Μια διήμερη παύση στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές -που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει- θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μεταβεί σήμερα στη Λιθουανία για τη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών (Βαλτική, Αδριατική, Μαύρη Θάλασσα) και αύριο, Παρασκευή, στην Πολωνία για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπαράζ ευρωπαϊκών επαφών σε Λιθουανία, Πολωνία

Στο Βίλνιους θα βρίσκονται σήμερα, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 13 ευρωπαϊκών χωρών, για την υποστήριξη μιας πρωτοβουλίας που κρατά σχεδόν δέκα χρόνια πλέον. Στόχος του εν λόγω εγχειρήματος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με έμφαση στον άξονα Βορρά-Νότου, μέσω διασύνδεσης οικονομικών και υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής επικοινωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τονίσει τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στον διάδρομο αυτόν με έργα αναβάθμισης υποδομών και εγχειρήματα διασυνδεσιμότητας με γειτονικές χώρες που την αναδεικνύουν σε κόμβο ενέργειας, μεταφορών και logistics στη νοτιοανατολική Ευρώπη.


Ο ελληνικός σχεδιασμός 

Ειδικότερα, ως προς το φυσικό αέριο, ο ελληνικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σε πρώτη φάση να γίνει η χώρα μας πάροχος τουλάχιστον για τα Βαλκάνια –και αργότερα μέχρι και την Ουκρανία- με την κατασκευή ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη ξεκινά σύντομα η λειτουργία της μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, που θα τροφοδοτεί και τη Βουλγαρία, ενώ προχωρεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Ως προς τις μεταφορές, όπως επισήμανε χθες από το Βίλνιους ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, «ο προτεινόμενος νέος Ευρωπαϊκός Διάδρομος Μεταφορών Βαλτική Θάλασσα-Μαύρη Θάλασσα-Αιγαίο Πέλαγος, ο λεγόμενος διάδρομος BBA, διευκολύνει το σχέδιο και την ιδέα που διέπει την πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε τον διάδρομο προς την επικράτειά μας».


Δείπνο Ευρωπαίων ηγετών για τη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε.

Μετά το πέρας της Συνόδου, απόψε το βράδυ δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βαρσοβία, όπου θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για διαβουλεύσεις πάνω στη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε., ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συμμετάσχει και στον πρώτο σχετικό κύκλο δείπνων ηγετών στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο. Η συζήτηση για τη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα (διεύρυνση της Ε.Ε.) και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τουσκ στην Πολωνία

Αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.


Το παρασκήνιο με τον ειδικό ρόλο του πρωθυπουργού για τη στήριξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι δύο πρωθυπουργοί –που θεωρούνται οι πιο ισχυροί ηγέτες του ΕΛΚ αυτή τη στιγμή– αναμένεται στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους να συζητήσουν και ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αλλά και την επόμενη μέρα για την Ευρώπη. Οι κ. Μητσοτάκης και κ. Τουσκ ήταν οι δύο ηγέτες εξάλλου που συνυπέγραψαν την πρόταση για ανανέωση της εντολής του ΕΛΚ στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λόγω αυτής της ισχυροποίησής τους στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, αυτό που φέρεται να έχει παρασκηνιακά συμφωνηθεί στο ΕΛΚ είναι ότι στην κρίσιμη Σύνοδο του Ιουνίου θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ οι δύο ηγέτες που θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία των «27» ως προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για δεύτερη πενταετία στο τιμόνι της Κομισιόν.