Παπασταύρου: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η άρση των εμποδίων για τα άτομα με αναπηρία
Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
"Στόχος είναι η άρση των εμποδίων, ώστε το 1 εκ. συμπολίτες μας με αναπηρία να απολαμβάνουν στην πράξη ίσα δικαιώματα με τον καθένα", τόνισε ο κ. Παπασταύρου
"Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα", υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, κατά τη διάρκεια του 1ου ετήσιου Συνεδρίου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον ΟΠΕΚΑ.
Παράλληλα, παρουσίασε «Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030: μία Ελλάδα με Όλους για Όλους», που θα παρουσιαστεί στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο υπουργός Επικρατείας, είπε ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναδείξει σε κυρίαρχη προτεραιότητά του τη συμπερίληψη όλων των συμπολιτών μας, σε κάθε πτυχή της ζωής», ενώ ευχαρίστησε την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη για την αγαστή τους συνεργασία, μεταξύ άλλων, σε θέματα Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.
Παπασταύρου: Συνταγματική υποχρέωση η άρση εμποδίων για άτομα με αναπηρία
Ο Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «τώρα, ανεβάζουμε ταχύτητα. Έχω την τιμή να παρουσιάζω αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο την «Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030: μία Ελλάδα με όλους για όλους». Στόχος είναι η άρση των εμποδίων, ώστε το 1 εκ. συμπολίτες μας με αναπηρία να απολαμβάνουν στην πράξη ίσα δικαιώματα με τον καθένα και την καθεμιά από εμάς. Να απολαμβάνουν ό,τι και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτή είναι η καρδιά του στόχου μας, η «διπλή σύγκλιση», δηλαδή τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα να απολαμβάνουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα και με τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη», προσθέτοντας πως «η άρση εμποδίων είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, συνταγματική μας υποχρέωση, και, πάνω απ’ όλα, είναι ηθική μας δέσμευση».
«Αυτό που θεωρώ ότι πρέπει πρωτίστως να αλλάξουμε είναι νοοτροπία, χρειάζεται ένα reset στον τρόπο σκέψης μας. Και πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα. Είναι οι περιορισμοί, τα εμπόδια που εμείς, η κοινωνία, οι δομές μας, θέτουν. Οι αντιλήψεις μας, οι προκαταλήψεις μας, οι παραλείψεις μας, οι πράξεις μας. Γι’ αυτό χρειάζεται μία συλλογική αφύπνιση που πρέπει να επιτύχουμε, ώστε οι στόχοι μας να είναι εφικτοί», κατέληξε χαρακτηριστικά.