Εκστρατεία ξεκίνησε ήδη ο Κυριάκος Πιερρακάκης με στόχο να προσελκύσει ξένα πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα.
Πρώτος σταθμός της επιχείρησης ενημέρωσης του υπουργού είναι η Αυστρία, στην οποία βρίσκεται από αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπου ήδη έχει επαφές με τον Αυστριακό ομόλογό του και εκπροσώπους πανεπιστημίων, όπως αυτά στην πόλη Γκρατς, για να έρθουν ιδρύματα στην Ελλάδα.


Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια το φθινόπωρο του 2025

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού, που αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα, τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν το φθινόπωρο του 2025.

Ο υπουργός Παιδείας έχει αναφερθεί σε δέκα πανεπιστήμια που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το Deree, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ήδη έχουν δηλώσει την επιθυμία να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία του ιδιωτικού Πανεπιστημίου της Λευκωσίας του Ομίλου EDEX και της επιχείρησης HHG συμφερόντων του CVC Capital. Οι εταίροι έχουν αγοράσει ήδη έκταση στο Ελληνικό, επιφάνειας άνω των 8.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγαστούν οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου που θα περιλαμβάνει Ιατρική Σχολή.

Πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρείται η σύναψη μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών. Η φιλοσοφία πολλών εμβληματικών πανεπιστημίων της αλλοδαπής έχει οδηγήσει στην ίδρυση παραρτημάτων σε άλλες χώρες, όπως το Πανεπιστήμιο Sorbonne που λειτουργεί από το 2006 παράρτημα στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Πανεπιστήμιο Yale ίδρυσε το 2013 στη Σιγκαπούρη το Yale-NUS College. Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins λειτουργεί από το 1955 παράρτημα στην Μπολόνια, ενώ από το 1986 λειτουργεί παράρτημα και στην πόλη Ναντσίνγκ της Κίνας. Το Πανεπιστήμιο Duke ίδρυσε το 2005 παράρτημα Ιατρικής Σχολής στη Σιγκαπούρη και το 2013 δεύτερο παράρτημα στο Κουνσάν της Κίνας.

Το μη κρατικό-μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα το μη κρατικό-μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο συνδέεται απευθείας με το μητρικό ίδρυμα και αποτελεί παράρτημά του στην Ελλάδα. Η μεταξύ τους σχέση αντανακλάται είτε στην απευθείας συμμετοχή του μητρικού ιδρύματος επί του κεφαλαίου ίδρυσης ή στη βάση συμφωνιών ακαδημαϊκής συνεργασίας, οι οποίες διασφαλίζουν την ορθή τήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων του μητρικού ιδρύματος.

Το μητρικό ίδρυμα έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για ακαδημαϊκά θέματα του παραρτήματος πανεπιστημίου που ιδρύεται. Η άδεια ίδρυσης χορηγείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από αυστηρά κριτήρια που πρέπει να πληρούν κατόπιν έγκρισης και γνώμης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τον ΕΟΠΠΕΠ αντίστοιχα.