Βουλή: Ο Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης - Ολόκληρο το κείμενο
Στις 7 μ.μ. η έναρξη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας
Σε τι εστιάζει η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και υπογράφουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας - «Προσυπογράψατε ένα σόου και κοκορομαχία που δεν θα έχει αποτέλεσμα», η απάντηση Βορίδη
Την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2023 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στο αίτημα για προανακριτική, συνέχισε, η κυβέρνηση απάντησε όχι και στην εξεταστική επιτροπή που ακολούθησε αποκλείστηκαν σημαντικοί μάρτυρες. Όπως είπε, την πρόταση υπογράφουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας
«Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα»
«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Πληρώνουμε το ίδιο, διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε ατιμωρησία, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, η συγκάλυψη και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», ξεκίνησε ο κ. Ανδρουλάκης. «Πριν λίγες ημέρες, στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την ηθική σας χρεοκοπία. 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», επισήμανε.
Ζητήσαμε προανακριτική με βάση το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και είπατε όχι. Η εξεταστική επιτροπή απέκρυψε κρίσιμους μάρτυρες, που αφορούσαν την τηλεδιοίκηση αλλά και αποφάσεις του κ. Καραανλή. Είχατε το θράσος να αποκλείσετε και την επιθεωρήτρια που διερεύνησε τη σύμβαση 717. Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων που επιρρίπτει πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Αν το σύστημα τηλεδιοίκησης και πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ.
«Προχθές, ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι όσο όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος ο ελληνικός λαός, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον. Ποιος είχε πρόσβαση στο υλικό πριν την ΕΛ.ΑΣ. και πριν την ελληνική δικαιοσύνη για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους», είπε. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση Ασημακοπούλου, με τη διαρροή των email. «Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας, υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών», τόνισε.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της πρότασης δυσπιστίας. «Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθεστωτισμό. «Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι' αυτό πήραμε αυτή τη θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου», κατέληξε.
Μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη, το λόγο πήρε ο Μάκης Βορίδης που χρησιμοποίησε οξείς χαρακτηρισμούς σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην πρόταση μομφής έχουν απασχολήσει το δημόσιο διάλογο. Υλικό για το οποίο δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις, εσείς κρίνετε ικανό για να ρίξει την κυβέρνηση». Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «εντολοδόχο συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων», ενώ σημείωσε για τη διαδικασία πως πρόκειται για ένα «σόου και κοκορομαχία» που «δεν θα έχει αποτέλεσμα».
Κατόπιν αυτού ξεκινά, άμεσα, η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης της πρότασης μομφής, στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Στους τομείς δε που αυτή εστιάζει είναι τα Τέμπη, για τα οποία επιχειρείται «συγκάλυψη», σύμφωνα με όσα αναφέρονται, αλλά και την υπόθεση διαρροής email των αποδήμων, που έχουν καταστήσει το υπουργείο Εσωτερικών «εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας».
Δείτε ΕΔΩ την πρόταση δυσπιστίας
Απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. στην πρόταση για τη διενέργεια εκλογών με την παρουσία παρατηρητών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι: «Σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών».
Κατέθεσε, μάλιστα, την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σε αυτή την έκθεση γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως: Τα δικαιώματα των ανάπηρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων, τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κατά την έκθεση ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, τις αγωγές κατά δημοσιογράφων οι οποίες έχουν εκδικητικό χαρακτήρα».
Ο Νίκος Παππάς κατέληξε: «Είμαστε ενώπιον μίας νέας πολιτικής συνθήκης. Η Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει πως θα την αντιμετωπίσει. Να αποφεύγονται οι ακρότητες».
"Κύριε Παππά έχω υπηρετήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για περίπου δέκα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε αποστολές διεθνών παρατηρητών, ήμουν δε επικεφαλής στην παρατήρηση των εκλογών στις ΗΠΑ, όταν εξελέγη ο κ. Τραμπ. Ήμουν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής και να τα μεταφέρετε, διότι προφανώς ο πρόεδρος σας δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές. Αποτελεί δε σταθερή και μόνιμη διαδικασία η υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβερνήσεως προς τον ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) του ΟΑΣΕ προκειμένου να στέλνει παρατηρητές στις εκλογές, σε όλες, δεν υπήρξε παράλειψη σε μια", απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. "Το κρίσιμο δεν είναι οι επιμέρους παρατηρήσεις που ο ODIHR κάνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις εκλογές. Αλλά δύο μαγικές λέξεις που είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σε σχέση με τη διεθνή παρατήρηση" είπε ο υπουργός Επικρατείας, και εξήγησε ότι οι λέξεις αυτές είναι "ελεύθερες και δίκαιες εκλογές". Όπως δε προσέθεσε σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ "πάντοτε οι ελληνικές εκλογές κλήθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες".
