Nέοι ρόλοι στο Μαξίμου: Ο ενισχυμένος Βορίδης, ο πανταχού παρών Σκέρτσος, ο φέρελπις Κουτνατζής και ο κομματικός θεματοφύλακας Νέζης
''Λίφτινγκ'' στο Μέγαρο Μαξίμου
Πώς θα μοιραστούν οι νομοθετικές αρμοδιότητες, η επεξεργασία των θεσμικών θεμάτων, η καθημερινότητα και η επικοινωνία με τη βάση του κόμματος
Νέα δεδομένα, διαφορετικές ισορροπίες, αλλά και... κανένα φρέσκο πρόσωπο εισήλθαν στην εξίσωση της καθημερινότητας του Μεγάρου Μαξίμου μετά την πολυσυζητημένη έξοδο από το κάδρο του στενού συστήματος Μητσοτάκη του μέχρι πρότινος υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του τέως πλέον υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου.
Την αρχική έκπληξη από την εξέλιξη αυτή διαδέχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με την κάλυψη των ξεκάθαρων κενών που δημιουργούνται από την απουσία των εν λόγω στελεχών, τα οποία διαχειρίζονταν κομβικής σημασίας μέτωπα. Ως γνωστόν, ο Σταύρος Παπασταύρου, πέραν της εποπτείας του νομοθετικού έργου, είχε στην «ομπρέλα» των καθηκόντων του μια σειρά αρμοδιοτήτων που έχρηζαν λεπτών χειρισμών, ανάμεσα στις οποίες και ορισμένες παράμετροι-κλειδιά των σχέσεων με γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία. Παράλληλα, η εμπειρία του με τον ευρωπαϊκό παράγοντα ήταν άλλο ένα σημείο αναφοράς της εμπλοκής του στη διακυβέρνηση της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Μπρατάκο, εκτός της διαχείρισης κάθε λεπτομέρειας της λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς και μιας σειράς κρίσιμων επαφών σε όλα τα επίπεδα, είχε αναλάβει εργολαβικά το ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα της διατήρησης των ισορροπιών στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και συνολικά του στελεχικού δυναμικού, με το οποίο έχει άρρηκτους δεσμούς από την εποχή της ξεχωριστής παρουσίας του πατέρα του, Αγγελου, στα νεοδημοκρατικά δρώμενα.
Τα νέα καθήκοντα των Βορίδη - Κουτνατζή
Με φόντο τη δύσκολη συγκυρία που διανύει η κυβέρνηση, αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δρομολογηθεί η επιλογή της εκ των έσω αντικατάστασης των δύο στενών του συνεργατών, για τους οποίους πάντως άπαντες στοιχηματίζουν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα είναι παρόντες στη δημόσια σφαίρα. Στο πλαίσιο αυτό, ένα μεγάλο μέρος των νομοθετικών αρμοδιοτήτων του Σταύρου Παπασταύρου περνά στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος πια ενισχύεται ιδιαιτέρως, αφού δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι είναι και ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.Στη θέση του Γιάννη Μπρατάκου τοποθετήθηκε ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού ο μέχρι πρότινος γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Στέλιος Κουτνατζής, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένας νέος πυρήνας, που θα επεξεργάζεται τα θεσμικά ζητήματα. Σε αυτό το πλάνο, περίοπτη θέση θα έχει φυσικά και ο έτερος υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, που θα λειτουργεί ακόμα πιο εμφατικά, εν είδει συνδετικού κρίκου του νέου συστήματος, δεδομένης και της απόλυτης ευχέρειας κινήσεων της οποίας απολαμβάνει ως συντονιστής του κυβερνητικού έργου. Με τον τρόπο αυτόν, ο πρωθυπουργός στοχεύει ξεκάθαρα στην αδιατάρακτη συνέχεια της κυβερνητικής δραστηριότητας στο ύψιστο επίπεδο και στο ομαλό πέρασμα στη νέα κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής, που θα έπρεπε να μεσολαβήσει μοιραία, αν είχε προκριθεί το σενάριο για νέες προσθήκες.
Χαρακτηριστικό του σκεπτικού του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαφύλαξη της συνοχής στο Μαξίμου ήταν και η επιλογή της δικηγόρου Χριστίνας Τσάκωνα ως διαδόχου του Στέλιου Κουτνατζή στη Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, μιας και οι δυο τους είχαν άμεση συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.
Ο σημαντικός ρόλος του Θανάση Νέζη
Ενα στοιχείο που πρέπει να υπογραμμισθεί είναι η θεσμοθέτηση του ρόλου που διαδραματίζει από το 2019 και μετά ο Θανάσης Νέζης, ως εντεταλμένος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωκομματικό πεδίο. Βλέπετε, πρόκειται για τον άνθρωπο που βρίσκεται στο πλευρό του πρωθυπουργού από τον καιρό που πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στη Β’ Αθήνας και ήταν κεντρικός παίκτης σε κάθε κρίσιμη μάχη του, με αποκορύφωμα εκείνες για την προεδρία της Ν.Δ. και στη συνέχεια για την πρωθυπουργία. Ο ίδιος συνομιλεί με το σύνολο της νεοδημοκρατικής ανθρωπογεωγραφίας, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μέχρι τις κατά τόπους οργανώσεις και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, έχοντας ενεργό ρόλο τόσο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών όσο και στις επιλογές για τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και το ευρωψηφοδέλτιο.Σε εισήγηση Νέζη εξάλλου κατά πολλούς αποδίδεται η παράδοση του κυβερνητικού χρίσματος, η επιστράτευση του Νίκου Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο του επιτυχημένου προεκλογικού σχεδιασμού του νυν περιφερειάρχη. Πλέον, και ενόψει της έλλειψης παραγόντων του Μαξίμου που να διατηρούν στενούς δεσμούς με την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και την κομματική και οργανωτική βάση (ο Μπρατάκος είχε αυτό το χαρακτηριστικό, που εκ προοιμίου δεν είναι δυνατόν να διαθέτει ο Κουτνατζής), η σχετική εργολαβία, τουλάχιστον στο πλαίσιο της καθημερινότητας, περνάει ουσιαστικά και θεσμικά σχεδόν εξ ολοκλήρου στον διαχρονικό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Επιπλέον, θα συνεχίσει να είναι εκείνος που θα ασχολείται επισταμένα με τις λεπτομέρειες των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την περιφέρεια και δη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωκάλπες.
*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»