Βουλή: Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση - Την Τρίτη αναμένεται να καταθέσει το σχετικό αίτημα ο Νίκος Ανδρουλάκης
Δείτε αναλυτικά
Η διαδικασία κορυφώνεται με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή
Σφοδρή πολιτική σύγκρουση και πλήθος ερωτημάτων έχει προκληθεί μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», που κάνει λόγο για μονταζιέρα των ηχητικών ντοκουμέντων από το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση.
Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ανυπόστατες θεωρίες, ενώ, όπως είπε και αργότερα, οικονομικά συμφέροντα επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Διαβάστε ακόμα: ΠΑΣΟΚ: Την Τρίτη αναμένεται να καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την τραγωδία στα Τέμπη
H σχετική διαδικασία μετά την ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μετά τα ρεπορτάζ για την τραγωδία στα Τέμπη έχει ως εξής: Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 50 βουλευτές και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Η πρόταση μομφής ξεκινά με την ομιλία, τουλάχιστον, δύο βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν ενώ συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας. Ο Κανονισμός προβλέπει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 151 βουλευτές.
Σημειώνεται ότι τρία κόμματα – δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά- αναμένεται να στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας, έτσι θα την υπογράψουν πολύ περισσότεροι από 50 βουλευτές και θα κατατεθεί σε ανοιχτή συνεδρίαση της ολομέλειας, πιθανότατα την Τρίτη 26 Μαρτίου.
Μάλιστα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι «μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις που αφορούν στο έγκλημα των Τεμπών η ερώτηση που βρίσκεται στα χείλη όλων των Προοδευτικών, Δημοκρατικών πολιτών είναι μία: Πως μπορεί μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα προσπάθησε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη και να συγκαλύψει ένα έγκλημα μπορεί να συνεχίσει να κρατά στα χέρια της τη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, καθότι πλέον η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Μομφή στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία».
Κατόπιν, θα ξεκινήσει η συζήτηση με τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, των υπουργών, των βουλευτών και η διαδικασία κορυφώνεται με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που θα έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή εφόσον το επιθυμεί να γυρίσει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.