγματος που καταφέρνει η ΝΔ:
«Μία, επειδή «H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται», όπως λέει η παράγραφος 8 του άρθρου 16.
Δεύτερη, επειδή το κράτος πλέον ΔΕΝ θα είναι ο αποκλειστικός πάροχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει η παράγραφος 5.
Τρίτη, επειδή οι καθηγητές των ΑΕΙ ΔΕΝ θα είναι δημόσιοι λειτουργοί, όπως προβλέπει η παράγραφος 6.
Τέταρτη επειδή με τον σημερινό νόμο εισάγονται από το παράθυρο και δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια με το άρθρο 58.
Τέσσερεις παραβιάσεις του Συντάγματος σε έναν νόμο.
Και άλλη μία μπόνους κατά την επιβολή του.
Πέμπτη, , όταν ο Υπουργός Παιδείας διέταξε τα δημόσια πανεπιστήμια να κάνουν διαδικτυακά εξετάσεις παραβίασε κατάφορα το αυτοδιοίκητο τους που προστατεύεται από το Σύνταγμα».