Η Ελλάδα αγοράζει 7 νέα Canadair: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που θα υπογράψει παραμονή της 25ης Μαρτίου στον Καναδά ο Μητσοτάκης
Εκσυγχρονισμός του στόλου πυροπροστασίας
Δύο Canadair με χρηματοδότηση από το RescEU, τα υπόλοιπα από το "Αιγίς"
Συµφωνία για την απόκτηση επτά νέων, σύγχρονων πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair αναµένεται να υπογράψει την επόµενη Κυριακή -παραµονή της εθνικής επετείου- ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, µε τον οµόλογό του, Τζάστιν Τριντό. Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στον Καναδά, σε ένα ταξίδι µε δύο σκέλη: Στις 24 Μαρτίου θα παρακολουθήσει την παρέλαση µαζί µε τους οµογενείς στο Μόντρεαλ, τη µεγαλύτερη πόλη του Καναδά, ενώ την ίδια ηµέρα θα συναντηθεί και µε τον πρωθυπουργό της χώρας.
Στις 25 Μαρτίου θα µεταβεί στο Τορόντο και θα έχει συναντήσεις µε επενδυτές και απόδηµους Ελληνες. Ο εκσυγχρονισµός του στόλου της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώµατος αποτελεί µία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αντιµετώπισης των φυσικών καταστροφών, και δη των πυρκαγιών. Ενα από τα σοβαρά ζητήµατα που είχαν προκύψει ήταν η έλλειψη πυροσβεστικών αεροσκαφών στην παγκόσµια αγορά, καθώς η κατασκευάστρια καναδική εταιρεία των Canadair δεν είχε εδώ και πολλά χρόνια ενεργή γραµµή παραγωγής. Το θέµα ήρθε ξανά στην επιφάνεια πέρυσι το καλοκαίρι µε δραµατικό τρόπο, µε την πτώση του Canadair CL-215 στην Εύβοια, που οδήγησε στον θάνατο τον σµηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσµηναγό Περικλή Στεφανίδη.
Με πρωτοβουλία και της Ελλάδας ξεκίνησε διαβούλευση µεταξύ των ενδιαφερόµενων κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης µε την αρµόδια Αρχή της κυβέρνησης του Καναδά (Canadian Commercial Corporation) για την προµήθεια νέων αεροσκαφών τύπου Canadair DHC-515. Η τελευταία επικοινωνία µάλιστα του κ. Μητσοτάκη µε τον κ. Τριντό για το θέµα αυτό έγινε πέρυσι τον Οκτώβριο και η χώρα µας φέρεται να διασφάλισε ότι το πρώτο ετοιµοπαράδοτο αεροσκάφος νέας γενιάς θα παραδοθεί στην Αθήνα τo νωρίτερο το 2027 και θα ακολουθήσουν οι άλλες χώρες.
Η ευρωκαναδική συµφωνία που επετεύχθη τελικά περιλαµβάνει την προµήθεια από την Ελλάδα επτά νέων τέτοιων αεροσκαφών Canadair, τα δύο εκ των οποίων µε χρηµατοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραµµα RescEU, ενώ οι δαπάνες για τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από το πρόγραµµα «Αιγίς». Η ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης µε την προµήθεια των σύγχρονων αυτών αεροσκαφών αναµένεται να συµβάλει δραστικά στην αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και της απόδοσης του εναέριου πυροσβεστικού στόλου. Η συµφωνία θα υπογραφεί από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Καναδά και το µεγάλο στοίχηµα είναι να τρέξουν γρήγορα στη συνέχεια όλες οι απαιτούµενες διαδικασίες. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Ισραήλ και για τη διαρκώς διευρυνόµενη οικονοµική και εµπορική συνεργασία Ελλάδας και Καναδά.
Μήνυμα συμμετοχής
Την Κυριακή 24 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης θα µεταβεί στο Μόντρεαλ, τόσο για να βρεθεί για πρώτη φορά κοντά στην πολυπληθή ελληνική Οµογένεια του Καναδά όσο και για να στείλει το µήνυµα της συµµετοχής στις ευρωεκλογές του Ιουνίου µε την επιστολική ψήφο, ένα δικαίωµα που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά µετά την ψήφιση του σχετικού νόµου. Στη 1 το µεσηµέρι της Κυριακής, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, έχει προγραµµατιστεί να ξεκινήσει η µεγάλη παρέλαση για την 25η Μαρτίου κατά µήκος της οδού Jean Talon, ενός από τους κεντρικότερους δρόµους της πόλης. Στη συνέχεια, στις 6 το απόγευµα, η πρεσβεία της Ελλάδας στον Καναδά, η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και το Ελληνικό Εµπορικό Επιµελητήριο Μόντρεαλ θα διοργανώσουν δεξίωση στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο, µε επίτιµο προσκεκληµένο τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα µεταβεί στον Καναδά από τις Βρυξέλλες, όπου το διήµερο 21-22 Μαρτίου θα συµµετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εκεί, οι ηγέτες των «27» θα συζητήσουν για την κατάσταση στα δύο µέτωπα πολέµου, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, και για την υποστήριξη που θα συνεχίσουν να παρέχουν προς το Κίεβο, αλλά και τις πολιτικές άµυνας και ασφάλειας της Ε.Ε., καθώς και δύο φλέγοντα ζητήµατα που απασχολούν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και το Αγροτικό. Λίγες ηµέρες αργότερα, στις αρχές Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιµάζεται να πραγµατοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο µέσα σε µόλις δύο χρόνια -και την τρίτη συνολικά στη θητεία του- επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των ελληνοαµερικανικών σχέσεων. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναµένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις 3 ή, το αργότερο, στις 4 Απριλίου - καθώς την εποµένη ξεκινάει το Συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας, στο οποίο φυσικά θα δώσει το «παρών». Εφόσον τελικά -όπως όλα δείχνουν- η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν πραγµατοποιηθεί, η συζήτηση θεωρείται βέβαιο ότι θα περιστραφεί γύρω από τα δύο ενεργά πολεµικά µέτωπα και τον ρόλο της Ελλάδας, την αµυντική συνεργασία της χώρας µας µε τις Ηνωµένες Πολιτείες, τα Ελληνοτουρκικά και τον κοµβικό ρόλο της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά