Εκτός ορίων ο Πολάκης στη δίκη για ΚΕΕΛΠΝΟ - Ζητούσε μάρτυρες να καταθέσουν για την υπόθεση
Υψηλοί τόνοι
Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της δίκης για το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου να υπενθυμίζει στον Παύλο Πολάκη ότι δεν βρίσκεται στη Βουλή, αλλά σε δικαστήριο
Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η κατάθεση του Παύλου Πολάκη για τις καταγγελίες για 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2013-2014.
Η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίστηκε με την υποβολή ερωτήσεων από τους δικηγόρους των τεσσάρων κατηγορουμένων στην υπόθεση, πολλές φορές με φωνές και αντεγκλήσεις ανάμεσα στον μάρτυρα και τους δικηγόρους.
Ακόμη, ο πρόεδρος της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναγκάστηκε να παρακαλάει συνεχώς να μην υπάρχει ένταση και να υπενθυμίζει στον μάρτυρα πως δεν βρίσκεται στη Βουλή, αλλά σε αίθουσα δικαστηρίου. Μάλιστα, ο Παύλος Πολάκης και αφού τελείωσε η κατάθεσή του, πρότεινε προς το δικαστήριο να καλέσει…μάρτυρες ενώ προσκόμιζε και έγγραφα στο δικαστήριο!
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σταμάτη Πουλή, Αλ. Αθανασόπουλος, υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στον Παύλο Πολάκη σχετικά με το πώς οι συγκεκριμένες καταγγελίες έφτασαν στα χέρια του Παύλου Πολάκη.
Δικηγόρος: Μας είπατε ότι έναυσμα της έρευνας ήταν ένα έγγραφο που σας απεστάλη;
Πολάκης: Ναι. Δύο φορές μάλιστα.
Δικηγόρος: Πού απεστάλη;
Πολάκης: Στο υπουργείο.
Δικηγόρος: Πώς;
Πολάκης: Πανεύκολα. Κάνει σενάρια ο κ. Συνήγορος. Δεκάδες έγγραφα καταφθάνουν καθημερινά σε κλειστούς φακέλους. Πριν από πέντε ημέρες που ορίστηκα τομεάρχης διαφάνειας στο γραφείο μου στο Σύνταγμα έχουν έρθει καμιά δεκαριά ανώνυμοι φάκελοι ανά την Ελλάδα. Δεν υπήρχε επί ημερών μας τόσο αυστηρή πόρτα όπως υπήρχε παλιότερα και τώρα στο υπουργείο.
Δικηγόρος: Αυτό το έγγραφο πόσα ονόματα περιελάμβανε;
Πολάκης: Νομίζω 23. Και είχε και άλλα δύο από κάτω χειρόγραφα και ποιοι τα συνέστησαν.
Δικηγόρος: Ο χρόνος σύνταξης είναι εκ των υστέρων;
Πολάκης: Ναι. Εγώ πιστεύω πως είναι από άνθρωπο που έκανε τους διορισμούς και το είχε για να τους έχει στο χέρι. Αυτό δείχνει πλήρη γνώση όλων των ρουσφετολογικών προσλήψεων και έπεσε σε λάθος χέρια ή από τον ίδιο που το είχε έφυγε.
Δικηγόρος: Ποια χρονολογία έφτασε στο γραφείο σας;
Πολάκης: Νοέμβρη 2016 και λίγο μετά. Την πρώτη φορά δεν έδωσα σημασία και μετά ξανά μανά το ίδιο. Ουσιαστικά του τελείωσαν οι μετακλητοί (σ.σ.: του Γεωργιάδη) και πήρε άλλους 20-25 μέσω αυτής της διαδικασίας.
Δικηγόρος: Σε αυτό το έγγραφο υπάρχουν και ονόματα ανθρώπων που δεν εργάστηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Πολάκης: Φυσικά… Από το ΚΕΕΛΠΝΟ προσελήφθησαν όλοι και διετέθησαν. Ο 24ος και 25ος αποδείχθηκε πως δεν προσελήφθησαν…
Δικηγόρος: Όταν λέει ότι προσελήφθησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ δύο άτομα που δεν προσελήφθησαν σημαίνει ότι δεν ξέρει τι του γίνεται. Είναι ο κ. Πολάκης ο συντάκτης του κειμένου γιατί θίγεται;
Λίγο αργότερα οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι με τον Παύλο Πολάκη να ζητάει την προστασία του δικαστηρίου λέγοντας πως ο συνήγορος τον αποκάλεσε «άσχετο».
Πολάκης: Κύριε πρόεδρε, προστατέψτε με, με λέει άσχετο!
Πρόεδρος: Σας παρακάλεσα να μην υπάρχει ένταση.
Πολάκης: Καλά, δεν είναι ένταση αυτό!
Ο πρώην υπουργός ρωτήθηκε από την υπεράσπιση εάν διαχρονικά εργάζονταν άνθρωποι που έχουν προσληφθεί από ΚΕΕΛΠΝΟ εκτός της κεντρικής υπηρεσίας, με τον μάρτυρα να απαντά καταφατικά.
Δικηγόρος: Όλο το 2016 προσελήφθησαν 573 εκτός κεντρικής υπηρεσίας.
Πολάκης: Ψεύδεται ο κ. Συνήγορος και κάνει πήδους. Οι 400 ήταν γιατροί και νοσηλευτές που δούλευαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είχε γίνει και πριν από εμάς προκήρυξη… Για πρώτη φορά βάλαμε κριτήρια ΑΣΕΠ.
Η εξέταση του κ. Πολάκη συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σε υψηλούς τόνους. Στη συνέχεια το δικαστήριο εξέτασε το αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα, πρόταση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο.
Νωρίτερα, ο μάρτυρας είχε θέσει το ζήτημα της μη παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας του ΕΟΔΥ ως διαδόχου του ΚΕΕΛΠΝΟ στη δίκη. «Εδώ σήμερα έπρεπε αυτό που κατέθεσα και στην προηγούμενη συνεδρίαση, να υποστηρίξει το Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, διαδόχου του ΚΕΕΛΠΝΟ την κατηγορία.
Μάλιστα, ήρθε στον τομέα διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ένα έγγραφο που είναι αγωγή του προέδρου ΕΟΔΥ τρεις μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, που ζητάει 500 χιλ. ευρώ από ΕΟΔΥ για υπηρεσίες που παρείχε το εργαστήριο που διευθύνει από το 2014 μέχρι 2020. Είναι θεσμική κατατρακύλα. Τα ζητάει μέσω προφορικών συμβάσεων. Εγώ θεωρώ ότι το ραντεβού με τον κ. Γεωργιάδη και η αλλαγή απόφασης συνδέονται με αυτό πράγμα», τόνισε ο Παύλος Πολάκης.