ΕΕ - Αίγυπτος: Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που θα υπογράψουν οι Ευρωπαίοι με τον αλ Σίσι
Συνολική και Στρατηγική Συνεργασία Ε.Ε.-Αιγύπτου
Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού Ε.Ε. και Αίγυπτος θα συμφωνήσουν σε ολιστική προσέγγιση
Η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων, η στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου, η στήριξη των επενδύσεων, του εμπορίου, της γεωργίας είναι μερικοί από τους τομείς που καλύπτει η Κοινή Δήλωση ΕΕ και Αιγύπτου που θα υπογραφεί σήμερα στο Κάιρο από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας θα είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και οι ομόλογοί του από Ιταλία και Βέλγιο.
Οι σχέσεις Ε.Ε-Αιγύπτου είναι στενές και η Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε.-Αιγύπτου (2004) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής. Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. Αιγύπτου που θα υπογραφεί στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου ανάμεσα στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fatah al Sisi θα περιγράφει τους βασικούς άξονες συνεργασίας.
Στόχοι της Συνολικής και Στρατηγικής Σχέσης Ε.Ε- Αιγύπτου είναι η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων (προώθηση της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων), η στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου, ιδιαίτερα η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη, η στήριξη των επενδύσεων και του εμπορίου, όπως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ψηφιοποίησης, της γεωργίας, της ασφάλειας υδάτων, με εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης (European Fund for Sustainable Development)και το Οικονομικό Επενδυτικό Σχέδιο. Μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται η διοργάνωση Επενδυτικής Διάσκεψης Ε.Ε- Αιγύπτου.
Στρατηγικοί τομείς συνεργασίας Ε.Ε- Αιγύπτου είναι μεταξύ άλλων η ενέργεια, με εμβάθυνση των υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector), καθώς και η Μετανάστευση και η Κινητικότητα.
Στη διαχείριση του Μεταναστευτικού Ε.Ε. και Αίγυπτος θα συμφωνήσουν σε ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των αιτίων της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ανάπτυξης και της στηριξης της απασχόλησης των νέων, αλλά και μέσω της καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών, της προστασίας των συνόρων και της διασφάλισης των επιστροφών.