Μητσοτάκης από Μυτιλήνη για τον οδικό άξονα: Ολοκληρώνεται και παραδίδεται ένα έργο που σπάει την απομόνωση
Το μήνυμα για τις ευρωεκλογές
"Είχαμε πει ότι θα κάνουμε τη χώρα εργοτάξιο και τώρα τα έργα παραδίδονται", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Είχαμε πει ότι θα κάνουμε τη χώρα εργοτάξιο και τώρα τα έργα παραδίδονται», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Μυτιλήνη, όπου μίλησε στην εκδήλωση για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, ενός έργου που μειώνει στο μισό τον χρόνο για τη μετακίνηση από την Καλλονή στο Σίγρι, βελτιώνοντας σημαντικά την προσβασιμότητα στο λιμάνι Σιγρίου.
«Σπάει πια η απομόνωση της Μυτιλήνης και απεγκλωβίζονται αναπτυξιακές προοπτικές», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως πρόσθεσε, το έργο αυτό συμβάλλει και στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση των θυμάτων από τροχαία. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έργα που δρομολογήθηκαν εδώ και 10ετίες υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα απτά αποτελέσματα για τα νησιά από την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nzc66pxrc9)
Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Τούρκους τουρίστες στη Μυτιλήνη - Iκανοποίηση για τις αφίξεις χιλιάδων επισκεπτών (Εικόνες)
«Είχαμε πει ότι θα κάνουμε τη χώρα εργοτάξιο και τώρα τα έργα παραδίδονται», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι με αυτό «σπάει πια η απομόνωση της Λέσβου και απεγκλωβίζονται αναπτυξιακές προοπτικές». «To 2019 όταν οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν είχα πει ότι μια από τις κεντρικές μας προτεραιότητες είναι να μετατρέψουμε τη χώρα σε ένα τεράστιο εργοτάξιο. Πέντε χρόνια μετά τα εργοτάξια κλείνουν και δίνουν τη θέση τους σε σημαντικά έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το έργο αυτό συμβάλλει και στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση των θυμάτων από τροχαία. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έργα που δρομολογήθηκαν εδώ και 10ετίες υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση».
Όπως είπε: «Το έργο αυτό για εσάς είναι μεγάλο και σημαντικό. Είναι έργο που το ζητούσατε εδώ και δεκαετίες, ένα από τα σημαντικά έργα αναβάθμισης περιφερειακού οδικού δικτύου, ολοκληρώνεται, παραδίδεται με αποτέλεσμα να σπάει η απομόνωση της Λέσβου. Να δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές πολιτικές.
Συμβάλλουμε στον εθνικό μας στόχο μείωσης θανατηφόρων τροχαίων. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τη σημασία του έργου. Γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να γλιτώνετε 40 λεπτά από την Καλλονή στο Σίγρι και από το Σίγρι στην Καλλονή».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι το μόνο έργο που αλλάζει τη Λέσβο, καθώς δρομολογείται και η κατασκευή του φράγματος του Τσικνιά.
«Πριν από 30 χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την ανάγκη κατασκευής του φράγματος του Τσικνιά για να λυθεί το ζήτημα ύδρευσης. Ενδεικτικό της ελληνικής παθογένειας είναι ότι έργα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, δρομολογούνται από αυτή την κυβέρνηση. Ένα έργο που θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι τα αναπτυξιακά έργα είναι προτεραιότητα».
Μεταξύ άλλων στάθηκε στις παρεμβάσεις στις μονάδες υγείας, «με πιο σημαντική την πλήρη ανακαίνιση της ψυχιατρικής κλινικής», η οποία εκτιμάται ότι θα υλοποιείται άμεσα.
«Στη συνολική εικόνα θέλω να προσθέσω ότι όσοι έχουμε επισκεφτεί το νησί, θυμόμαστε τις εικόνες διαχείρισης του μεταναστευτικού», δήλωσε σε άλλο σημείο.
«Είναι ακριβές ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ή η μόνη χώρα που έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με απτά αποτελέσματα, σε συνεργασία και με τις τουρκικές Αρχές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως σημείωσε, «η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει αποτελέσματα στην καθημερινότητά σας, εσείς βλέπετε άμεσα το αποτέλεσμα. Η πολιτική προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα με μέρισμα οικονομικής ανάπτυξης για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές λέγοντας ότι «το έργο αυτό υλοποιείται με ευρωπαϊκούς πόρους και καθώς έχουμε ευρωεκλογές σε λίγες εβδομάδες, ας σκεφτούμε ποιο είναι το πολιτικό κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη πόρους που αλλάζουν τη ζωή σας είτε αυτό αφορά τη διευκόλυνση της βίζας. Δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί αυτή η διευκόλυνση αν η χώρα δεν είχε βελτίωσει τη διεθνή της αξιοπιστία».
