Μεταναστευτικό: Καμπάνες σε διακινητές και κίνητρα σε ταλέντα - Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο
Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση
Αυστηρότερες ποινές, με φυλακίσεις, για όσους διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση και εξειδικευμένες Visas για φοιτητές, εργαζομένους και επενδυτές νεοφυών επιχειρήσεων εκτός Ε.Ε. φέρνει το υπουργείο μετανάστευσης με νέο νομοσχέδιο
Νέες, πιο αυστηρές ποινές, ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, και τον εκσυγχρονισμό μιας σειράς διατάξεων για το άσυλο φέρνει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και σύντομα αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης. Με το ίδιο νομοσχέδιο ενισχύεται η στελέχωση των προξενείων της Ελλάδας στο εξωτερικό, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και των μετακλήσεων, που είναι ένα ζητούμενο του αγροτικού κόσμου και του τουριστικού κλάδου, προς αναζήτηση εργατικών χεριών. Θεσμοθετείται επίσης μια σειρά νέου τύπου αδειών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για την προσέλκυση ταλέντων και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε διεθνές ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό κέντρο.
Χρηματοδότηση
Σημαντική είναι και η πρόβλεψη που φέρεται να συμπεριλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για την καταβολή τελών σε δήμους που δέχονται έντονες πιέσεις από αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Συγκεκριμένα, διευρύνεται το πλαίσιο χρηματοδότησης των δήμων από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί όχι μόνο δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας, αλλά γενικά δήμους οι οποίοι επιβαρύνονται με μεταναστευτικές ροές.
Προ ημερών, εξάλλου, ο κ. Καιρίδης επισκέφθηκε τη Γαύδο και την Κρήτη, όπου διεμήνυσε πως «με αμοιβαία συνεννόηση και κατανόηση θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας, της ευταξίας και της δυναμικότητας της Κρήτης, μέσω της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαχείρισης της όποιας μεταναστευτικής πίεσης, χωρίς αρρυθμίες».
Αποτρεπτικά
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυστηροποίηση των ποινών για τους διακινητές −που η κυβέρνηση προσδοκά να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους συμμετέχουν στα κυκλώματα αυτά− φέρνει τις ακόλουθες αλλαγές:
- Όποιος διευκολύνει την είσοδο-έξοδο αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης, δηλαδή μέχρι 15 χρόνια φυλάκιση, χωρίς πλαφόν δεκαετίας.
- Όποιος διευκολύνει τη διαμονή παράνομου μετανάστη αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως δύο χρόνια (αντί ενός σήμερα), ενώ, αν ενήργησε κερδοσκοπικά, η ποινή αυξάνεται σε έως τρία έτη, αντί για δύο. Αν, δε, η πράξη τελείται κατ’ επάγγελμα, επιβάλλονται τουλάχιστον δέκα έτη κάθειρξης και 20.000 ευρώ χρηματική ποινή.
- Οποιος χρησιμοποιεί ή κατέχει παράνομο διαβατήριο αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τρία έτη (αντί έξι μήνες) και 10.000 ευρώ (αντί 3.000) χρηματική ποινή.
- Με μια νέα διάταξη, όποιος παρακρατεί διαβατήριο άλλου έρχεται αντιμέτωπος με κάθειρξη έως δέκα έτη και 10.000 ευρώ ποινή.
Επιπλέον, η άσκηση έφεσης επί ενδεχόμενης καταδικαστικής απόφασης για ένα από τα παραπάνω αδικήματα δεν θα έχει ανασταλτική ισχύ για την ποινή φυλάκισης, η οποία συνεπώς θα εκτελείται αμέσως. Παράλληλα, για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από τις Αρχές παραλαβής και εξέτασης ενός αιτήματος ασύλου, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως για παράδειγμα η χρήση πληροφοριακών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης αντί πρακτικών κατά τη συνέντευξη.
Νέα εργαλεία
Ενα ξεχωριστό και καινοτόμο ως προς τις διατάξεις που εισάγει κομμάτι του νομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση των Talent Visas και Tech Visas. Με αυτά τα νέα εργαλεία δίνεται πρόσβαση στη μερική απασχόληση σε ξένους φοιτητές και η δυνατότητα αναζήτησης εργασίας έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους, διευκολύνεται η διδασκαλία ξένων επισκεπτών καθηγητών, καθώς και η ενδοεταιρική μετάθεση από το εξωτερικό, δημιουργείται νέα άδεια διαμονής ειδικού σκοπού για εταιρείες με μεγάλο όγκο αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ η διάρκεια της ανανέωσης των αδειών διαμονής αυξάνεται σε 5 έτη και της επί μακρόν διαμονής σε 7 έτη.
Ειδικότερα, η Greek Tech Visa είναι ένα απλουστευμένο, ταχύρρυθμο πρόγραμμα για εργαζομένους, ιδρυτές και επενδυτές νεοφυών επιχειρήσεων εκτός Ε.Ε., προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα και να γίνει έτσι η Αθήνα και η Ελλάδα διεθνής κόμβος και προορισμός καινοτομίας. Το πρόγραμμα «Greek Tech Visa for Outstanding Talent», όπως αναμένεται να ονομαστεί επισήμως, είναι μια ταχεία διαδικασία για ιδρυτές και υπαλλήλους με υψηλού επιπέδου τεχνικό ή επιχειρηματικό υπόβαθρο για να εργαστούν στην Ελλάδα. Η βίζα αυτή θα ισχύει για ένα έτος, επιτρέποντας στα ταλέντα να εργαστούν, να αλλάξουν εργοδότη ή να αυτοαπασχοληθούν, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω αδειοδότησης. Η Talent Visa απευθύνεται επίσης σε πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα είναι μια νέα, ετήσια θεώρηση εισόδου για αποφοίτους πανεπιστημίων εγνωσμένου κύρους της αλλοδαπής.
Αφορά ταλαντούχους αποφοίτους πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο και επιτρέπει στους νέους και τις νέες που έχουν αποφοιτήσει από ένα κορυφαίο παγκόσμιο πανεπιστήμιο να εισέλθουν στην Ελλάδα για ένα έτος. Προορίζεται για μετανάστες υψηλής ειδίκευσης, που είναι έτοιμοι να ευδοκιμήσουν στον τομέα τους και θέλουν να συμβάλουν στην ελληνική οικονομία. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει επίσης στην αύξηση της δεξαμενής ταλέντων για τους καθιερωμένους Ελληνες εργοδότες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά