Το καλό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων τινάζει στον αέρα η Τουρκία, εκτοξεύοντας ευθείες απειλές εναντίον της χώρας μας και ενώ τη Δευτέρα στην Αθήνα ξεκινά ο νέος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Παντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα μας - Τι είπε για την υποψηφιότητα Μπελέρη


Η Τουρκία “γκριζάρει” και πάλι το μισό Αιγαίο

Αφορμή για το κρεσέντο των νέων τουρκικών απειλών στάθηκε η επίσημη ανακοίνωση περί δηµιουργίας θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα γνωστά «EGAYDAAK» που περιλαµβάνουν άνω των 100 ελληνικών νησιών και νησίδων.

Με άλλα λόγια, το «γκριζάρισµα» όλου του Αιγαίου, τα «αµφισβητούµενα» (κατά τους Τούρκους) νησιά του οποίου για πρώτη φορά εµφανίστηκαν ως «EGAYDAAK» σε έκδοση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου τον Αύγουστο του 1998, λίγο µετά την κρίση των Ιµίων δηλαδή.

Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόµµατος (AKP), Οµέρ Τσελίκ, δηλώνοντας ότι «η εξαγγελία των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί µια εξέλιξη που υπονοµεύει τη διαδικασία οµαλοποίησης και συγχρόνως εκµεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία µέσω µιας µονοµερούς ενέργειας». Ο Τσελίκ, απευθυνόµενος στην Ελλάδα, κούνησε το δάχτυλο και µας κάλεσε να µην εγκαταλείψουµε «τον δρόµο της διπλωµατίας και να µη γίνουν κινήσεις που θα πλήξουν την εξοµάλυνση» και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο «σουλτάνος».


Κρεσέντο νέων τουρκικών απειλών

Ο Ταγίπ Ερντογάν, µιλώντας για τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειες που ο ίδιος καταβάλλει για αποκλιµάκωση της κρίσης, κάλεσε την Ελλάδα να συµβάλει ώστε αυτό το κλίµα να υπάρξει και στο Αιγαίο «αποφεύγοντας να εκµεταλλευτεί το θέµα του περιβάλλοντος», όπως ανέφερε.
Ακολούθησε το τουρκικό υπουργείο Άµυνας µε νέες απειλές ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δηµιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο: «Στις 8 Απριλίου ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο µεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών µας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωµατικές πρωτοβουλίες σχετικά µε τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι µονοµερή τετελεσµένα στο θέµα των νησιών, νησίδων και βράχων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί µε συνθήκες (EGAYDAAK), δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νοµικό αποτέλεσµα. Ως υπουργείο είµαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουµε τα δικαιώµατα, τα συµφέροντα και τα οφέλη µας στο Αιγαίο και να αποτρέψουµε τις µονοµερείς προσπάθειες δηµιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».


«Δεν κάνουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» λέει η Ελλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει διάλογο µε την Τουρκία, όµως δεν πρόκειται να κάνει βήµα πίσω από τα κυριαρχικά της δικαιώµατα.

«Το πάρκο έχει να κάνει µε καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς. Είναι δεδοµένη η θέση µας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούµε από τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα», διεµήνυσε ο κ. Μαρινάκης.

Είχε προηγηθεί χρονικά µια αναφορά σε υψηλούς τόνους από τον Νίκο ∆ένδια. «Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως παράλογες και φυσικά παράνοµες. Θα ζητούσε ποτέ η Ελλάδα την άδεια της Τουρκίας για να δηµιουργήσει θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες ή στα ∆ωδεκάνησα;», διερωτήθηκε ευλόγως ο υπουργός Εθνικής Άµυνας, µιλώντας στον Σκάι. «Σε λίγο αν θέλω να ψαρέψω, θα πρέπει να ρωτήσω τον Τούρκο. Σιγά µη ζητάµε και οικοδοµική άδεια από την Άγκυρα για να χτίσουµε στα νησιά µας. Αν είναι δυνατόν να ζητάµε άδεια από την Τουρκία για θαλάσσια πάρκα στις Κυκλάδες», συµπλήρωσε ο κ. ∆ένδιας.