«Σεβασμιώτατε, κ. Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι,
Το 2019, όταν οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, είχα πει ότι μία από τις κεντρικές μας πολιτικές προτεραιότητες είναι να μετατρέψουμε όλη τη χώρα σ’ ένα απέραντο εργοτάξιο.
Πέντε χρόνια μετά, τα εργοτάξια σταδιακά κλείνουν και δίνουν τη θέση τους σε σημαντικά έργα, τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Είχε δίκιο ο Νίκος Ταχιάος όταν μίλησε γι’ αυτόν τον, θα έλεγα, όχι πραγματικό, τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ μεγάλων, μεσαίων και μικρών έργων. Διότι το έργο αυτό για εσάς είναι πολύ μεγάλο, είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα έργο το οποίο το ζητούσατε εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ένα από τα σημαντικά έργα αναβάθμισης περιφερειακού οδικού δικτύου ολοκληρώνεται, παραδίδεται, με αποτέλεσμα να σπάει πια η απομόνωση της Δυτικής Λέσβου, να δημιουργούνται σημαντικές νέες αναπτυξιακές προοπτικές γι΄ αυτόν τον πανέμορφο τόπο. Και βέβαια, να συμβάλλουμε και με αυτόν τον τρόπο στον εθνικό στόχο της μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030.
Οπότε πολλά πράγματα δεν χρειάζεται να πω για τη σημασία του έργου. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε πόσο σημαντικό είναι να γλιτώνετε 40 λεπτά κατευθυνόμενοι από την Καλλονή στο Σίγρι, από το Σίγρι στην Καλλονή, αλλά μετακινούμενοι και σ’ ένα δρόμο ο οποίος πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.
Όπως είπε, όμως, ο Υπουργός, ο δρόμος αυτός δεν είναι το μόνο σημαντικό έργο το οποίο δρομολογείται στο νησί σας. Θυμήθηκα ότι πριν από 30 χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε έρθει εδώ και σας είχε μιλήσει τότε για την ανάγκη να κατασκευαστεί το φράγμα Τσικνιά, για να μπορέσει επιτέλους η Μυτιλήνη, αλλά και εδώ η περιοχή της Καλλονής και η Αγία Παρασκευή, να λύσουν μια και καλή το πρόβλημα της ύδρευσης.
Είναι ίσως ενδεικτικό της ελληνικής παθογένειας και της ιστορίας σε ένα βαθμό της μεταπολίτευσης το γεγονός ότι έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από δεκαετίες, έρχονται τώρα και δρομολογούνται από αυτή την κυβέρνηση.
Θέλω να σταθώ στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ανέφερε και ο Υπουργός: ελπίζουμε να έχουμε πλήρως συμβασιοποιημένο το έργο μέσα στον επόμενο μήνα και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι είναι ένα έργο το οποίο θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους, καθώς αποτέλεσε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η μετάπτωση της χρηματοδότησης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε και έμπρακτα την προτεραιότητα την οποία αποδίδουμε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία αλλάζουν την όψη της Λέσβου.
Στα υπόλοιπα έργα αναφέρθηκε και ο Υπουργός, θα ήθελα απλά να προσθέσω, πέραν των σημαντικών παρεμβάσεων που γίνονται στις σχολικές μονάδες του νησιού, το έργο του βιολογικού καθαρισμού το οποίο δρομολογείται για την περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, αλλά και τις σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται στις μονάδες υγείας, με πιο σημαντική την πλήρη ανακαίνιση της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου σας. Ένα έργο το οποίο και αυτό εκτιμούμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα.
Βλέπουμε, λοιπόν, πώς το νησί σας, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, αποκτά μια τελείως καινούργια δυναμική. Μια δυναμική την οποία είχα την ευκαιρία να την πιστοποιήσω και σήμερα το πρωί, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Μυτιλήνη, περπατώντας στο δρόμο, χαιρετώντας επαγγελματίες οδηγούς ταξί.
Είδα πολλά χαμόγελα. Και καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν πολλά χαμόγελα, διότι το άνοιγμα της σύνδεσης της Λέσβου -θα καλυφθούν τελικά τρία λιμάνια εδώ στο νησί από το πρόγραμμα της διευκόλυνσης της βίζα- έχει φέρει ήδη στο νησί ένα σημαντικό αριθμό Τούρκων επισκεπτών.
