Από τους πρωτεργάτες της ιδιωτικής τηλεόρασης, ο Δημήτρης Παπανώτας έχει γράψει αμέτρητες ώρες σε τηλεόραση και ραδιόφωνο ως δημοσιογράφος, ενώ ξεχωρίζει για το κοφτερό του μυαλό και τα καυστικά του σχόλια. Ετοιμάζεται να δώσει μάχη για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αποκαλύπτει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

 Είσαι ο πρώτος που έφερε το lifestyle στις οθόνες. Τι κρατάς από εκείνη την εποχή;

Σκληρή δουλειά, 20 ώρες το 24ωρο... Αλλά χωρίς αυστηρούς, περιοριστικούς κανόνες. Κάτι που έδινε ελευθερία κινήσεων και φτερά στη φαντασία και στη δημιουργικότητα. Κάναμε πολύ καλή τηλεόραση τότε, αλλά ήταν και οι εποχές πολύ καλύτερες. Χωρίς κρίσεις..

Σπούδασες Κτηνιατρική. Πώς προέκυψε;

Σπούδασα Κτηνιατρική λόγω της αγάπης που είχα από παιδί για τα ζώα. Και υπήρξα τυχερός, διότι είναι μια πολύπλευρη επιστήμη. Διδάσκεσαι τα μυστικά της ζωής, της φύσης, αλλά και οικονομικά μαθήματα και οργάνωση παραγωγικών επιχειρήσεων. Η ψυχολογία των ζώων σού μαθαίνει τα ένστικτα του ανθρώπου... Είναι πολλά και πολύ ενδιαφέροντα τα μαθήματα της σχολής. Η Κτηνιατρική προηγείται δεκαετίες στην έρευνα επί θεμάτων υγείας. Και δίνει τα φώτα της στην ιατρική του ανθρώπου.

Υπήρξες συμφοιτητής με τον CEO της Pfizer, τον Αλμπερτ Μπουρλά.

Είχα πολλούς και αξιόλογους συμφοιτητές. Η Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του ’80 ήταν μια σχολή διεθνώς αναγνωρισμένη. Τριακόσιοι φοιτητές ήμασταν όλοι στη σχολή, σε όλα τα έτη. Η κοινή μας, δε, εκπαίδευση στις κλινικές της σχολής έφερνε κοντά παλαιότερους και νεότερους φοιτητές. Ο κ. Μπουρλάς ήταν παλαιότερος από εμένα.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί Στέφανο Κασσελάκη;

Όποιος παρακολουθεί τις τοποθετήσεις μου στα 37 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας ξέρει ότι είμαι αριστερός και υπέρμαχος της Ενωμένης Ευρώπης. Οταν διαβάζω σε έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του κόμματος, εκπλήσσομαι από την πλήρη ταύτιση με τις δικές μου θέσεις, όπως τις έχω διατυπώσει στις εκπομπές μου. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας νέος πολιτικός, που έζησε και δημιούργησε στο εξωτερικό, μακριά από τις παθογένειες της ελληνικής Πολιτείας. Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτη[1]μα στην ξεκάθαρη οπτική του σε πολλούς τομείς. Επίσης, είναι καθαρός, χωρίς εξαρτήσεις και διαφανής. Στοιχεία πολύ σημαντικά για να εμπιστευτείς έναν πολιτικό ηγέτη. Τέλος, το πάθος του να βοηθήσει στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του κράτους και να ενισχύσει το κράτος Δικαίου και με κοινωνικό πρόσωπο, τη δημοκρατία και την ισότητα στη χώρα με καθιστά ένθερμο υποστηρικτή του από την πρώτη περίοδο που εμφανίστηκε στο προσκήνιο, πριν αναλάβει το κόμμα.

Ποια είναι τα θέματα που θα ήθελες να φέρεις στην Ευρωβουλή, προκειμένου να καλυτερεύσει η ζωή των Ελλήνων;

Οι εκλογές του Ιουνίου είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη. Σε εθνικό επίπεδο, είναι η ώρα να καταδικάσουμε μια κυβέρνηση αυθαιρεσίας, αλαζονική, με αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που διευρύνουν την κοινωνική ανισότητα και καταργούν το κοινωνικό κράτος, το κράτος Δικαίου και τα στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη για μια αξιοπρεπή ζωή...

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να απαντήσουμε στον κίνδυνο μιας ακροδεξιάς στροφής. Να πού[1]με ένα ηχηρό «όχι» στον φασισμό και τον ρατσισμό. Και να ενισχύσουμε την προοδευτική παράτα[1]ξη, που θα δουλέψει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για μια Ευρώπη ανεξάρτητη και όχι πιόνι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

 Μια Ευρώπη πυλώνα ασφαλείας και ειρήνης στον κόσμο. Μια Ευρώπη με πράσινη μετάβαση, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση με την κλιματική αλλαγή. Με κοινωνικά δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Μια Ευρώπη που θα αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων σε πλήρη και ασφαλή εργασία, σε ισότητα χωρίς διακρίσεις, σε δημόσια Υγεία και Παιδεία. Η υγεία, η μόρφωση, το νερό, η ενέργεια δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμα αγαθά...

Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου μετατρέπει την Ελλάδα και τις άλλες χώρες εισόδου σε αποθήκες ψυχών. Επιτρέπει σε όσες χώρες δεν θα δεχθούν μετανάστες να αποζημιώνουν απλώς τις χώρες εισόδου. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οπως και το βασικό σύμφωνο στο οποίο στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτό η οικονομική σύγκλιση, οι κατά πλειοψηφία αποφάσεις, με εξαίρεση θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, η ενίσχυση του ρόλου του εκλεγμένου από τον λαό Ευρωκοινοβουλίου. Ωστε αυτό να εκλέγει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κυβέρνηση της Ευρώπης δηλαδή, να μπορεί να νομοθετεί και να ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για την Ευρώπη χρειάζεται να κάνουν πολλά, ώστε να γίνει ο εγγυητής της βελτίωσης της ζωής μας. Εγγυητής δημοκρατίας και ισότητας! Δυστυχώς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο εντάσσεται και η Νέα Δημοκρατία, ακολούθησε πολιτικές που δυσκόλεψαν τη ζωή μας την τελευταία πενταετία. Αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, αποτυχημένη πολιτική στις κρίσεις ενέργειας και πληθωρισμού, στην επισιτιστική κρίση, στο Μεταναστευτικό. Λάθος αντιμετώπιση των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα.

Χωρίς άμεση και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για λύσεις διά της διπλωματίας και, αντίθετα, στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας με ενίσχυση του οπλοστασίου της Ουκρανίας! Με αποτέλεσμα ο πόλεμος να συνεχίζεται δύο χρόνια τώρα... Λάθη επίσης στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ολα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Με ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Θα μας λύσεις το μυστήριο σχετικά με την ηλικία σου;

 «Wouldn’t you like to know», όπως απάντησε και η Μαντόνα σε σχετική ερώτηση. Νομίζω ότι η ηλικία μου φαίνεται και από την όψη μου και από τη μακρά επαγγελματική μου πορεία. Οπότε, όσο υπολογίζετε. Συνήθως με υπολογίζουν παραπάνω από όσο είμαι. Θα τους αφήσω με αυτή την εντύπωση.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