Στο κλίμα αυτό, ο Μάκης Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση, που λέει ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. "Το κάνετε γιατί καταλαβαίνετε ότι έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα και αντί να το αποδεχθείτε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα για εσάς, θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Και επειδή προσφάτως είχαμε τρεις εκλογές -βουλευτικές εκλογές, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές- αυτές διεξήχθησαν όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, με τον προβλεπόμενο τρόπο. Το ερώτημα είναι, αμφισβητήσατε το αποτέλεσμά τους; Το αμφισβητείτε; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό με τη συζήτηση που ανοίγετε με την ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θέλω ξεκάθαρη τοποθέτηση από εσάς. Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών;", είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Δείτε live την συζήτηση από τη Βουλή
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σήμερα το μεσημέρι θα είναι παρών στα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα υποδεχθεί το αίτημα και θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν ενίσταται στο να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το διαδικαστικό σκέλος, η κορύφωση της συζήτησης αναμένεται την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.
Η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι στην πρωτοβουλία Ανδρουλάκη, θεωρώντας ως «καλοδεχούμενη» την διαδικασία, ενώ υπενθυμίζεται πως το υπουργικό συμβούλιο το οποίο ήταν προγραμματισμένο για αύριο αναβλήθηκε, καθώς επρόκειτο να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, με τον Παύλο Μαρινάκη να σημειώνει επί του θέματος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
«Η Δικαιοσύνη έχει εργασθεί με τα πλήρη στοιχεία της υπόθεσης. Σε ένα πρόσφορο έδαφος που έχει καλλιεργηθεί από την οργή των πολιτών, δημιουργείται ένα αφήγημα για ‘’μονταζιέρα” από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απαντά με επιχειρήματα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και την ίδια μέρα, ο κ. Ανδρουλάκης καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Θεώρησε σκόπιμο να καταθέσει “τυχαία” μία πρόταση μομφής για ένα δημοσίευμα το οποίο ανέσυρε ένα μη θέμα, έναν χρόνο αργότερα. Η πρόταση δυσπιστίας από τον κ. Ανδρουλάκη είναι καλοδεχούμενη. Θα απαντήσουμε, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, με στοιχεία και απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων, τους Έλληνες πολίτες και τη Δικαιοσύνη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε πως «είναι ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα και τη σταθερότητα και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας».
Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για προσπάθεια απροσανατολισμού της κοινής γνώμης και συντονισμένη επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε για «κυνική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών», αναφέροντας ότι γίνεται φανερό πως αυτή «η αντικυβερνητική εκστρατεία», στην οποία συμμετέχουν διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, δεν είναι παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα.
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος όμως προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ουρά του Κυριάκου Βελόπουλου και σε βοήθημα των Σπαρτιατών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης. Ασχολίαστες όμως δεν έμειναν και οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή εκλογών, με τον κ. Μαρινάκη να τον χαρακτηρίζει «έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας».