Ένα αίτημα της Περιφέρειας ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αυτό το οποίο βλέπετε σήμερα και το δεχόμαστε ως κάτι το οποίο είναι περίπου αυτονόητο, χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και το επιτελείο του ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις του Σένγκεν. Να μπορούμε να χορηγούμε βίζα ουσιαστικά εντός λίγων λεπτών.
Είναι η μόνη περίπτωση -κρατήστε το- η μόνη περίπτωση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που “τρέχει” ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. “Τρέχει” εδώ στο Βόρειο Αιγαίο. Ήταν δέσμευσή μου, το κάναμε πράξη.
Και βέβαια στη συνολική εικόνα, θα ήθελα να προσθέσω και κάτι το οποίο το γνωρίζετε πολύ καλά: όσοι έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το νησί -από τις μέρες που ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης, τους πρώτους δύσκολους μήνες της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας- θυμόμαστε τραυματικές εμπειρίες στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Νομίζω ότι είναι ακριβές να πει κανείς ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη χώρα, η οποία έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με απτά αποτελέσματα, με σημαντική μείωση των ροών, με μία εξαιρετική δουλειά την οποία κάνει το Λιμενικό μας Σώμα, αλλά και με συνεργασία -πρέπει να το πούμε και αυτό- με τις τουρκικές αρχές.
Γιατί βλέπετε ότι αυτή η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα για τη δική σας καθημερινότητα. Εσείς είστε οι πρώτες και οι πρώτοι που θέλετε να ζείτε -και να ζούμε- σε συνθήκες ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης με την Τουρκία.
Η μείωση, λοιπόν, των μεταναστευτικών ροών, της παράνομης μετανάστευσης, η αύξηση των νόμιμων επισκέψεων, που είναι η άλλη όψη του νομίσματος, θα έλεγα ότι είναι η απτή απόδειξη ότι η πολιτική αυτή της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει πραγματικά αποτελέσματα τα οποία δίνουν ένα ουσιαστικό οικονομικό “μέρισμα” ανάπτυξης στη Λέσβο αλλά και σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την κατασκευάστρια εταιρεία, τον «Άκτορα», και να πω, επίσης, ότι αναμένω με την ίδια ταχύτητα και την ίδια συνέπεια, την υλοποίηση του μεγάλου έργου ύδρευσης το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο.
Ο κ. Εξάρχου δεν σας είπε ότι έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της θητείας του, αν δεν κάνω λάθος, εδώ στη Λέσβο, οπότε φαντάζομαι ότι έχει ένα ιδιαίτερο λόγο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο έργο.
Έχει, όμως, μεγάλη σημασία ότι διαθέτουμε πια κατασκευαστικές εταιρείες, τις μεγάλες μας εταιρείες και τις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας σύνθετα έργα.
Και εδώ να σταθώ σε αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός: ήταν πολύ δύσκολη -και να ευχαριστήσω και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού- αυτή η κατασκευή ενός έργου εν μέσω ενός τόσο σημαντικού γεωπάρκου, όπως το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι.
Οι εταιρείες μας, όμως, έχουν την εμπειρία να μπορούν να διαχειρίζονται τέτοιου είδους σύνθετα έργα, όπως είναι σύνθετο και το Μετρό της Θεσσαλονίκης -αυτό και αν είναι σύνθετο-, το οποίο θα παραδοθεί επιτέλους στους Θεσσαλονικείς το μήνα Νοέμβριο. Είναι σημαντικό ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες μπορούν να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις, στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία θέτει το Υπουργείο.
Και κάτι τελευταίο: το έργο αυτό για το οποίο συζητάμε σήμερα είναι ακόμη ένα έργο το οποίο γίνεται με ευρωπαϊκούς πόρους. Ας το θυμηθούμε αυτό γιατί σε 50 και κάτι μέρες από τώρα έχουμε ευρωεκλογές. Ας θυμηθούμε και ας σκεφτούμε πολύ προσεκτικά ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, ποιο είναι εκείνο το κόμμα το οποίο μπορεί την επόμενη μέρα να διεκδικήσει στην Ευρώπη πολιτικές, πόρους, που πραγματικά να αλλάζουν τη ζωή σας.
