Συναγερμός για την αύξηση μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο: Την Κυριακή Μητσοτάκης, Φον ντερ Λάιεν, Μελόνι και Ντε Κρόο στο Κάιρο για συζητήσεις με τον Σίσι
Τι είπε ο υπουργός Μετανάστευσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου
«SOS Ευρώπη καλεί Κάιρο»: Μοιάζει με τίτλο κινηματογραφικής ταινίας, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος της επίσκεψης της επικεφαλής της Κομισιόν και τριών ηγετών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεθαύριο, Κυριακή στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί εκεί μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο και θα πρέπει να αναμένεται κάτι σημαντικό, όπως δήλωσε αινιγματικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως έχουν γράψει οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Για την ελληνική κυβέρνηση μάλιστα, η συμφωνία αυτή με την Αίγυπτο θεωρείται καίριας σημασίας για την επίλυση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με τις μεταναστευτικές ροές στη Γαύδο και στην Κρήτη.
Μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο καθ' οδόν προς την Ευρώπη
Η συμφωνία περιλαμβάνει στήριξη στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού Σουδανών προσφύγων στη χώρα. Δεσμεύεται επίσης να βοηθήσει στην οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, από όπου μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο καθ' οδόν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε.
Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς συμφωνιών ανάμεσα στην Ε.Ε. και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής ώστε να αποφευχθεί η οικονομική αστάθεια γύρω από τη γειτονιά της Ευρώπης και να ανασχεθεί η παράτυπη μετανάστευση από την Αφρική.
«Έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη. Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, από τον Έβρο, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Όπως, μάλιστα, ανέφερε σε σχέση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη Γαύδο και στην Κρήτη, «η πλειοψηφία των ροών αφορά Αιγύπτιους και έχει να κάνει με την οικονομική κρίση στο εσωτερικό της Αιγύπτου που έχει πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο στη Γάζα».
Διαβάστε ακόμα: Μεταναστευτικό: Συναγερμός για τις αυξημένες ροές από την Αίγυπτο - Το ταξίδι-κλειδί Μητσοτάκη στο Κάιρο
Ο ίδιος εξάλλου είχε προ ημερών συνάντηση με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Ομάρ Αμέρ Γιουσέφ, όπου συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών για την από κοινού αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την εύρυθμη εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου, που υπογράφηκε το 2022.
«Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ».
Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ-Σίσι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο Κάιρο και διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, όπου πέραν των καταιγιστικών περιφερειακών εξελίξεων, θα συζητήσουν και για την φιλόδοξη ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες συνομιλούν τακτικά και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία μεταξύ άλλων στην πρόοδο του ελληνο-αιγυπτιακού εγχειρήματος GREGY Interconnector, του καλωδίου δηλαδή που θα συνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με την Αφρική και το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.