Περίοδος “νηνεμίας” στις σχέσεις Εκκλησίας-πολιτείας
Λήγει μία εποχή λεπτών ισορροπιών
Ένα σημαντικό θέμα διάστασης απόψεων στο εσωτερικό του σώματος της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι αυτό της βάπτισης νηπίων που έχουν υιοθετηθεί από ομόφυλα ζευγάρια
Σε περίοδο νηνεµίας έχουν εισέλθει πλέον οι σχέσεις της Εκκλησίας µε την πολιτεία, όπως ανέφερε µε νόηµα συνοδικός ιεράρχης, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή». «Αυτό δεν σηµαίνει ότι στο ποίµνιο δεν υπάρχει στενοχώρια και προβληµατισµός, αισθήµατα τα οποία λαµβάνουµε», σηµείωσε ο ίδιος. Οπως προσέθεσε, το θέµα µε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών εκτιµάται ότι εξαντλήθηκε, µε την Εκκλησία να έχει διατυπώσει µε σαφήνεια και µετριοπάθεια τις θέσεις της γύρω από το συγκεκριµένο θέµα, καταφέρνοντας παράλληλα να περιορίσει στο µέτρο του εφικτού ακραίες φωνές και αντιδράσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι την προσεχή Τρίτη 2 Απριλίου είναι προγραµµατισµένο να ξεκινήσει η συνεδρίαση της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου, µε τις προσδοκίες που διατυπώνονται από εκκλησιαστικές πηγές να µην κάνουν λόγο για ανακίνηση του συγκεκριµένου θέµατος, από τη στιγµή που είναι πλέον νόµος του κράτους ήδη από τον Φεβρουάριο.
Προάγγελος της νηνεµίας για το επόµενο χρονικό διάστηµα ήταν, σύµφωνα µε εκκλησιαστικούς κύκλους, η πανηγυρική δοξολογία στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας ανήµερα του Ευαγγελισµού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύµου Β', παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στη Μητρόπολη παραβρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Νίκος ∆ένδιας, εκ µέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Αµυνας της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας και εκπρόσωποι των πολιτικών κοµµάτων.
Στη δοξολογία, όπου παρέστησαν επίσης ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, διευθυντής εκπροσώπησης του Γραφείου του Οικουµενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, ο Αρχιµανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας, έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, για αρκετή ώρα επικράτησε αµηχανία λόγω της παρουσίας εκεί της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Παρόλο που, όπως είχε γίνει γνωστό, θα τηρούνταν το πρωτόκολλο για τον εορτασµό της ηµέρας, µε τον συµβολισµό της συγκεκριµένης ηµέρας αλλά και του ιστορικού ρόλου της Εκκλησίας, τα βλέµµατα ήταν στραµµένα στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο εορτασµός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, µία ηµέρα νωρίτερα, στην Ιερά Μονή Ασωµάτων - Πετράκη χωρίς εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, συµπεριλαµβανοµένης και της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς η λειτουργία στη Μονή Πετράκη δεν υπόκειται σε πρωτόκολλο, ενώ συνοδεύτηκε από την ακύρωση του εθιµοτυπικού γεύµατος στο προεδρικό µέγαρο. Τα βλέµµατα όλων εστίασαν στην κ. Σακελλαροπούλου τη στιγµή που προσκύνησε τον σταυρό και το Ευαγγέλιο στη Μητρόπολη Αθηνών, µε τα φλας των φωτογράφων να αστράφτουν.
Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε µία περίοδος κατά την οποία οι ισορροπίες ήταν πολύ λεπτές και σύµφωνα µε εκκλησιαστικές πηγές οι αντιδράσεις ανά την Ελλάδα θα µπορούσαν να είναι πιο ηχηρές, κάτι που τελικά αποσοβήθηκε. Η Μεγάλη Σαρακοστή µε το Πάσχα σηµατοδοτούν την περίοδο νηνεµίας για την Εκκλησία, µε τη Νέα ∆ηµοκρατία να οριοθετεί τη συγκεκριµένη περίοδο τουλάχιστον µέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όπως εκτιµούν εκκλησιαστικοί κύκλοι. Παράλληλα, ζητήµατα τα οποία ενδέχεται να προκύψουν και να απασχολήσουν την Ιεραρχία, η πρόθεση είναι να µη λαµβάνουν διαστάσεις και να λύνονται σε επίπεδο Συνόδου κατά περίπτωση.
Ενα από τα θέµατα που είχαν απασχολήσει την Ιεραρχία, προκαλώντας δηµόσιες τοποθετήσεις που παρουσίαζαν διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του σώµατος της Ελλαδικής Εκκλησίας, είναι εκείνο της βάπτισης νηπίων που έχουν υιοθετηθεί από οµόφυλα ζευγάρια. Η διάσταση απόψεων, σε µία περίοδο κατά την οποία η Εκκλησία έπρεπε να εµφανιστεί µε ενιαία «φωνή», είχε αποτέλεσµα το θέµα να παραπεµφθεί στις καλένδες. Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στα τέλη Ιανουαρίου είχε αποφασιστεί το θέµα της βάπτισης να ανατεθεί στη συνοδική επιτροπή επί των δογµατικών και νοµοκανονικών ζητηµάτων υπό τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστοµο. Αποστολή της, να µελετήσει και να εξετάσει όλες τις παραµέτρους γύρω από το ζήτηµα της βάπτισης, ζητώντας µάλιστα την άποψη επιστηµόνων για τις πιθανές προεκτάσεις που µπορεί να προκύψουν.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, µία από τις λεπτοµέρειες που θα απασχολήσουν την επιτροπή είναι αν η βάπτιση παιδιών οµόφυλων ζευγαριών µπορεί να εκληφθεί ως έµµεση αναγνώριση της οµόφυλης συζυγίας ή γονεϊκότητας από την πλευρά της Εκκλησίας, καθώς και οι επιµέρους λεπτοµέρειες που θα διέπουν το γραφειοκρατικό κοµµάτι της βάπτισης. Τα επόµενα βήµατα, µετά την κατάθεση των απόψεων από τους επιστήµονες, είναι η σύνταξη εισηγητικής έκθεσης η οποία θα συζητηθεί σε σύνοδο της Ιεραρχίας. Οπως σηµειώνουν άνθρωποι µε γνώση ανάλογων διεργασιών, πρόκειται για µία χρονοβόρα διαδικασία που δεν θα φέρει σύντοµα αποτελέσµατα.