Είτε οι πολιτικές αυτές είναι η διευκόλυνση της βίζας -δεν υπήρχε περίπτωση η διευκόλυνση της βίζας να είχε δοθεί στην Ελλάδα εάν η χώρα δεν είχε βελτιώσει σημαντικά τη διεθνή της αξιοπιστία- είτε μιλάμε για πόρους, νέους πόρους, είτε μιλάμε για το Ταμείο Συνοχής, είτε μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Να θυμίσω σε όλες και σε όλους πως το τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει σημασία για το τι συμβαίνει τελικά στην πατρίδα μας και καλύτερη απόδειξη αυτού είναι ο οδικός άξονας τον οποίο παραδίδουμε και επίσημα σήμερα στην κυκλοφορία.
Να είστε καλά, και στα επόμενα εγκαίνια. Ευχαριστώ πολύ».
Ο νέος δρόμος έχει ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό αντίκτυπο στο νησί, ειδικά στο δυτικό τμήμα, καθώς αφενός διευκολύνεται η μετακίνηση προς και από το αναβαθμισμένο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι του Σιγρίου, με τη διάρκεια της όλης διαδρομής να μειώνεται κατά περισσότερο από 50%, και αφετέρου συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου μέσω της αυξημένης προβολής του απολιθωμένου δάσους, που αποτελεί παγκόσμιο φυσικό μνημείο της UNESCO.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν 18.837 απολιθώματα, ανάμεσα στα οποία ένα εύρημα εξαιρετικής σημασίας: το πρώτο απολιθωμένο δέντρο που βρέθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του.
Ο αριθμός των ευρημάτων στο εν λόγω έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων, κι έχει παρουσιαστεί ως καλή πρακτική στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων UNESCO.
Σε πρώτη φάση η Visa Express, διάρκειας επτά ημερών, είναι διαθέσιμη για ταξίδια προς την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο. Έως το τέλος του Απριλίου θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία ακόμα πέντε νησιά, η Λήμνος, η Λέρος, η Κάλυμνος, το Καστελλόριζο και η Σύμη.
Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επισκέπτες από την Τουρκία που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στο λιμάνι και ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις όπου γίνεται η διαδικασία έκδοσης visa από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nzaszm7fgh)
Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023, ενισχύοντας την τοπική οικονομία πριν από το απόγειο της τουριστικής περιόδου και συμβάλλοντας στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στα συνολικά 14 λιμάνια που ήδη λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ως πύλες για επισκέπτες που κάνουν χρήση της Visa Express, χάρη στις οποίες ο χρόνος αναμονής για τη διενέργεια ελέγχου δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά ανά ταξιδιώτη.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε στη συνέχεια με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ενημερώθηκε για τη σημαντική μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς τη Λέσβο.
«Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τις τοπικές Αρχές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τον Υπουργό, για τη δρομολόγηση ενός πάρα πολύ σημαντικού προγράμματος για όλα τα νησιά του Αιγαίου - αλλά δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, εδώ στη Λέσβο όπου βρισκόμαστε.
Βλέπετε ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, είναι το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα, ουσιαστικά να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών.
Αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα τόσο εύκολο και αυτονόητο χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί και μεγάλη προσπάθεια από τον υπουργό, καθώς είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας το οποίο σήμερα “τρέχει” σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν.
Προφανώς δεν θα ήταν εφικτό να δρομολογήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, εάν η χώρα μας δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία την οποία είχε απωλέσει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε και οι ευρωπαϊκές Αρχές να γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία σοβαρή χώρα, η οποία μπορεί -και με μεγάλη ταχύτητα- να επεξεργάζεται αιτήσεις βίζα για είσοδο εντός της ζώνης του Σένγκεν, με ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια. Οπότε, προσβλέπουμε σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.
Να θυμίσω ότι το πρόγραμμα αφορά 10 νησιά τελικά και 14 λιμάνια -τα υπόλοιπα νησιά θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου- και προσβλέπουμε, ειδικά εδώ για τη Λέσβο, αγαπητέ κ. περιφερειάρχα και κ. δήμαρχε, σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.
Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τοπική οικονομία του νησιού. Νομίζω το πιστοποιούν τα χαμόγελα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι βλέπουν μία σημαντική πρόσθετη τουριστική κίνηση από την Τουρκία.
Να πω και κάτι τελευταίο, το πρόγραμμα αυτό είναι και η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα, πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους νησιώτες μας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θέλουν να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με τον γείτονά μας και να έχουμε προφανώς και τα οικονομικά οφέλη από αυτήν την τακτική επικοινωνία, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχυθεί από δω και στο εξής».
