Συνέδριο με θέμα «Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Προορισμός Κρήτη» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ και το οποίο συνδιοργανώνουν η Next is Now και η Dome Consulting Firm, πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

 Σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η κ. Κεφαλογιάννη είπε πως «ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί συνεργασίες της κεντρικής εξουσίας με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και με τους εργαζόμενους στον τουρισμό» συμπληρώνοντας ότι «είναι κάτι που μας αφορά όλους και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι τα περιφερειακά συμβούλια Τουρισμού, μπορούν να βοηθήσουν πολύ».

Το 2023 η χρονιά με τα περισσότερα έσοδα και τις περισσότερες αφίξεις

Η κ. Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στο 2023, είπε ότι ήταν η χρονιά με τα περισσότερα έσοδα αλλά και τις περισσότερες αφίξεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «στο υπουργείο, δεν είναι στόχος να ακολουθηθεί η πεπατημένη» και πως «πρέπει να δούμε ότι ο τουρισμός μπαίνει σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, ότι αλλάζει σελίδα» καταλήγοντας ότι σε αυτή τη νέα εποχή, «ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να μπει με γνώμονα το μέτρο, την ισορροπία, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και βεβαίως με μέριμνα τις τοπικές κοινωνίες».

Η υπουργός Τουρισμού, που εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στην Κρήτη, μίλησε για την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού που αποτελεί στόχευση, αλλά και τη σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πολιτισμό. «Για εμάς στην νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού, ο πολιτισμός πηγαίνει χέρι-χέρι με τον τουρισμό και νομίζω ότι αφενός δίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά στον τουρισμό, αλλά θεωρώ επίσης ότι και ο τουρισμός βοηθάει τον πολιτισμό να αναπτύξει πιο αναπτυξιακή λογική» πρόσθεσε η κ. Κεφαλογιάννη.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου τίθενται οι ενότητες «Βιώσιμες υποδομές στον τουρισμό - Τα ποιοτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης», «Οικολογία και μοντέρνος τουρισμός - Η κρουαζιέρα, το yachting και οι νέες αγορές - Τι αναζητεί ο τουρίστας το 2024;» και «Τα φημισμένα κρητικά προϊόντα και ο Θεματικός Τουρισμός - Προτάσεις και πρωτοβουλίες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «συνεργούμε για να καταστήσουμε τον τουρισμό της Κρήτης πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο» συμπληρώνοντας ότι «η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της περιφερειακής της πολιτικής για τον τουρισμό, συνεργεί και συνθέτει δυνάμεις με το υπουργείο, τον ΕΟΤ, τους δήμους και τους φορείς του Τουρισμού, στοχεύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που θα είναι βιώσιμη, δίκαιη, ισόρροπη, θα διαφυλάττει και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, τη φυσική ομορφιά του νησιού μας, τη μοναδικότητα της κρητικής γαστρονομίας και προβάλλοντας τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και προορισμού».

Επιπλέον, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο, όπως επισήμανε, αλλά και στο νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, που θα μπορεί να εξυπηρετεί έντεκα εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ότι ο τουρισμός θα αναπτυχθεί περαιτέρω και πως για το λόγο αυτό «πρέπει εγκαίρως να έχουμε χαρτογραφήσει τις ροές που θα έχουμε, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά», προσθέτοντας πως «αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να εντάσσεται σ' ένα γενικότερο σκεπτικό, αυτό που αποκαλείται τεχνοκρατικά βιώσιμη ανάπτυξη, που στην πραγματικότητα αφορά στην ανθεκτικότητα του τόπου, τη φέρουσα δυνατότητά του».  
 
Στο συνέδριο συμμετέχουν, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων από τον τουρισμό, την οικονομία κ.ά..