Στις Βρυξέλλες ταξιδεύουν σήμερα το πρωί οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Γάζας.


Βρυξέλλες: Η ατζέντα των 27 ηγετών της Ένωσης 

Πέρα από τη στάση της Ε.Ε. στα «καυτά» ζητήματα αυτά, η Σύνοδος Κορυφής που συνέρχεται σήμερα θα ασχοληθεί με τη διεύρυνση της Ε.Ε., το μεταναστευτικό και το αγροτικό, θέματα τα οποία είναι ψηλά στην ατζέντα των περισσότερων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για παροχή περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, περισσότερη οικονομική υποστήριξη και να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Μόσχα εάν χρειάζεται.


Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αμυντική στρατηγική

Στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η Ελλάδα, από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία, έχει βαρύνοντα λόγο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει ήδη τοποθετηθεί για την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. και για κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Όπως έχει πει, η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα.

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται απόψε να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, η θέση της Ελλάδας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Ωστόσο, σχεδιάζει να πει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Την ώρα μάλιστα που απαιτείται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορα πεδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, πώς θα χρηματοδοτηθεί δηλαδή η ευρωπαϊκή άμυνα.


Η σταθερή θέση της Ελλάδας για την Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, σταθερή θέση της Ελλάδας είναι η συνέχιση της στήριξης προς το Κίεβο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.

Αναμένεται ακόμη να ενημερώσει για την επίθεση με πυραύλους που σημειώθηκε κατά την παραμονή του στην Οδησσό.


Η Λωρίδα της Γάζας και η περιφερειακή σταθερότητα

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα.

Θα τονίσει δε ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.

«Ειδικά στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα ασκεί πολύ ενεργή πολιτική, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση και δεν υπάρχει επέκταση και σε άλλα πεδία των εχθροπραξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.