Γιάννης Μανιάτης στα Παραπολιτικά 90,1: “Στις περιοδείες που κάνω εισπράττω ένα κλίμα δεύτερου κόμματος με μια διαρκώς αυξανόμενη αυτοπεποίθηση”
Η αναφορά στα ενεργειακά κοιτάσματα
Τι είπε στην εκπομπή "Μπρα ντε φερ" με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή
«Στις περιοδείες που κάνω εισπράττω ένα κλίμα δεύτερου κόμματος, με μια διαρκώς αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία των ανθρώπων τους οποίους συναντώ», είπε μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης επισήμανε την αισιοδοξία που επικρατεί στις περιοδείες του, καθώς αισθάνεται την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Ως πατριώτης Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης», εκφράζει την επιθυμία του για μια πιο εξωστρεφή Ελλάδα και Ευρώπη.
Σχετικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα, ο κ. Μανιάτης ανέλυσε τη σημασία της αξιοποίησής τους για την οικονομία της χώρας. Με εκτιμήσεις που αναφέρουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, επισήμανε τη σημαντική συνεισφορά που μπορούν να έχουν στα δημόσια έσοδα. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για σοβαρότητα και αποφυγή μικροπολιτικών εκμεταλλεύσεων σε αυτό το ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη για προσεκτικό σχεδιασμό και προσέγγιση.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Στις περιοδείες που κάνω εισπράττω ένα κλίμα δεύτερου κόμματος, με μια διαρκώς αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία των ανθρώπων τους οποίους συναντώ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είμαι πατριώτης Έλληνας και πατριώτης Ευρωπαίος, άρα με εξωστρέφεια, με κοσμοπολιτισμό και με μια αυτοπεποίθηση ότι και η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορεί να πάει καλύτερα.
Αναφορικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πρόκειται για κοιτάσματα εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας 250 δισ. €, λέει η κρατική Αρχή Υδρογονανθράκων, και η εκτίμηση είναι ότι αυτά τα 250 δισ., αν πάμε με σοβαρότητα, μπορούν τα επόμενα 25 χρόνια να φέρουν δημόσια έσοδα της τάξης των 60 με 70 δισ. €, γιατί τα υπόλοιπα είναι κέρδη των εταιρειών.
ΔΗΜ.: Ο κ. Βελόπουλος λεει ότι τα 60 δισ. θα τα δώσει σε εννέα μήνες.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν θέλω καμία συσχέτιση αυτών που λεω με οτιδήποτε λέει ο οποιοσδήποτε αρχηγός. Απαντώ με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί. Η αξιοποίηση ενός κοιτάσματος κρατάει περίπου κατά μέσο όρο μια τριακονταετία. Για να αρχίσουμε να εισπράττουμε τα πρώτα έσοδα από τις πιο ώριμες περιοχές μας, που είναι η Νότια Κρήτη, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, θα πρέπει να προηγηθούν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και στη συνέχεια σε 2-3 χρόνια να γίνουν οι παραγωγικές γεωτρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα αρχίσουν σιγά -σιγά να φέρνουν έσοδα, άρα μετά από 4-5 χρόνια. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό το πολύ σπουδαίο κοινωνικό και αναπτυξιακό ζήτημα δεν πρέπει να μπει ποτέ στη μέγγενη της τρέχουσας μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η Ευρώπη έχει ξεκαθαρίσει ότι μέχρι το 2050 θα χρειαζόμαστε πολλές-πολλές ποσότητες φυσικού αερίου, που θα το χρησιμοποιήσουμε ως καύσιμο μετάβασης, ώστε το 2050 ελπίζουμε να πετύχουμε στον στόχο, που είναι το 80%-90% του ηλεκτρισμού μας να προέρχεται από πράσινες ενέργειες. Το φυσικό αέριο το χρειαζόμαστε, γιατί άλλες επιλογές είναι είτε πυρηνικά είτε άνθρακας. Το φυσικό αέριο είναι εδώ, είναι δωρεάν, είναι δικό μας, θέλει με απόλυτη περιβαλλοντική αυστηρότητα να κάνουμε αυτό που πρέπει.