Η Χαριλάου Τρικούπη, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει μονόδρομο την πρόταση μομφής για τα Τέμπη, μετά και από πρόσφατο δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα που χρησιμοποίησε το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους», τόνισε το πρωί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. «Ελπίζω όταν κατατεθεί η αυτονόητη αυτή θεσμική κίνηση, σήμερα το μεσημέρι οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής να νιώσουν την ανάγκη να έρθουν στη Βουλή. Η επιστολή του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κατατεθεί στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και είναι σημαντικό ότι έχουν τοποθετηθεί θετικά», είπε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο κ. Χρηστίδης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Όπως είπε, «υπάρχουν σειρά από στοιχεία που μας κάνουν να μην έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση η οποία το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών το μόνο που την ένοιαζε είναι να συγκροτήσει επικοινωνιακή ομάδα που να εξυπηρετεί το σενάριο ότι δεν υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης αλλά μόνο ανθρώπινο λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ποιος το έκανε, αφού αποδεικνύεται ότι η ΕΛ. ΑΣ. πήρε τις συνομιλίες του πρώτου 24ωρου από την τραγωδία τρεις ημέρες μετά και επομένως κάποιος μπήκε στο υλικό, το πείραξε και στη συνέχεια το διέρρευσε σε κάποια ΜΜΕ. Πρέπει να πάρουμε απαντήσεις. Είτε η κυβέρνηση γνωρίζει είτε δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να παρενέβη σε συνομιλίες δημοσίων υπηρεσιών και άρα είναι επικίνδυνη για τον τόπο με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Η Βουλή έχει τη δυνατότητα είτε να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση είτε από κάποιο μέλος της. Αυτό γίνεται μέσω της υποβολής πρότασης δυσπιστίας, όπως αναφέρει το Άρθρο 84 του Συντάγματος και το Άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι το κορυφαίο μέσο για την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η πρόταση δυσπιστίας εισάγεται με αίτηση της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Βουλής. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 υπογραφές. Από τη στιγμή που θα υποβληθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση που η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη συζήτηση πρέπει να έχει διάρκεια τριών ημερών και να ολοκληρωθεί στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.
Για να γίνει δεκτή, πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 βουλευτές. Μία νέα πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί ΜΟΝΟ εάν έχουν περάσει έξι μήνες από την απόρριψη της τελευταίας, εκτός και αν έχει την υπογραφή της πλειοψηφίας των όλου αριθμού των βουλευτών.
Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή, τότε η κυβέρνηση χάνει τη «δεδηλωμένη» και πρέπει να παραιτηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και εάν γίνει δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά ενός υπουργού. Σημειώνεται ότι και η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχει συνάφεια με την πρόταση δυσπιστίας. Και αυτό διότι την ζητάει η κυβέρνηση από τη Βουλή. Για να γίνει δεκτή, χρειάζεται να έχει εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αναλυτικά όσα αναφέρει το Άρθρο 42 του Κανονισμού της Βουλής:
«H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ Άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».
«Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα»
«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Πληρώνουμε το ίδιο, διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε ατιμωρησία, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, η συγκάλυψη και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», ξεκίνησε ο κ. Ανδρουλάκης. «Πριν λίγες ημέρες, στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την ηθική σας χρεοκοπία. 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», επισήμανε.
Ζητήσαμε προανακριτική με βάση το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και είπατε όχι. Η εξεταστική επιτροπή απέκρυψε κρίσιμους μάρτυρες, που αφορούσαν την τηλεδιοίκηση αλλά και αποφάσεις του κ. Καραανλή. Είχατε το θράσος να αποκλείσετε και την επιθεωρήτρια που διερεύνησε τη σύμβαση 717. Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων που επιρρίπτει πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Αν το σύστημα τηλεδιοίκησης και πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ.
«Προχθές, ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι όσο όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος ο ελληνικός λαός, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον. Ποιος είχε πρόσβαση στο υλικό πριν την ΕΛ.ΑΣ. και πριν την ελληνική δικαιοσύνη για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους», είπε. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση Ασημακοπούλου, με τη διαρροή των email. «Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας, υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών», τόνισε.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της πρότασης δυσπιστίας. «Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθεστωτισμό. «Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι' αυτό πήραμε αυτή τη θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου», κατέληξε.
Βορίδης για πρόταση δυσπιστίας: Προσυπογράψατε ένα σόου και κοκορομαχία που δεν θα έχει αποτέλεσμα
Μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη, το λόγο πήρε ο Μάκης Βορίδης που χρησιμοποίησε οξείς χαρακτηρισμούς σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην πρόταση μομφής έχουν απασχολήσει το δημόσιο διάλογο. Υλικό για το οποίο δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις, εσείς κρίνετε ικανό για να ρίξει την κυβέρνηση». Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «εντολοδόχο συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων», ενώ σημείωσε για τη διαδικασία πως πρόκειται για ένα «σόου και κοκορομαχία» που «δεν θα έχει αποτέλεσμα».
Κατόπιν αυτού ξεκινά, άμεσα, η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης της πρότασης μομφής, στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Η πρόταση δυσπιστίας
Στην πρόταση δυσπιστίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Η πρωτοφανής απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση. Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η Κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους -δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους. Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής».Στους τομείς δε που αυτή εστιάζει είναι τα Τέμπη, για τα οποία επιχειρείται «συγκάλυψη», σύμφωνα με όσα αναφέρονται, αλλά και την υπόθεση διαρροής email των αποδήμων, που έχουν καταστήσει το υπουργείο Εσωτερικών «εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας».
