Γιάννης Μπρατάκος στα Παραπολιτικά: ''Μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια και ένταση ελέγχων''
Συνέντευξη
“Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για ολόκληρη την Ε.Ε.”, δήλωσε στα «Π» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών θέτει με συνέντευξή του στα «Π» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής Προεκλογικού Αγώνα της Ν.Δ. οριοθετεί τους στόχους του Συνεδρίου στο Ζάππειο και περιγράφει λύσεις για το θέμα της ακρίβειας.
Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και συνήθως αρκετοί πολίτες τις «αξιοποιούν» για να ψηφίσουν μικρότερα κόμματα. Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε τη λεγόμενη «χαλαρή» ψήφο; Ποιο διακύβευμα θέτετε για την κάλπη της 9ης Ιουνίου;
Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι κρίσιμες για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς στη νέα πενταετία αναμένονται καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για την αμυντική και ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, την αναθεώρηση της ΚΑΠ, το Μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση. Και όλα αυτά αφορούν άμεσα και πολύ σοβαρά τη χώρα μας. Η ψήφος μας, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να ενισχύει εκείνους που είναι αποφασισμένοι να παλεύουν για τα εθνικά συμφέροντα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και όχι να υπονομεύουν το κύρος της πατρίδας μας για κομματικές σκοπιμότητες. Να ενισχύει εκείνους που διεκδικούν περισσότερους πόρους και όχι εκείνους που προ[1]ωθούν ψηφίσματα για περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων. Θέλουμε, ταυτόχρονα, μια πλατιά νίκη της Νέας Δημοκρατίας που να επιβεβαιώνει την πολιτική υπεροχή της, ώστε να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και η πορεία στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Ξέρουμε ότι κρίσιμο ζήτημα στην έκβαση των ευρωεκλογών είναι η συμμετοχή, κόντρα στις αντιλήψεις για «χαλαρή» ψήφο. Στην επιδίωξη αυτή μπορεί να συμβάλει και η επιστολική ψήφος. Μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση της κυβέρνησής μας, που δεν αφορά μόνο τους συμπολίτες μας εκτός Ελλάδας, αλλά και όσους μέσα στη χώρα δυσκολεύονται να μετακινηθούν, με την προϋπόθεση ότι θα εγγραφούν στους ει[1]δικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 29 Απριλίου. Διακύβευμα, λοιπόν, είναι αφενός η ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο προσώπων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αφετέρου η σταθερότητα στην πορεία του τόπου και όχι ο διαγκωνισμός για την κατάταξη στην ιεραρχία της αντιπολίτευσης. Είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων και το κύρος της πατρίδας.
Είστε πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα για τις φετινές ευρωεκλογές. Τι χαρακτήρα θα έχει η καμπάνια της Ν.Δ.
Η καμπάνια μας θα ξεδιπλώνεται σταδιακά. Η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα έπιασε δουλειά και θα μπούμε στην τελική ευθεία μετά το Συνέδριο και την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου μας. Οι βασικοί άξονες του πολιτικού μας λόγου έχουν αναπτυχθεί από τον πρωθυπουργό και πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο προσυνέδριο του κόμματός μας στη Θεσσαλονίκη. Αφορούν το διακύβευμα των ευρωεκλογών, τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας, το σχέδιό μας απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η χώρα και η ελληνική κοινωνία και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να αρθρώσει υπεύθυνο πολιτικό λόγο.
Τι στόχο έχει το φετινό Συνέδριο της Ν.Δ.; Θα είναι αμιγώς επετειακό και προεκλογικό ή θα θέσει και την ατζέντα των επόμενων ετών;
Γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, τιμούμε τον ιδρυτή και όλους τους ηγέτες, τα στελέχη, τους αγωνιστές της παράταξής μας. Αναδεικνύουμε την προσφορά της στον τόπο, τις αρχές και τις θέσεις μας. Ανασκοπούμε τις πολιτικές που εφαρμόζουμε σήμερα, για μια Ελλάδα πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά, και μια κοινωνία πιο συνεκτική, με διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας. Αναπτύσσουμε, ταυτόχρονα, το σχέδιο και το όραμά μας για την Ελλάδα του κοινού μέλλοντος. Σηματοδοτούμε την πορεία για την πολιτική μάχη που έχουμε μπροστά μας, τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Σας ανησυχούν ενδεχόµενες «διαρροές» ψήφων προς κόµµατα δεξιότερα της Ν.∆.; Η τάση για ψήφο στην Ακροδεξιά είναι σχεδόν ένα πανευρωπαϊκό φαινόµενο.
Πράγµατι, υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τάσεις ανόδου των άκρων, του λαϊκισµού, ακόµα και του ευρωσκεπτικισµού. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την πορεία της Ε.Ε. Στη χώρα µας υπήρξαν, εδώ και πολλά χρόνια, διάφοροι κοµµατικοί σχηµατισµοί στα δεξιά της Νέας ∆ηµοκρατίας, που αποδείχθηκαν ωστόσο βραχύβιοι. Αυτό συµβαίνει και σήµερα. Επενδύουν στον λαϊκισµό και επιχειρούν να εκµεταλλευτούν τον πατριωτισµό των Ελλήνων. Ενώ εµφανίζονται ως υπέρµαχοι της παραδοσιακής ∆εξιάς, φτάνουν στο σηµείο να συναντώνται ακόµα και µε την Ακροαριστερά, να παίρνουν θέσεις που αντιστρατεύονται την παρουσία της χώρας µας στη ∆ύση, αλλά και να προσποιούνται πως δεν βλέπουν τις πολιτικές που αναπτύσσει η κυβέρνησή µας για την ενίσχυση των Ενόπλων ∆υνάµεων και των διεθνών συµµαχιών µας, την προστασία των συνόρων µας και την αποτελεσµατική αντιµετώπιση του Μεταναστευτικού.
