Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 17 Μαρτίου στην Αίγυπτο για συνάντηση με τον Αλ Σίσι - Μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων
Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αίγυπτο και οι νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου με αιχμή την ενέργεια
Με ενισχυμένο το διεθνές προφίλ του και εδραιωμένο το ευρωπαϊκό κύρος του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει το μπαράζ διεθνών επαφών. Μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρο και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, μεταβαίνουν στις 17 Μαρτίου στο Κάιρο για συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Φατάχ Αλ Σίσι.
Η αποστολή εντάσσεται στη λογική της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου και σε συνέχεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες.
Άλλωστε η ΕΕ και η Αίγυπτος έχουν εκφράσει την πρόθεση να επιδιώξουν μια συνεργασία που προωθεί την πολυμερή προσέγγιση και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, με έμφαση στην προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Αφρική. Τα δύο μέρη σκοπεύουν επιπλέον να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο συνολικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Εξάλλου η ΕΕ αναγνωρίζει την Αίγυπτο ως περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας με ρόλο-κλειδί στις περιφερειακές εξελίξεις.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα προσδοκά περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, τον περασμένο Αύγουστο, είχαν εξεταστεί νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στα θέματα της ενέργειας. Τη στιγμή μάλιστα που το πρότζεκτ για τη διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας απολαμβάνει και της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι έχει προαναγγελθεί η συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσοτέρο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ. Εξετάστηκε η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΑΕ με αμοιβαία επωφελείς συνέργειες σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τομέα στον οποίο η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αίγυπτο
Η αποστολή εντάσσεται στη λογική της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου και σε συνέχεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες.Άλλωστε η ΕΕ και η Αίγυπτος έχουν εκφράσει την πρόθεση να επιδιώξουν μια συνεργασία που προωθεί την πολυμερή προσέγγιση και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, με έμφαση στην προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Αφρική. Τα δύο μέρη σκοπεύουν επιπλέον να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο συνολικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Εξάλλου η ΕΕ αναγνωρίζει την Αίγυπτο ως περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας με ρόλο-κλειδί στις περιφερειακές εξελίξεις.
Νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου με αιχμή την ενέργεια
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα προσδοκά περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, τον περασμένο Αύγουστο, είχαν εξεταστεί νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στα θέματα της ενέργειας. Τη στιγμή μάλιστα που το πρότζεκτ για τη διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας απολαμβάνει και της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Υπενθυμίζεται ότι έχει προαναγγελθεί η συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσοτέρο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ. Εξετάστηκε η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΑΕ με αμοιβαία επωφελείς συνέργειες σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τομέα στον οποίο η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.