Δείτε ΕΔΩ την πρόταση δυσπιστίας
Άγριος καυγάς πριν τη συζήτηση
Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και ενώ συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε έντονη μεταξύ του Νίκου Παππά και του Μάκη Βορίδη.Νίκος Παππάς: Ο λαός θα βγάλει τα συμπεράσματά του
Ο Νίκος Παππάς έλαβε τον λόγο, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας ότι «σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» και τονίζοντας ότι από τη συζήτηση του επόμενου τριημέρου «ο λαός θα βγάλει τα συμπεράσματά του».Απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. στην πρόταση για τη διενέργεια εκλογών με την παρουσία παρατηρητών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι: «Σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών».
Κατέθεσε, μάλιστα, την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σε αυτή την έκθεση γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως: Τα δικαιώματα των ανάπηρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων, τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κατά την έκθεση ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, τις αγωγές κατά δημοσιογράφων οι οποίες έχουν εκδικητικό χαρακτήρα».
Ο Νίκος Παππάς κατέληξε: «Είμαστε ενώπιον μίας νέας πολιτικής συνθήκης. Η Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει πως θα την αντιμετωπίσει. Να αποφεύγονται οι ακρότητες».
Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσει αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών
Απαντώντας ο κ. Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκάθαρα να απαντήσει αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών."Κύριε Παππά έχω υπηρετήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για περίπου δέκα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε αποστολές διεθνών παρατηρητών, ήμουν δε επικεφαλής στην παρατήρηση των εκλογών στις ΗΠΑ, όταν εξελέγη ο κ. Τραμπ. Ήμουν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής και να τα μεταφέρετε, διότι προφανώς ο πρόεδρος σας δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές. Αποτελεί δε σταθερή και μόνιμη διαδικασία η υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβερνήσεως προς τον ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) του ΟΑΣΕ προκειμένου να στέλνει παρατηρητές στις εκλογές, σε όλες, δεν υπήρξε παράλειψη σε μια", απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. "Το κρίσιμο δεν είναι οι επιμέρους παρατηρήσεις που ο ODIHR κάνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις εκλογές. Αλλά δύο μαγικές λέξεις που είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σε σχέση με τη διεθνή παρατήρηση" είπε ο υπουργός Επικρατείας, και εξήγησε ότι οι λέξεις αυτές είναι "ελεύθερες και δίκαιες εκλογές". Όπως δε προσέθεσε σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ "πάντοτε οι ελληνικές εκλογές κλήθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες".
Στο κλίμα αυτό, ο Μάκης Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση, που λέει ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. "Το κάνετε γιατί καταλαβαίνετε ότι έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα και αντί να το αποδεχθείτε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα για εσάς, θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Και επειδή προσφάτως είχαμε τρεις εκλογές -βουλευτικές εκλογές, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές- αυτές διεξήχθησαν όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, με τον προβλεπόμενο τρόπο. Το ερώτημα είναι, αμφισβητήσατε το αποτέλεσμά τους; Το αμφισβητείτε; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό με τη συζήτηση που ανοίγετε με την ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θέλω ξεκάθαρη τοποθέτηση από εσάς. Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών;", είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Δείτε live την συζήτηση από τη Βουλή
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σήμερα το μεσημέρι θα είναι παρών στα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα υποδεχθεί το αίτημα και θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν ενίσταται στο να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το διαδικαστικό σκέλος, η κορύφωση της συζήτησης αναμένεται την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.
Αναβλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο - «Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής», σημειώνει ο Παύλος Μαρινάκης
Η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι στην πρωτοβουλία Ανδρουλάκη, θεωρώντας ως «καλοδεχούμενη» την διαδικασία, ενώ υπενθυμίζεται πως το υπουργικό συμβούλιο το οποίο ήταν προγραμματισμένο για αύριο αναβλήθηκε, καθώς επρόκειτο να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, με τον Παύλο Μαρινάκη να σημειώνει επί του θέματος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
«Η Δικαιοσύνη έχει εργασθεί με τα πλήρη στοιχεία της υπόθεσης. Σε ένα πρόσφορο έδαφος που έχει καλλιεργηθεί από την οργή των πολιτών, δημιουργείται ένα αφήγημα για ‘’μονταζιέρα” από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απαντά με επιχειρήματα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και την ίδια μέρα, ο κ. Ανδρουλάκης καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Θεώρησε σκόπιμο να καταθέσει “τυχαία” μία πρόταση μομφής για ένα δημοσίευμα το οποίο ανέσυρε ένα μη θέμα, έναν χρόνο αργότερα. Η πρόταση δυσπιστίας από τον κ. Ανδρουλάκη είναι καλοδεχούμενη. Θα απαντήσουμε, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, με στοιχεία και απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων, τους Έλληνες πολίτες και τη Δικαιοσύνη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε πως «είναι ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα και τη σταθερότητα και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας».
Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για προσπάθεια απροσανατολισμού της κοινής γνώμης και συντονισμένη επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε για «κυνική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών», αναφέροντας ότι γίνεται φανερό πως αυτή «η αντικυβερνητική εκστρατεία», στην οποία συμμετέχουν διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, δεν είναι παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα.
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος όμως προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ουρά του Κυριάκου Βελόπουλου και σε βοήθημα των Σπαρτιατών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης. Ασχολίαστες όμως δεν έμειναν και οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή εκλογών, με τον κ. Μαρινάκη να τον χαρακτηρίζει «έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας».
Ψηλά οι τόνοι από τη Χαριλάου Τρικούπη
Η Χαριλάου Τρικούπη, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει μονόδρομο την πρόταση μομφής για τα Τέμπη, μετά και από πρόσφατο δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα που χρησιμοποίησε το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους», τόνισε το πρωί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. «Ελπίζω όταν κατατεθεί η αυτονόητη αυτή θεσμική κίνηση, σήμερα το μεσημέρι οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής να νιώσουν την ανάγκη να έρθουν στη Βουλή. Η επιστολή του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κατατεθεί στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και είναι σημαντικό ότι έχουν τοποθετηθεί θετικά», είπε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο κ. Χρηστίδης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Όπως είπε, «υπάρχουν σειρά από στοιχεία που μας κάνουν να μην έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση η οποία το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών το μόνο που την ένοιαζε είναι να συγκροτήσει επικοινωνιακή ομάδα που να εξυπηρετεί το σενάριο ότι δεν υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης αλλά μόνο ανθρώπινο λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ποιος το έκανε, αφού αποδεικνύεται ότι η ΕΛ. ΑΣ. πήρε τις συνομιλίες του πρώτου 24ωρου από την τραγωδία τρεις ημέρες μετά και επομένως κάποιος μπήκε στο υλικό, το πείραξε και στη συνέχεια το διέρρευσε σε κάποια ΜΜΕ. Πρέπει να πάρουμε απαντήσεις. Είτε η κυβέρνηση γνωρίζει είτε δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να παρενέβη σε συνομιλίες δημοσίων υπηρεσιών και άρα είναι επικίνδυνη για τον τόπο με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Πρόταση δυσπιστίας: Ποια η θεσμική διαδικασία στη Βουλή
Η Βουλή έχει τη δυνατότητα είτε να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση είτε από κάποιο μέλος της. Αυτό γίνεται μέσω της υποβολής πρότασης δυσπιστίας, όπως αναφέρει το Άρθρο 84 του Συντάγματος και το Άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι το κορυφαίο μέσο για την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η πρόταση δυσπιστίας εισάγεται με αίτηση της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Βουλής. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 υπογραφές. Από τη στιγμή που θα υποβληθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση που η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη συζήτηση πρέπει να έχει διάρκεια τριών ημερών και να ολοκληρωθεί στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.
Για να γίνει δεκτή, πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 βουλευτές. Μία νέα πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί ΜΟΝΟ εάν έχουν περάσει έξι μήνες από την απόρριψη της τελευταίας, εκτός και αν έχει την υπογραφή της πλειοψηφίας των όλου αριθμού των βουλευτών.
Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή, τότε η κυβέρνηση χάνει τη «δεδηλωμένη» και πρέπει να παραιτηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και εάν γίνει δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά ενός υπουργού. Σημειώνεται ότι και η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχει συνάφεια με την πρόταση δυσπιστίας. Και αυτό διότι την ζητάει η κυβέρνηση από τη Βουλή. Για να γίνει δεκτή, χρειάζεται να έχει εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αναλυτικά όσα αναφέρει το Άρθρο 42 του Κανονισμού της Βουλής:
«H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ Άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».