«Σπάει πια η απομόνωση της Μυτιλήνης και απεγκλωβίζονται αναπτυξιακές προοπτικές», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως πρόσθεσε, το έργο αυτό συμβάλλει και στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση των θυμάτων από τροχαία. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έργα που δρομολογήθηκαν εδώ και 10ετίες υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα απτά αποτελέσματα για τα νησιά από την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία.
Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Τούρκους τουρίστες στη Μυτιλήνη - Iκανοποίηση για τις αφίξεις χιλιάδων επισκεπτών (Εικόνες)
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχαμε πει ότι θα κάνουμε τη χώρα εργοτάξιο και τώρα τα έργα παραδίδονται
«Είχαμε πει ότι θα κάνουμε τη χώρα εργοτάξιο και τώρα τα έργα παραδίδονται», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι με αυτό «σπάει πια η απομόνωση της Λέσβου και απεγκλωβίζονται αναπτυξιακές προοπτικές». «To 2019 όταν οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν είχα πει ότι μια από τις κεντρικές μας προτεραιότητες είναι να μετατρέψουμε τη χώρα σε ένα τεράστιο εργοτάξιο. Πέντε χρόνια μετά τα εργοτάξια κλείνουν και δίνουν τη θέση τους σε σημαντικά έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα», είπε χαρακτηριστικά.Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το έργο αυτό συμβάλλει και στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση των θυμάτων από τροχαία. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έργα που δρομολογήθηκαν εδώ και 10ετίες υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση».
Όπως είπε: «Το έργο αυτό για εσάς είναι μεγάλο και σημαντικό. Είναι έργο που το ζητούσατε εδώ και δεκαετίες, ένα από τα σημαντικά έργα αναβάθμισης περιφερειακού οδικού δικτύου, ολοκληρώνεται, παραδίδεται με αποτέλεσμα να σπάει η απομόνωση της Λέσβου. Να δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές πολιτικές.
Συμβάλλουμε στον εθνικό μας στόχο μείωσης θανατηφόρων τροχαίων. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τη σημασία του έργου. Γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να γλιτώνετε 40 λεπτά από την Καλλονή στο Σίγρι και από το Σίγρι στην Καλλονή».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι το μόνο έργο που αλλάζει τη Λέσβο, καθώς δρομολογείται και η κατασκευή του φράγματος του Τσικνιά.
«Πριν από 30 χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την ανάγκη κατασκευής του φράγματος του Τσικνιά για να λυθεί το ζήτημα ύδρευσης. Ενδεικτικό της ελληνικής παθογένειας είναι ότι έργα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, δρομολογούνται από αυτή την κυβέρνηση. Ένα έργο που θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι τα αναπτυξιακά έργα είναι προτεραιότητα».
Μεταξύ άλλων στάθηκε στις παρεμβάσεις στις μονάδες υγείας, «με πιο σημαντική την πλήρη ανακαίνιση της ψυχιατρικής κλινικής», η οποία εκτιμάται ότι θα υλοποιείται άμεσα.
"Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες που έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών"
Σχολιάζοντας το ζήτημα της βίζα-εξπρές σε Τούρκους πολίτες για επισκέψεις σε ελληνικά νησιά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να πειστεί η Ευρώπη ώστε να εκδίδεται η βίζα.«Στη συνολική εικόνα θέλω να προσθέσω ότι όσοι έχουμε επισκεφτεί το νησί, θυμόμαστε τις εικόνες διαχείρισης του μεταναστευτικού», δήλωσε σε άλλο σημείο.
«Είναι ακριβές ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ή η μόνη χώρα που έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με απτά αποτελέσματα, σε συνεργασία και με τις τουρκικές Αρχές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως σημείωσε, «η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει αποτελέσματα στην καθημερινότητά σας, εσείς βλέπετε άμεσα το αποτέλεσμα. Η πολιτική προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα με μέρισμα οικονομικής ανάπτυξης για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».
Το μήνυμα ενόψει ευρωεκλογών
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές λέγοντας ότι «το έργο αυτό υλοποιείται με ευρωπαϊκούς πόρους και καθώς έχουμε ευρωεκλογές σε λίγες εβδομάδες, ας σκεφτούμε ποιο είναι το πολιτικό κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη πόρους που αλλάζουν τη ζωή σας είτε αυτό αφορά τη διευκόλυνση της βίζας. Δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί αυτή η διευκόλυνση αν η χώρα δεν είχε βελτίωσει τη διεθνή της αξιοπιστία».Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση παράδοσης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου Λέσβου, μήκους 46,7 χιλιομέτρων. Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:«Σεβασμιώτατε, κ. Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι,
Το 2019, όταν οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, είχα πει ότι μία από τις κεντρικές μας πολιτικές προτεραιότητες είναι να μετατρέψουμε όλη τη χώρα σ’ ένα απέραντο εργοτάξιο.
