Στο στόχαστρο του Νικόλα Φαραντούρη συμβούλου ευρωπαϊκής πολιτικής του Στέφανου και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε η κυβέρνηση με αφορμή την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poors.

Απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης αναφέρει ότι:η αξιολόγηση BBB- της S&P δεν προβαίνει σε καμία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Ακόμη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει επίσης, πέντε κρίσιμα σημεία της έκθεσης της S&P, τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανέφερε.

Συγκεκριμένα, ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το 2023, υποχωρώντας στο 2,0% από 5,6% το 2022, οι επενδύσεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι στο 13,9% πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (22,2%), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023, το σταθμισμένο μέσο κόστος του νέου δανεισμού εκτοξεύτηκε στο 3,7% το 2023 από 1,3% το 2022 και τέλος ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης παρεμποδίζουν το κράτος δικαίου, το επενδυτικό περιβάλλον και συνεπώς, τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.



Αναλυτικά η δήλωση του κ. Φαραντούρη:

Από χθες διάφοροι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες της ΝΔ ελλείψει άλλων επιδόσεων στην οικονομία και την ακρίβεια, κραδαίνουν την αξιολόγηση BBB- της S&P, η οποία βέβαια ΔΕΝ προβαίνει σε ΚΑΜΙΑ αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Σε 12 μήνες και βλέπουμε...

Η απάντησή μου ήταν ότι το περιφερόμενο ΒΒΒ- ούτε τρώγεται, ούτε έχει επηρεάσει θετικά με οποιονδήποτε τρόπο την ζωή των πολιτών, την καταπολέμηση της ακρίβειας, το κόστος ζωής ή την πρόσβαση των μικρομεσαίων στον τραπεζικό δανεισμό. Με απύθμενο θράσος μιλάει η ΝΔ που έριξε τη χώρα στα βράχια, στην κατηγορία " ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ" και την ξαναβρήκε το 2019 με γεμάτα ταμεία και την καλύτερη ρύθμιση χρέους που έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με την ίδια την S&P στην έκθεσή της, την οποία μάλλον δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν κατά τις μεταμεσονύκτιες αποδελτιώσεις τους:

1. Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το 2023, υποχωρώντας στο 2,0% από 5,6% το 2022.

2. Οι επενδύσεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι στο 13,9% πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (22,2%).

3. Επισημαίνονται αυξημένες εξωτερικές ανισορροπίες, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023.

4. Το σταθμισμένο μέσο κόστος του νέου δανεισμού εκτοξεύτηκε στο 3,7% το 2023 από 1,3% το 2022.

5. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης παρεμποδίζουν το κράτος δικαίου, το επενδυτικό περιβάλλον και συνεπώς, τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Αυτά. Καλό διάβασμα.