Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέα ''όπλα'' κατά της ακρίβειας - Από σήμερα το ''Καλάθι της Σαρακοστής'', ενώ αναμένεται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ
Όσα είπε ο πρωθυπουργός
Ήδη από την ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη του εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια
Η μάχη με την ακρίβεια μπαίνει και πάλι σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση, καθώς το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων την εμφανίζει σταθερά ως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Μάλιστα, και ο δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε την ακρίβεια ως το «κυρίαρχο ζήτημα».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Παλεύουμε κάθε μέρα και το περιορίζουμε»
Ήδη από την ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη του εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια. Αναγνώρισε παράλληλα ότι «μπορεί οι αποδοχές να ανέβηκαν, αλλά γνωρίζω καλά ότι ο πληθωρισμός επιμένει και τις ροκανίζει, ιδίως στα τρόφιμα, ιδίως στο σούπερ μάρκετ. Δεν ισχυρίζομαι, λοιπόν, ότι δίνουμε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα σύνθετο. Όμως, παλεύουμε. Παλεύουμε κάθε μέρα και το περιορίζουμε».
Από σήμερα στη μάχη αυτή προστίθεται και το Καλάθι της Σαρακοστής, το οποίο θα ισχύει μέχρι και τις 4 Μαΐου, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, για όσους επιθυμούν να αγοράσουν τα συγκεκριμένα νηστίσιμα προϊόντα. Το σημαντικότερο «όπλο» θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από 1η Απριλίου από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα αναμένεται να ανέβει στα 820, ίσως δε και στα 830 ευρώ.
Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός ανέλυσε με παραδείγματα τη βούληση, όπως είπε, της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά, και με πρόστιμα, ενώ σημείωσε πως τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδίδουν καρπούς και δείχνουν «αποτελέσματα σε ταχέως κινούμενα καταναλωτικά προϊόντα: απορρυπαντικά, σαμπουάν, 4.000 κωδικοί, στο βρεφικό γάλα κάναμε ακόμα πιο δραστική παρέμβαση, γιατί καταλαβαίνουμε την επιβάρυνση για μία νέα οικογένεια».
Στην «εξίσωση» έβαλε επίσης το «Καλάθι του νοικοκυριού», τις αυξήσεις μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και το επίδομα γέννας, που δίδεται και αναδρομικά. Απέκλεισε, ωστόσο, ένα έκτακτο επίδομα, ένα «δώρο Πάσχα» εντός του Απριλίου, καθώς δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μια τέτοια παροχή.
Στέγη
Ειδικά για το ζήτημα της ακρίβειας που αφορά στη στέγη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», που τα χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχημένα, αλλά και πολύ δαπανηρά για την κυβέρνηση», και στο νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω»: «Έχεις ένα κλειστό διαμέρισμα το οποίο δεν είναι σε καλή κατάσταση, με τα ενοίκια εκεί όπου ήταν πριν από δύο-τρία χρόνια δεν σε συνέφερε να πας να το φτιάξεις, τώρα, αν σου δώσω και μια μικρή βοήθεια ως Πολιτεία, θα σε συμφέρει να το κάνεις».
Προανήγγειλε ωστόσο -για πρώτη φορά- μία νέα παρέμβαση, πέραν αυτής που έγινε πρόσφατα, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, με προφανή στόχο να δοθούν και άλλα διαμερίσματα στις μακρόχρονες μισθώσεις, να υπάρξει μια αποσυμπίεση και να πέσουν έτσι οι τιμές στα ενοίκια. «Συζητάμε -αλλά θέλει πολλή μελέτη και πρόσθετες παρεμβάσεις πέραν αυτών που ήδη έχουμε κάνει- και για το ζήτημα του Airbnb. Και για έναν λόγο ακόμα: δεν θέλω να υπάρχουν γειτονιές στην Αθήνα οι οποίες ουσιαστικά να είναι γειτονιές χωρίς κανέναν τοπικό χαρακτήρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.