Πέντε χρόνια μετά, τα εργοτάξια σταδιακά κλείνουν και δίνουν τη θέση τους σε σημαντικά έργα, τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Είχε δίκιο ο Νίκος Ταχιάος όταν μίλησε γι’ αυτόν τον, θα έλεγα, όχι πραγματικό, τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ μεγάλων, μεσαίων και μικρών έργων. Διότι το έργο αυτό για εσάς είναι πολύ μεγάλο, είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα έργο το οποίο το ζητούσατε εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ένα από τα σημαντικά έργα αναβάθμισης περιφερειακού οδικού δικτύου ολοκληρώνεται, παραδίδεται, με αποτέλεσμα να σπάει πια η απομόνωση της Δυτικής Λέσβου, να δημιουργούνται σημαντικές νέες αναπτυξιακές προοπτικές γι΄ αυτόν τον πανέμορφο τόπο. Και βέβαια, να συμβάλλουμε και με αυτόν τον τρόπο στον εθνικό στόχο της μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030.
Οπότε πολλά πράγματα δεν χρειάζεται να πω για τη σημασία του έργου. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε πόσο σημαντικό είναι να γλιτώνετε 40 λεπτά κατευθυνόμενοι από την Καλλονή στο Σίγρι, από το Σίγρι στην Καλλονή, αλλά μετακινούμενοι και σ’ ένα δρόμο ο οποίος πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.
Όπως είπε, όμως, ο Υπουργός, ο δρόμος αυτός δεν είναι το μόνο σημαντικό έργο το οποίο δρομολογείται στο νησί σας. Θυμήθηκα ότι πριν από 30 χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε έρθει εδώ και σας είχε μιλήσει τότε για την ανάγκη να κατασκευαστεί το φράγμα Τσικνιά, για να μπορέσει επιτέλους η Μυτιλήνη, αλλά και εδώ η περιοχή της Καλλονής και η Αγία Παρασκευή, να λύσουν μια και καλή το πρόβλημα της ύδρευσης.
Είναι ίσως ενδεικτικό της ελληνικής παθογένειας και της ιστορίας σε ένα βαθμό της μεταπολίτευσης το γεγονός ότι έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από δεκαετίες, έρχονται τώρα και δρομολογούνται από αυτή την κυβέρνηση.
Θέλω να σταθώ στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ανέφερε και ο Υπουργός: ελπίζουμε να έχουμε πλήρως συμβασιοποιημένο το έργο μέσα στον επόμενο μήνα και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι είναι ένα έργο το οποίο θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους, καθώς αποτέλεσε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η μετάπτωση της χρηματοδότησης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε και έμπρακτα την προτεραιότητα την οποία αποδίδουμε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία αλλάζουν την όψη της Λέσβου.
Στα υπόλοιπα έργα αναφέρθηκε και ο Υπουργός, θα ήθελα απλά να προσθέσω, πέραν των σημαντικών παρεμβάσεων που γίνονται στις σχολικές μονάδες του νησιού, το έργο του βιολογικού καθαρισμού το οποίο δρομολογείται για την περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, αλλά και τις σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται στις μονάδες υγείας, με πιο σημαντική την πλήρη ανακαίνιση της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου σας. Ένα έργο το οποίο και αυτό εκτιμούμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα.
Βλέπουμε, λοιπόν, πώς το νησί σας, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, αποκτά μια τελείως καινούργια δυναμική. Μια δυναμική την οποία είχα την ευκαιρία να την πιστοποιήσω και σήμερα το πρωί, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Μυτιλήνη, περπατώντας στο δρόμο, χαιρετώντας επαγγελματίες οδηγούς ταξί.
Είδα πολλά χαμόγελα. Και καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν πολλά χαμόγελα, διότι το άνοιγμα της σύνδεσης της Λέσβου -θα καλυφθούν τελικά τρία λιμάνια εδώ στο νησί από το πρόγραμμα της διευκόλυνσης της βίζα- έχει φέρει ήδη στο νησί ένα σημαντικό αριθμό Τούρκων επισκεπτών.
Ένα αίτημα της Περιφέρειας ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αυτό το οποίο βλέπετε σήμερα και το δεχόμαστε ως κάτι το οποίο είναι περίπου αυτονόητο, χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και το επιτελείο του ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις του Σένγκεν. Να μπορούμε να χορηγούμε βίζα ουσιαστικά εντός λίγων λεπτών.
Είναι η μόνη περίπτωση -κρατήστε το- η μόνη περίπτωση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που “τρέχει” ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. “Τρέχει” εδώ στο Βόρειο Αιγαίο. Ήταν δέσμευσή μου, το κάναμε πράξη.
Και βέβαια στη συνολική εικόνα, θα ήθελα να προσθέσω και κάτι το οποίο το γνωρίζετε πολύ καλά: όσοι έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το νησί -από τις μέρες που ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης, τους πρώτους δύσκολους μήνες της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας- θυμόμαστε τραυματικές εμπειρίες στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Νομίζω ότι είναι ακριβές να πει κανείς ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη χώρα, η οποία έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με απτά αποτελέσματα, με σημαντική μείωση των ροών, με μία εξαιρετική δουλειά την οποία κάνει το Λιμενικό μας Σώμα, αλλά και με συνεργασία -πρέπει να το πούμε και αυτό- με τις τουρκικές αρχές.
Γιατί βλέπετε ότι αυτή η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα για τη δική σας καθημερινότητα. Εσείς είστε οι πρώτες και οι πρώτοι που θέλετε να ζείτε -και να ζούμε- σε συνθήκες ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης με την Τουρκία.
Η μείωση, λοιπόν, των μεταναστευτικών ροών, της παράνομης μετανάστευσης, η αύξηση των νόμιμων επισκέψεων, που είναι η άλλη όψη του νομίσματος, θα έλεγα ότι είναι η απτή απόδειξη ότι η πολιτική αυτή της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει πραγματικά αποτελέσματα τα οποία δίνουν ένα ουσιαστικό οικονομικό “μέρισμα” ανάπτυξης στη Λέσβο αλλά και σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την κατασκευάστρια εταιρεία, τον «Άκτορα», και να πω, επίσης, ότι αναμένω με την ίδια ταχύτητα και την ίδια συνέπεια, την υλοποίηση του μεγάλου έργου ύδρευσης το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο.
Ο κ. Εξάρχου δεν σας είπε ότι έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της θητείας του, αν δεν κάνω λάθος, εδώ στη Λέσβο, οπότε φαντάζομαι ότι έχει ένα ιδιαίτερο λόγο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο έργο.
Έχει, όμως, μεγάλη σημασία ότι διαθέτουμε πια κατασκευαστικές εταιρείες, τις μεγάλες μας εταιρείες και τις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας σύνθετα έργα.
Και εδώ να σταθώ σε αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός: ήταν πολύ δύσκολη -και να ευχαριστήσω και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού- αυτή η κατασκευή ενός έργου εν μέσω ενός τόσο σημαντικού γεωπάρκου, όπως το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι.
Οι εταιρείες μας, όμως, έχουν την εμπειρία να μπορούν να διαχειρίζονται τέτοιου είδους σύνθετα έργα, όπως είναι σύνθετο και το Μετρό της Θεσσαλονίκης -αυτό και αν είναι σύνθετο-, το οποίο θα παραδοθεί επιτέλους στους Θεσσαλονικείς το μήνα Νοέμβριο. Είναι σημαντικό ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες μπορούν να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις, στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία θέτει το Υπουργείο.
Και κάτι τελευταίο: το έργο αυτό για το οποίο συζητάμε σήμερα είναι ακόμη ένα έργο το οποίο γίνεται με ευρωπαϊκούς πόρους. Ας το θυμηθούμε αυτό γιατί σε 50 και κάτι μέρες από τώρα έχουμε ευρωεκλογές. Ας θυμηθούμε και ας σκεφτούμε πολύ προσεκτικά ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, ποιο είναι εκείνο το κόμμα το οποίο μπορεί την επόμενη μέρα να διεκδικήσει στην Ευρώπη πολιτικές, πόρους, που πραγματικά να αλλάζουν τη ζωή σας.
Είτε οι πολιτικές αυτές είναι η διευκόλυνση της βίζας -δεν υπήρχε περίπτωση η διευκόλυνση της βίζας να είχε δοθεί στην Ελλάδα εάν η χώρα δεν είχε βελτιώσει σημαντικά τη διεθνή της αξιοπιστία- είτε μιλάμε για πόρους, νέους πόρους, είτε μιλάμε για το Ταμείο Συνοχής, είτε μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Να θυμίσω σε όλες και σε όλους πως το τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει σημασία για το τι συμβαίνει τελικά στην πατρίδα μας και καλύτερη απόδειξη αυτού είναι ο οδικός άξονας τον οποίο παραδίδουμε και επίσημα σήμερα στην κυκλοφορία.
Να είστε καλά, και στα επόμενα εγκαίνια. Ευχαριστώ πολύ».
Η ταυτότητα του έργου
Στο πλαίσιο του έργου, που υλοποιήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ, αναβαθμίστηκαν περίπου 21 χιλιόμετρα της υφιστάμενης οδού και κατασκευάστηκαν νέα τμήματα μήκους 26 χιλιομέτρων, βελτιώνοντας σημαντικά την οδική ασφάλεια σε έναν κεντρικό οδικό άξονα της Λέσβου.Ο νέος δρόμος έχει ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό αντίκτυπο στο νησί, ειδικά στο δυτικό τμήμα, καθώς αφενός διευκολύνεται η μετακίνηση προς και από το αναβαθμισμένο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι του Σιγρίου, με τη διάρκεια της όλης διαδρομής να μειώνεται κατά περισσότερο από 50%, και αφετέρου συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου μέσω της αυξημένης προβολής του απολιθωμένου δάσους, που αποτελεί παγκόσμιο φυσικό μνημείο της UNESCO.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν 18.837 απολιθώματα, ανάμεσα στα οποία ένα εύρημα εξαιρετικής σημασίας: το πρώτο απολιθωμένο δέντρο που βρέθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του.
Ο αριθμός των ευρημάτων στο εν λόγω έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων, κι έχει παρουσιαστεί ως καλή πρακτική στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων UNESCO.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τα τέλη Μαρτίου η χορήγηση visa με διαδικασία express για επισκέπτες από την Τουρκία.Σε πρώτη φάση η Visa Express, διάρκειας επτά ημερών, είναι διαθέσιμη για ταξίδια προς την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο. Έως το τέλος του Απριλίου θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία ακόμα πέντε νησιά, η Λήμνος, η Λέρος, η Κάλυμνος, το Καστελλόριζο και η Σύμη.
Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επισκέπτες από την Τουρκία που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στο λιμάνι και ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις όπου γίνεται η διαδικασία έκδοσης visa από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος.
Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023, ενισχύοντας την τοπική οικονομία πριν από το απόγειο της τουριστικής περιόδου και συμβάλλοντας στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στα συνολικά 14 λιμάνια που ήδη λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ως πύλες για επισκέπτες που κάνουν χρήση της Visa Express, χάρη στις οποίες ο χρόνος αναμονής για τη διενέργεια ελέγχου δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά ανά ταξιδιώτη.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε στη συνέχεια με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ενημερώθηκε για τη σημαντική μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς τη Λέσβο.
Η δήλωση Μητσοτάκη από το λιμάνι της Μυτιλήνης
«Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τις τοπικές Αρχές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τον Υπουργό, για τη δρομολόγηση ενός πάρα πολύ σημαντικού προγράμματος για όλα τα νησιά του Αιγαίου - αλλά δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, εδώ στη Λέσβο όπου βρισκόμαστε.Βλέπετε ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, είναι το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα, ουσιαστικά να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών.
Αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα τόσο εύκολο και αυτονόητο χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί και μεγάλη προσπάθεια από τον υπουργό, καθώς είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας το οποίο σήμερα “τρέχει” σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν.
Προφανώς δεν θα ήταν εφικτό να δρομολογήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, εάν η χώρα μας δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία την οποία είχε απωλέσει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε και οι ευρωπαϊκές Αρχές να γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία σοβαρή χώρα, η οποία μπορεί -και με μεγάλη ταχύτητα- να επεξεργάζεται αιτήσεις βίζα για είσοδο εντός της ζώνης του Σένγκεν, με ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια. Οπότε, προσβλέπουμε σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.
Να θυμίσω ότι το πρόγραμμα αφορά 10 νησιά τελικά και 14 λιμάνια -τα υπόλοιπα νησιά θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου- και προσβλέπουμε, ειδικά εδώ για τη Λέσβο, αγαπητέ κ. περιφερειάρχα και κ. δήμαρχε, σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.
Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τοπική οικονομία του νησιού. Νομίζω το πιστοποιούν τα χαμόγελα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι βλέπουν μία σημαντική πρόσθετη τουριστική κίνηση από την Τουρκία.
Να πω και κάτι τελευταίο, το πρόγραμμα αυτό είναι και η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα, πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους νησιώτες μας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θέλουν να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με τον γείτονά μας και να έχουμε προφανώς και τα οικονομικά οφέλη από αυτήν την τακτική επικοινωνία, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχυθεί από δω και στο εξής».