Περίπου 4.500.000 Ευρωπαίοι που εργάζονται µέσω ψηφιακών πλατφορµών (γνωστοί ως gig workers), αλλά θεωρούνται αυτοαπασχολούµενοι, εφεξής θα λογίζονται ως µισθωτοί υπάλληλοι και άρα θα αµείβονται τουλάχιστον µε τον κατώτατο µισθό, θα λαµβάνουν επιδόµατα και θα ασφαλίζονται.

Την απόφαση έλαβαν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ, µε την ελληνική πλευρά να παίζει καταλυτικό ρόλο στην έγκριση της σχετικής οδηγίας, κόντρα µάλιστα σε Γαλλία και Γερµανία!

Η βελγική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου είχε καταλήξει εδώ και λίγο καιρό, σε συµφωνία µε το Ευρωκοινοβούλιο, για το σχέδιο οδηγίας. Αυτή συγκέντρωνε τη στήριξη πολλών κρατών, όχι όµως και της Γαλλίας.

Μπλοκ χωρών 

Ο σοσιαλδηµοκράτης υπουργός Εργασίας της Γερµανίας, Ουµβέρτος Χάιλ, συµφωνούσε µε την οδηγία, αλλά υπό την πίεση των Ελεύθερων ∆ηµοκρατών (µε τους οποίους συγκυβερνούν οι Σοσιαλδηµοκράτες), άλλαξε τη στάση του. Έτσι διαµορφώθηκε ένα µπλοκ χωρών ικανό να µπλοκάρει την απόφαση: Γαλλία, Γερµανία, Εσθονία και Ελλάδα, που αρχικά διαφωνούσε. Τον ∆εκέµβριο και τον Φεβρουάριο το θέµα είχε συζητηθεί, αλλά δεν ήταν εφικτό να ληφθεί απόφαση.

Πριν από τις ευρωεκλογές 

Ορατός ήταν ο κίνδυνος το θέµα να παραπεµφθεί για την περίοδο µετά τις ευρωεκλογές. Στη διάρκεια, όµως, του τελευταίου γύρου διαπραγµάτευσης µεταξύ των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, η ∆όµνα Μιχαηλίδου έλαβε τον λόγο και δήλωσε ότι «αν και διατηρούµε κάποιες επιφυλάξεις, στο πνεύµα αναζήτησης συµβιβασµού θα στηρίξουµε την οδηγία». Ακολούθησε ένα θερµό χειροκρότηµα (!) στην αίθουσα κι ένα πολύ ζεστό «σε ευχαριστώ πολύ, ∆όµνα», από τον Βέλγο υπουργό Πιέρ Ιβ Ντερµάν, που είχε πρωτοστατήσει στην κατάρτιση της οδηγίας.

Η οδηγία θα υιοθετηθεί επισήµως πριν από τις ευρωεκλογές και θα πρέπει εντός διετίας να ενσωµατωθεί στο δίκαιο των κρατών-µελών. Εισάγει το τεκµήριο της απασχόλησης µε την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης: αντί µεµονωµένοι εργαζόµενοι να περνούν από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να αποδείξουν ότι είναι εργαζόµενοι, εναπόκειται πλέον στις εταιρείες πλατφορµών να αποδείξουν ότι δεν είναι εργαζόµενοι.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»