Romeo MH-60R: Αυτά είναι τα νέα υπερσύγχρονα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού - Τα χαρακτηριστικά τους (Εικόνες & Βίντεο)
Δείτε αναλυτικά
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια η τελετή παραλαβής των 3 νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk
Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το ελικόπτερο Romeo χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένα ελικόπτερο στιβαρό, ισχυρό και αξιόπιστο. Διαθέτει θέσεις για πλήρωμα, που θα αποτελείται από έως πέντε άτομα.
#ΠΝ75Romeo Καλές προσγειώσεις στα «γεράκια» του @NavyGR pic.twitter.com/E7skdOCrow
— George E. Sideris (Γιώργος Ε. Σιδέρης)🇬🇷🇬🇷🇬🇷 (@GESideris) March 20, 2024
Η τελετή παραλαβής των τρίων νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Κοτρωνίου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.
«Η Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή» έγραψε σε ανάρτησή του για την παραλαβή των ελικοπτέρων ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Παραλαμβάνουμε σήμερα, στην τελετή παρουσία του @PrimeministerGR Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα, τα νέα ελικόπτερα MH-60 ROMEO. Η Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή! #elladadynati pic.twitter.com/JGWamvYaH5
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 20, 2024
Συνολικά η Ελλάδα θα αποκτήσει επτά τέτοιου τύπου ελικόπτερα στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος το οποίο συνυπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα MH-60R Seahawk αποτελούν το πιο φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον πόλεμο επιφανείας, καθώς διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού, κρούσης, αλλά και αντιμέτρων, που προσφέρουν ξεχωριστές δυνατότητες στον τρισδιάστατο χώρο μάχης των ναυτικών συγκρούσεων της εποχής μας.
#ΠΝ75… Εποχή ΜΗ-60 Romeo στο Κοτρώνι του Μαραθώνα, στην «φωλιά» των AegeanHawk του @NavyGR . pic.twitter.com/Hp770NhH3g
— George E. Sideris (Γιώργος Ε. Σιδέρης)🇬🇷🇬🇷🇬🇷 (@GESideris) March 20, 2024
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, εξίσου σημαντική είναι και η διαλειτουργικότητα των ελικοπτέρων αυτών με τις άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και τις φρεγάτες Belharra, που σε λίγο θα ενταχθούν στον στόλο, καθώς και η συμβατότητά τους με τον αεροναυτικό εξοπλισμό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, στοιχείο που ενδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικα 14 ελικόπτερα MH-60R.
Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις. Τα τέσσερα παραγγέλθηκαν τον Ιούλιο του 2020 και τρία ακόμα τον Απρίλιο του 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική κυβέρνηση.
Μετά την παραλαβή των τριών πρώτων ελικοπτέρων, τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 Seahawk, γνωστά και ως Aegean Hawks, που είχαν αγοραστεί απευθείας απο τη Sikorsky μεταξύ 1994 και 2005, στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι.
Τα χαρακτηριστικά των ελικοπτέρων Romeo MH-60R
Οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν ως ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών. Πρόκειται για τη νεότερη και πιο ικανή έκδοση των ναυτικών ελικοπτέρων Seahawk. Αυτού του είδους τα ελικόπτερα είναι από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά ανθυποβρυχιακά που έχει το ΝΑΤΟ και δεν διαθέτει η Τουρκία, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες στον αέρα. Είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα νέας γενιάς, όπως ψηφιακό κόκπιτ με έγχρωμες οθόνες, ενώ παράλληλα μπορούν να κάνουν χρήση ενεργητικών και παθητικών ηχοσημαντήρων τελευταίας τεχνολογίας και ενεργητικό βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας.Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα navair.navy.mil, «το MH-60R έχει επιδείξει απαράμιλλες ικανότητες πολλαπλών αποστολών από τότε που απέκτησε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 2010 και έχει επιτύχει τα υψηλότερα ποσοστά ικανότητας αποστολής από οποιοδήποτε άλλο ναυτικό ελικόπτερο».
Εκτός από τις τορπίλες MK-46 και ΜΚ-50 για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μπορούν να επιχειρούν και κατά στόχων επιφανείας με τα βλήματα AGM-114 Hellfire, ενώ έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν σε αποστολές έρευνας-διάσωσης και μεταφοράς φορτίων κάτω από δύσκολες συνθήκες.