Γιάννης Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1 για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: “Τραγικό περιστατικό με μια απαράδεκτη διαχείριση”
Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 για την δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους
Για την γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους και τα τραγικά λάθη που έχουν γίνει μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό, με μια απαράδεκτη διαχείριση». Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ανέφερε σχετικά με την τελευταία υπόθεση γυναικοκτονίας στους Αγ. Αναργύρους : «Ήταν ένα τραγικό περιστατικό με μια απαράδεκτη διαχείριση που πρέπει να μας φέρει αντιμέτωπους με δύο πράγματα. Πρώτον ότι αυτή η απαράδεκτη διαχείριση δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο απλοϊκό συμπέρασμα ότι αυτό αντικατοπτρίζει το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την άλλη δεν πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί ότι η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει βαθιά, ουσιαστικά, διαχρονικά προβλήματα που δεν δημιουργήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη και για αυτό δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Υγεία ήταν οι τομείς που επλήγησαν την περίοδο του μνημονίου βαρύτατα ως προς τις υποδομές, ως προς την εξέλιξή της, ως προς τα εργαλεία που έχει στα χέρια της, ως προς την κουλτούρα που διαμορφώθηκε. Η κουλτούρα στα χρόνια της κρίσης όπως και σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα επηρέασε τον τρόπο αντίδρασης των αστυνομικών, επηρέασε τα οικονομικά τους και σήμερα μαζί με όλα αυτά έχουμε υποστελέχωση, έχουμε τεχνολογική υστέρηση και καθυστέρηση, έχουμε έλλειμμα υποδομών, έχουμε τεράστιο ζήτημα νοοτροπίας σε μεγάλο μέρος της Αστυνομίας που οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις την Ελληνική Αστυνομία να εμφανίζει παθογένειες μιας κακώς εννοούμενης δημόσιας υπηρεσίας αντί για σώμα ασφάλειας. Έχουμε αλλόκοτα μηνύματα από την κοινωνία σε ότι αφορά το πώς θέλουμε τον αστυνομικό. Δυναμικό, παθητικό, ουσιαστικό; Έχουμε μια μεγάλη κουβέντα που ξεκίνησε από τα χρόνια του μνημονίου και συνεχίζεται σε ότι αφορά τα όρια του δικαιωματισμού, που και αυτά έχουν επηρεάσει τον τρόπο αντίδρασης και συμπεριφοράς της Αστυνομίας. Έχουμε μείνει πίσω σε ότι αφορά την προσαρμογή σε αυτή την πανδημία βίας που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Υπάρχουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και γρήγορα σε ενεστώτα χρόνο μέσα σε αυτό το περιβάλλον πανδημίας βίας που αντιμετωπίζουν».
Οικονόμου για κριτική στην αστυνομία
Συνεχίζοντας ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην κριτική απέναντι στην αστυνομία τονίζοντας: Η κριτική και η διαπίστωση ότι υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν είναι δίκαιη. Είναι άδικο όμως να πούμε ότι δεν έγιναν βήματα αυτά τα χρόνια σε ότι αφορά την Αστυνομία, την ασφάλεια του πολίτη. Ήδη έχουν αρχίσει να δρομολογούνται αλλαγές, όπως η ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών, η αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών. Αυτά όμως όλα θέλουν χρόνο για να αποδώσουν και θέλουν να αναλογιστούν το ρόλο που μπορεί να έχουν σε αυτή την ιστορία όλοι όσοι συμμετέχουν στο οικοσύστημα της Αστυνομίας. Η πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση χρειάζεται την εμπιστοσύνη και το χρόνο για να αποδώσει. Δεν είναι λύση να αναζητούμε κάθε λίγο το κεφάλι κάποιου πολιτικού υπευθύνου και μετά να ψάχνουμε να βρούμε κάποιον άλλο που δήθεν θα έρθει και θα κάνει θαύματα και θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να εμπιστοσύνη να περιβάλλουμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Προστασίας του πολίτη, τον κ. Χρυσοχοϊδη, όλους και να κάνουμε πράγματα που θα αποδώσουν ουσιαστικά. Αλλά δεν είναι μόνο η πολιτική ηγεσία, να αναλογιστούν το ρόλο τους όλοι, η φυσική ηγεσία, το κάθε στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, όλο το οικοσύστημα πρέπει να ξαναδεί το ρόλο του».
Οικονόμου για τις παθογένειες στην Αστυνομία
Ερωτηθείς ποια είναι η νοοτροπία στην Αστυνομία που οδηγεί σε παθογένειες μιας κακώς εννοούμενης δημόσιας υπηρεσίας ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ότι πας στο αστυνομικό τμήμα και σου λένε «πάρε το 100»! Είχα ακούσει για παράδειγμα ότι επιβάλλονται σε διαφόρους που αποφυλακίζονται να εμφανίζονται στα αστυνομικά τμήματα τρεις φορές ανά 20 μέρες και ανακάλυψα με βάση ένα περιστατικό κάποιου που είχε αποπειραθεί να βιάσει κάποιες κοπέλες στα Εξάρχεια που έπιασε η αστυνομία και ανακαλύφθηκε ότι αυτός δεν είχε πάει ποτέ να δηλώσει παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής αλλά και αυτό ποτέ δεν είχε πάει από το αστυνομικό τμήμα στην Εισαγγελία. Αυτό δεν είναι δείγμα μιας δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας; Είναι άδικο και υπερβολικό να πιστεύουμε ότι αυτά τα περιστατικά που συμβαίνουν δημιουργούν την αίσθηση ότι είμαστε εντελώς απροστάτευτοι. Πρέπει να κάνουμε πολλά και ουσιαστικά σε ότι αφορά την αύξηση της αίσθησης της ασφάλειας και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όμως αυτό δεν πρέπει να μηδενίζει τη δουλειά της Αστυνομίας.