Ποιο είναι το µήνυµά σας προς την Εκκλησία της Ελλάδος, από την ηγεσία της µέχρι τους απλούς ιερείς, καθώς βλέπουµε να συνεχίζουν να εκδηλώνονται αντιδράσεις για τον νόµο που θεσµοθέτησε την ισότητα στον γάµο;
Είναι δεδοµένος ο διαχρονικός σεβασµός µας στην Εκκλησία και η αναγνώριση της προσφοράς της στην πατρίδα µας και την ελληνική κοινωνία. Εχει, προφανώς, το δικαίωµα να αναπτύσσει τις δικές της θέσεις, αλλά οι αποφάσεις που αφορούν τη διακυβέρνηση του τόπου ανήκουν στην πολιτική, στην κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, όµως, είναι λυπηρό το γεγονός ότι εκδηλώνονται κάποιες µειοψηφικές και ακραίες συµπεριφορές αποκλεισµών, που, ενώ δεν βοηθούν την Εκκλησία, πληγώνουν την κοινωνία.
Θεωρείτε ότι ο κ. Κασσελάκης παρανοµεί µε την επιχειρηµατική του δραστηριότητα στις ΗΠΑ; Γιατί η Ν.∆. έχει κλιµακώσει την κριτική της στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;
Το θέµα αυτό δεν το ανακίνησε ούτε η κυβέρνηση ούτε η Νέα ∆ηµοκρατία. Ξεκίνησε από καταγγελίες του πρώην οικονοµικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ και διερευνάται από τη ∆ικαιοσύνη. Ο κ. Κασσελάκης -που για πολλές µέρες σιωπούσε αµήχανα- δήλωσε τελικά ότι µεταβίβασε τη συµµετοχή του στη συγκεκριµένη εταιρεία, αλλά απέφυγε να πει οτιδήποτε συγκεκριµένο, υποστηρίζοντας πως θα δώσει εξηγήσεις στη ∆ικαιοσύνη και θα πληρώσει, αν χρειαστεί, πρόστιµο για το δάνειο στα κοµµατικά µέσα ενηµέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Εσπευσε, µάλιστα, να προσθέσει πως ο νόµος της κυβέρνησης Τσίπρα για το θέµα αυτό ήταν λάθος. Το συµπέρασµα είναι ξεκάθαρο: Ψήφισαν έναν νόµο για να στοχοποιηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οικογένειά του. Προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν, καθώς υπήρξε πλήρης δικαίωση για τον ίδιο. Και τώρα, που έπεσε ο κ. Κασσελάκης στα δόκανα του νόµου, καταγγέλλει τον νόµο σαν λάθος. Εχει, όµως, και το θράσος να αιτιάται τη σηµερινή κυβέρνηση, που δεν κατάργησε τον νόµο που ψήφισε το κόµµα του. Επεσε στον λάκκο που έσκαβαν για τους άλλους. Και κατηγορούν άλλους για όσα οι ίδιοι έκαναν. Κι ύστερα µιλούν για ηθικό πλεονέκτηµα.
Εχει η κυβέρνηση άλλα «εργαλεία» για να ρίξει τις τιµές στα αγαθά
Είµαστε αποφασισµένοι να αξιοποιούµε κάθε πρόσφορο µέτρο για την αντιµετώπιση του προβλήµατος αυτού, που πράγµατι είναι σηµαντικό καθώς πλήττει τους πάντες, και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσουµε ρυθµίσεις για τη διόρθωση δοµικών στρεβλώσεων στην αγορά, ανάµεσα στις οποίες και η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για βασικά είδη, που ήδη αποδίδουν απτά αποτελέσµατα. Είναι, ακόµα, οι πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση των τιµών, όπως η µείωση κατά 5%, το «Καλάθι του νοικοκυριού» και τώρα το «Καλάθι της Σαρακοστής». Αποδεικνύουµε ταυτόχρονα µηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια, µε ένταση των ελέγχων από τη ∆ΙΜΕΑ και επιβολή αυστηρών προστίµων στους παραβάτες, που ήδη ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ. Είναι, παράλληλα, οι πολιτικές για τη βελτίωση των εισοδηµάτων. Από την αρχή του χρόνου έγιναν σηµαντικές αυξήσεις των συντάξεων και των µισθών στο ∆ηµόσιο, αλλά και µείωση φορολογικών επιβαρύνσεων, που ξεπερνούν συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα υπάρξει στον ιδιωτικό τοµέα και νέα αύξηση του κατώτατου µισθού -θα πάει πάνω από 800 ευρώ- και των επιδοµάτων που συνδέονται µε αυτόν.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά