Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μηνιαίως, από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος πλέον αυξάνεται κατά 50 ευρώ στα 830 ευρώ. Η αύξηση συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα.

«Ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει κατά 27% από το 2019, αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου», είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός. «Η απόφαση δεν επιβαρύνει το κόστος παραγωγής τόσο, ώστε να συντελέσει ανατασταλτικά στο ρυθμό μείωσης της ανεργίας», σημείωσε, λέγοντας πως «για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψιν τις απόψεις όλων των φορέων και έρχεται σε αυτό το διάστημα, για να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό».

mitsotakis-ypoyrgiko-symvoulio-29-3-2024_1_
mitsotakis-ypoyrgiko-symvoulio-29-3-2024_2_
mitsotakis-ypoyrgiko-symvoulio-29-3-2024_3_
mitsotakis-ypoyrgiko-symvoulio-29-3-2024_4_


Μητσοτάκης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού επιφέρει αύξηση σε 18 επιδόματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στα θέματα της οικονομίας, σημειώνοντας πως «μετά από 15 χρόνια η ανεργία είναι σε μονοψήφια νούμερα, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα είναι από τα καλύτερα μεταξύ 82 χωρών. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», παραθέτοντας και τα στοιχεία της Κομισιόν που αναδείκνυαν ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των Ελλήνων είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο της ΕΕ κατά τα έτη 2019-23.

«Η αύξηση αυτή του κατώτατου μισθού επιφέρει την αύξηση σε 18 επιδόματα, κάτι που σημαίνει πως εισοδηματικά ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε πως και οι τριετίες ξεπάγωσαν ένα χρόνο νωρίτερα.

«Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις»

«Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις», είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις μειώσεις τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο βρεφικό γάλα, σημειώνοντας πως είναι «συνεχιζόμενη η μάχη απέναντι στην ακρίβεια». «Αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο, ώστε σε αυτόν να έχουν μερίδιο όλοι», πρόσθεσε.

Η απόφαση αυτή για την αύξηση του κατώτατου μισθού δείχνει τη συνέπεια της κυβέρνησης στην προσπάθεια για τη  βελτίωση της καθημερινότητας, ενώ αποτελεί «μια αφετηρία ενόψει του συνεδρίου και της πρόκλησης για την παράταξή μας ενόψει των Ευρωεκλογών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος που θα διεξαχθεί 5-7 Απριλίου. Υπενθυμίζεται, δε, πως η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών αποτελεί άλλωστε βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 το 2027.

«ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάστηκαν με εξωθεσμικά κέντρα»

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε με αναφορά στην ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, εξαπολύοντας πυρά με στόχο το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής, η διαδικασία ήταν αναγκαία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΖΑ αδίστακτα μίλησαν ακόμα και για νοθεία στις εκλογές, αγκαλιάστηκαν με εξωθεσμικά κέντρα, αμφισβητώντας το σημαντικότερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, τις δίκιαιες και ελεύθερες εκλογές. Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον», ενώ επανέλαβε πως εργαλειοποίησαν την τραγωδία στα Τέμπη και τον πόνο των συγγενών.

Δείτε την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου  | Parapolitika

Ολόκληρη η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο

«Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά κυρίως η τριήμερη συζήτηση που προηγήθηκε, νομίζω ότι γι’ αυτούς που την παρακολούθησαν έδωσε πολλές απαντήσεις.

Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια γύρω από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Νομίζω ότι είχαν και τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη διαστρέβλωση της κομματικής δημαγωγίας. Και φυσικά να διαπιστώσουν και την υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκείνων που ενώ επικαλούνται τον δίκαιο πόνο των συγγενών, την ίδια ώρα ουσιαστικά μεθόδευαν ένα κοινό χτύπημα κατά της κυβέρνησης.

Προσωπικά μίλησα με ειλικρίνεια, από καρδιάς. Ελπίζω να με άκουσαν και με τον ίδιο τρόπο. Νομίζω ότι σε τέτοιες στιγμές είναι σημαντικό τελικά να κυριαρχεί η ουσία και όχι οι εντυπώσεις. Η λογική αλλά και το συναίσθημα.

Γιατί πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τελικά ποιος είναι ειλικρινής και από τον τρόπο με τον οποίο εκφέρει τον λόγο του, και όχι φτηνή προπαγάνδα. Και η διαδικασία αυτή πιστεύω τελικά ότι ήταν αναγκαία, γιατί νομίζω ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές.

Νομίζω ότι είδατε και τον κυνισμό με τον οποίον εργαλειοποίησαν ένα συλλογικό τραύμα και πόσο αδίστακτα μίλησαν ακόμη μέχρι και για νοθεία στις εκλογές, με πόση ευκολία «αγκαλιάστηκαν» με εξωθεσμικά κέντρα. Αλλά και πόσο επικίνδυνους δρόμους ανοίγουν, αμφισβητώντας ουσιαστικά το σημαντικότερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που δεν είναι άλλο από τις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.

Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να πω ένα πράγμα το οποίο έχω πει πολλές φορές και εδώ στο Υπουργικό Συμβούλιο: δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του.

Όλα αυτά αναδεικνύουν και τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου. Από τη μία μεριά κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, εκεί μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες μας. Χρειάζονται συνεπώς ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά ταυτόχρονα και με δυνατή εθνική φωνή. Ενώ στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά.

Έρχομαι τώρα στα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου προφανώς κυριαρχεί η απόφασή μας για τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξάνεται για τέταρτη φορά.

Έτσι, από την 1η Απριλίου, σε λίγες μέρες από τώρα, όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα. Μιλάμε για μια αύξηση 50 ευρώ, σε ένα ποσό που, όπως θα ακούσουμε και στη συνέχεια, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ, το 2019. Έχει παρουσιάσει ουσιαστικά μια άνοδο της τάξης του 27%.

Μετά τις αυξήσεις λοιπόν στο Δημόσιο, μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις, γίνεται πράξη ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Με μόνιμα μέτρα -να το τονίσω αυτό, μόνιμα μέτρα- τα οποία αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και τα οποία προφανώς θα ισχύουν και μετά το πέρασμα της διεθνούς ακρίβειας, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει: το 2027 ο μέσος μισθός στην πατρίδα μας να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ.

Θέλω να τονίσω ότι η σημερινή απόφαση είναι σωστά μελετημένη. Ανακουφίζει σίγουρα τους εργαζόμενους, δίχως όμως -είναι κάτι το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία- να θίγει, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.

Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επιβαρύνει τόσο το κόστος παραγωγής, βάζοντας σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Και βέβαια, είναι πολύ σημαντικό η αύξηση αυτή σε καμιά περίπτωση να μην οδηγήσει -και πιστεύω ότι κινείται στο επίπεδο που αυτό δεν θα συμβεί- νέες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό από εδώ και στο εξής.

Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψη εισηγήσεις κοινωνικών και επιστημονικών φορέων. Ενώ και φέτος η αύξηση αυτή έρχεται πια νωρίτερα, 1η Απριλίου, προκειμένου να ωφεληθούν από αυτή την αύξηση και όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Είναι η ίδια συνετή πολιτική την οποία ακολουθήσαμε και στις προηγούμενες αυξήσεις. Τα στοιχεία, νομίζω, επιβεβαιώνουν ότι έχουμε βρει το σωστό μέτρο και τη σωστή ισορροπία: οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά από 15 χρόνια.

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό και με τη μείωση, βέβαια, των φορολογικών συντελεστών, δείχνει να μπορούν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν τελικά αυτό το πρόσθετο κόστος. Και δεν είναι τυχαίο ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη βελτίωση μεταξύ 82 χωρών.

Και βέβαια, επειδή άκουσα χθες να γίνεται μια συζήτηση στη Βουλή για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, να επισημάνουμε ότι το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε, γιατί κουβαλάμε το βάρος μιας δεκαετούς κρίσης. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συνολική πορεία της οικονομίας και η πορεία αύξησης των εισοδημάτων κινείται προς τη σωστή, προς τη θετική κατεύθυνση.

Όπως είπα και στην αρχή -θα μας τα πει στη συνέχεια και η Υπουργός-, ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 ακόμα επιδόματα: από το επίδομα ανεργίας και εποχικής απασχόλησης, μέχρι το ισόποσο επίδομα μητρότητας, που να θυμίσουμε ότι ήδη έχει επεκταθεί και στις αγρότισσες και στις ελεύθερες επαγγελματίες.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται επιπλέον 800.000 δικαιούχοι και φυσικά επηρεάζονται θετικά και οι τριετίες, που να θυμίσουμε ότι «ξεπάγωσαν» έναν χρόνο νωρίτερα από αυτό το οποίο προγραμματίζαμε. «Ξεπάγωσαν» ύστερα από 12 χρόνια. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις δυσκολίες λοιπόν, παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας, σε δύο πρωτίστως μέτωπα: υψώνουμε «αναχώματα» στις ανατιμήσεις. Έχουμε ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα, τα είδαμε και τα βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου η πτώση των τιμών θα έλεγα ότι μπορεί να ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διαφάνειας που επιβάλαμε στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και του περισσότερου ανταγωνισμού.

Έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα, σε πολλά προϊόντα ευρείας χρήσης και προφανώς ο Υπουργός Ανάπτυξης γνωρίζει ότι αυτή είναι μία μάχη η οποία είναι συνεχιζόμενη, έως ότου φτάσουμε πια σε ένα σημείο μόνιμης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Και βέβαια, όπως είπα, στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις, στηρίζοντας κυρίως τους πιο αδύναμους. Σε αυτό το σημείο, εξάλλου, συναντιέται και η οικονομική μας πολιτική με τις κοινωνικές μας προτεραιότητες. Αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο ώστε σε αυτόν να έχουν μερίδιο όλοι.

Κλείνω με την πεποίθηση ότι αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, από τη μία πλευρά, με την ανακοίνωση του νέου αυξημένου βασικού μισθού, που δηλώνει μια συνέπεια στη βελτίωση της καθημερινότητας, και από την άλλη διότι ουσιαστικά σηματοδοτεί και την αφετηρία ενόψει και του συνεδρίου μας, που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ένα εορταστικό συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με τα 50 χρόνια ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά σηματοδοτεί και την αφετηρία της κρίσιμης πρόκλησης για την παράταξή μας ενόψει των ευρωεκλογών. Με σαφείς πλέον τους πολλούς φίλους και αρκετούς εχθρούς, θα έλεγα, που θα έχουμε απέναντί μας σε αυτήν την προσπάθεια».

Στροφή στα θέματα καθημερινότητας, με προμετωπίδα την αύξηση του κατώτατου μισθού - Η υπόλοιπη ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου


Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου το Μαξίμου αλλάζει ρότα και στρέφεται εκ νέου στα θέματα καθημερινότητας και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, με έμφαση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως σημειώθηκε, αλλά και ζητήματα όπως το νέο κυρωτικό πλαίσιο για τον ΚΟΚ και παρεμβάσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, το Μεταναστευτικό, τη Δικαιοσύνη και ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

Ειδικότερα, εκτός του κατώτατου μισθού, στο υπουργικό θα παρουσιαστούν επίσης από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, και την υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου οι πρωτοβουλίες:

α) Νέο κυρωτικό πλαίσιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα,
β) Πλαίσιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της ΠΕ Θεσσαλονίκης.


Επιπλέον, από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, θα γίνει η παρουσίαση του νομοσχεδίου:

α) Αυστηροποίηση ποινών, εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρεμβάσεις στον Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή και τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών,
β) Διατάξεις για τη νόμιμη μετανάστευση. Ακόμη, παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, του νομοσχεδίου, στην αυριανή συνεδρίαση: α) Εισαγωγή πλαισίου για αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, β) Παρεμβάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών,
γ) Ρυθμίσεις για τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσιάζει το σχέδιο νόμου:

α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις,
β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
γ) Ρυθμίσεις θεμάτων εποπτευόμενων φορέων.

Θα υπάρξει επίσης, εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, και από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, σχετικά με την επιλογή διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.