Οι απαντήσεις για όλα τα σενάρια γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών, η ανάδειξη της καιροσκοπικής αντιπολίτευσης των κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη και η σφυρηλάτηση της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας είναι τα τρία συμπεράσματα που εκτιμούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι θα βγουν από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03uyjcxsdrt)


Πρόταση δυσπιστίας: Διπλή επίθεση της κυβέρνησης σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Καναδά, ξεκίνησε η προετοιμασία για μια δύσκολη και απαιτητική μάχη στη Βουλή, στην οποία αναμένουν να τοποθετηθεί η μεγάλη πλειονότητα των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, αλλά και αρκετοί βουλευτές.

Τον τόνο της επίθεσης στην αντιπολίτευση έδωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής αποκάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη «εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων» και κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντήσει αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκάλεσε «σόου» και «κοκορομαχία» τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Διπλή επίθεση στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε νωρίτερα και ο Παύλος Μαρινάκης, δείχνοντας ουσιαστικά και την κατεύθυνση στην οποία θα στρέψει τα βέλη της κριτικής στη δική του τοποθέτηση το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Κασσελάκης γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος με αυτή την άνευ προηγουμένου απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωσή του», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο αίτημα να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.


«Απόλυτος σεβασμός στον πόνο των συγγενών των θυμάτων, πλήρης εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» η γραμμή της κυβέρνησης

Η βασική λογική με την οποία αντιμετωπίζει το τραγικό δυστύχημα του περασμένου Φεβρουαρίου το Μέγαρο Μαξίμου όλο το τελευταίο διάστημα είναι ότι στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, ειδικά δε των σιδηροδρόμων, που ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των παλιών δημόσιων οργανισμών.

Τον τόνο της κυβερνητικής ρητορικής γύρω από το ζήτημα αυτό τον έχει δώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με δήλωσή του ανήμερα της τραγικής επετείου του δυστυχήματος με τους 57 νεκρούς. «Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους», ανέφερε μεταξύ άλλων τότε. «Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, αναμένεται να κινούνται στους ακόλουθους άξονες: Απόλυτος σεβασμός στον πόνο των συγγενών των θυμάτων, πλήρης εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για να διαλευκάνει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες εκεί που υπάρχουν, καμία προσπάθεια ή απόπειρα συγκάλυψης από την κυβέρνηση, «κατηγορώ» για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και για «τυμβωρυχία» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως δε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.