Τα «θα» του Κασσελάκη κοστίζουν 40 δισ. ευρώ - Πόσο κοστολόγησε το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Οικονομικών
Mέτρα µε τεράστιο δηµοσιονοµικό κόστος, χωρίς στοιχειώδη κοστολόγηση
Το κόστος των µέτρων τονίζει το υπουργείο Οικονοµικών συνεπώς ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ το πρώτο έτος εφαρµογής και 40 δισ. ευρώ σε βάθος τεσσάρων ετών
Κατευθείαν στα βράχια στέλνει την ελληνική οικονοµία το οικονοµικό πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ σύµφωνα µε την κοστολόγηση της εισήγησης Κασσελάκη που έκανε το υπουργείο Οικονοµικών. Πρόκειται για «οικονοµικά µέτρα µε τεράστιο δηµοσιονοµικό κόστος, χωρίς στοιχειώδη κοστολόγηση, χωρίς σχεδιασµό, χωρίς καν έλεγχο εάν εναρµονίζονται µε την ευρωπαϊκή νοµοθεσία, χωρίς καµία ρεαλιστική πηγή εσόδων, αγνοώντας τη δηµοσιονοµική ισορροπία της χώρας. Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισµα µοιράζει ο κ. Κασσελάκης. Ακριβώς όπως έκανε ο κ. Τσίπρας λίγους µήνες πριν», επισηµαίνουν σχετικά οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς.
Κατά το υπουργείο Οικονοµικών:
Α) 16 δισ. ευρώ πρόσθετο δηµοσιονοµικό κόστος των βασικών µέτρων κατά το πρώτο έτος εφαρµογής.
Β) 8 δισ. ευρώ επαναλαµβανόµενο ετήσιο κόστος για τα επόµενα χρόνια.
Γ) 40 δισ. ευρώ συνολικό πρόσθετο δηµοσιονοµικό κόστος στα τέσσερα έτη εφαρµογής, χωρίς καµία ρεαλιστική πηγή εσόδων, αγνοώντας τη δηµοσιονοµική ισορροπία της χώρας.
Οι συνέπειες
Το κόστος των µέτρων τονίζει το υπουργείο Οικονοµικών συνεπώς ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ το πρώτο έτος εφαρµογής και 40 δισ. ευρώ σε βάθος τεσσάρων ετών. Αυτά σύµφωνα µε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καλυφθούν από µέτρα είσπραξης εσόδων 3,6 δισ. ευρώ τα οποία µάλιστα είναι εφάπαξ (one-off), ενώ στην πραγµατικότητα τα περισσότερα δηµοσιονοµικά µέτρα που προτείνει είναι µόνιµα. Ακόµα όµως και αυτά τα µέτρα είσπραξης υπερκερδών είναι στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Υπολογίζει 900.000.000 από υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας για την περίοδο Σεπτεµβρίου 2022 - ∆εκεµβρίου 2023. Υπερκέρδη που έχουν ήδη παρακρατηθεί µέσω του µηχανισµού παρακράτησης υπερκερδών που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά την ίδια περίοδο. Για τις εταιρείες διύλισης υπολογίζει εισπράξεις 715.000.000 ευρώ το 2023. Τη στιγµή που το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει φόρο µόνο για το µέρος των κερδών που υπερβαίνει το 20% του µέσου όρου των κερδών των προηγούµενων ετών και έχουν ήδη εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ φόρος και έκτακτη εισφορά το προηγούµενο έτος που τα κέρδη ήταν αυξηµένα.
Αναφορικά δε µε τη φορολόγηση των τραπεζών µε έκτακτη εισφορά 1,6 δισ. ευρώ παραπέµπουµε τον κ. Κασσελάκη στο παράδειγµα της Ιταλίας, που µετά την ανακοίνωση έκτακτης εισφοράς στο τραπεζικό σύστηµα έχασε την αξιοπιστία της στις χρηµαταγορές και αναγκάστηκε να λάβει πίσω τα µέτρα που είχαν ανακοινωθεί. ∆υστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν γνωρίζει, δεν κοστολογεί, παραθέτοντας µη ρεαλιστικές προτάσεις, σε πολλές περιπτώσεις ανεφάρµοστες και αντίθετες στο Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο, αγνοώντας τη δηµοσιονοµική ισορροπία της χώρας.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή