Τραγωδία στα Τέμπη: Συνεδριάζει για τελευταία φορά σήμερα η Εξεταστική - Τα πορίσματα των κομμάτων
600 σελίδες το πόρισμα της ΝΔ
"Ανθρώπινο λάθος" βλέπει η ΝΔ, "εγκληματικές παραλείψεις υπουργών" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσαν πόρισμα - Τι λένε τα κόμματα για την τραγωδία των Τεμπών
Για τελευταία φορά συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα 11 Μαρτίου, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, με σκοπό να βρεθεί κοινός τόπος και να εκδοθεί διακομματικό πόρισμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διαφαίνεται αδύνατον, καθώς σε διαφορετικά συμπεράσματα για τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία καταλήγουν τα πορίσματα των κομμάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
«Ανθρώπινο λάθος» βλέπει η ΝΔ, «εγκληματικές παραλείψεις υπουργών» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσαν πόρισμα, διότι, όπως υποστήριξαν, δεν παρέλαβαν όλη τη δικογραφία, ούτε εξετάστηκαν ουσιώδεις μάρτυρες. Ωστόσο, επανέφερε το ΠΑΣΟΚ το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Εξεταστική για την τραγωδία στα Τέμπη: Το πόρισμα της ΝΔ
Ειδικότερα, το πόρισμα των 600 σελίδων της ΝΔ «δείχνει» τον ανθρώπινο παράγοντα και τις παραλείψεις σταθμάρχη και μηχανοδηγού ως υπαιτίους για την τραγωδία. Παράλληλα, τονίζει ότι οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν ψύχραιμα, καθώς την πολιτική ευθύνη έχει αναλάβει ο Κ. Α. Καραμανλής με την παραίτησή του, ενώ επιρρίπτει ευθύνες σε HELLENIC TRAIN και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι δεν είχαν διαπιστώσει το πρόβλημα.
«Εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως (ΓΚΚ) απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Μάλιστα, έστω μία από αυτές τις παραβιάσεις του ΓΚΚ αν δεν είχε συμβεί, θα μπορούσε να αποσοβήσει το δυστύχημα», αναφέρουν από το κυβερνών κόμμα.
«Η ευρωπαϊκή εισαγγελία δεν μίλησε για έγκλημα, αλλά δυστύχημα Τεμπών, ο κ. Καραμανλής ολοκλήρωσε τη σύμβαση 717», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Εξεταστική για την τραγωδία στα Τέμπη: Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ
Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ποινικές ευθύνες στον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή, στον Γιώργο Καραγιάννη, τότε υφυπουργό Υποδομών, και τον Χρήστο Τριαντόπουλο και μιλά για την ανάγκη ποινικής διερεύνησης των ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717.
«Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν ειλικρινείς, διάφανες απαντήσεις και απόδοση ευθυνών, ώστε να αποδειχθεί ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι της τραγωδίας των Τεμπών, τόσο τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, όσο βέβαια και τα πολιτικά πρόσωπα», αναφέρουν σε δήλωσή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετέχοντες στην εξεταστική επιτροπή.
«Υπάρχουν στοιχεία συγκάλυψης, δεν κλήθηκαν βασικοί μάρτυρες», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε κείμενο 10 σελίδων, στο οποίο επισημαίνει την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή και ζητούν τη μετατροπή της σε προανακριτική.
«Ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν, η έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος καθίσταται αδύνατη. Αυτή υπήρξε από την αρχή η επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», υπογραμμίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Το ΚΚΕ στο πόρισμά του κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε βάθος 15ετίας, που προέκυψαν κατά τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής. «Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις όλων συνενώθηκαν και συναντήθηκαν με την οργή στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών αλλά και για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης», τ.νισε ο γ.γ, της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Διαβάστε ακόμα: Τέμπη: Οι τρεις εκρήξεις, το εξαφανισμένο βαγόνι και το ξυλόλιο - Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την τραγωδία
Η Ελληνική Λύση ζητάει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι υπουργοί Μεταφορών από το 2012. «Το κόμμα μας πιστεύει ότι παρά το γεγονός πως έχει επέλθει παραγραφή σε πλήθος αδικημάτων – θα πρέπει να παραπεμφθούν στην τακτική Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια», σημείωσε ο βουλευτής του κόμματος Στέλιος Φωτόπουλος.
Προανακριτική επιτροπή για όσους υπουργούς σχετίζονται με τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 ζητούν οι Σπαρτιάτες, ενώ προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή προτείνει η Νέα Αριστερά.
«Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να αξιοποιήσει τα στοιχεία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιτέλους να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία της», τονίζει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα.
«Υπάρχει συγκάλυψη υπαίτιων, ο κ. Μαρκόπουλος πρέπει να εξαιρεθεί», επισήμανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Πηγή: ΕΡΤ