Μεσανατολικό: Τα ''Παραπολιτικά'' αποκαλύπτουν τις εκκλήσεις της Ελλάδας για αυτοσυγκράτηση - Το διπλωματικό παρασκήνιο και τα επόμενα βήματα
Αγωνία και επαφές
Όσα είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην ''κλειστή'' έκτακτη τηλεδιάσκεψη ευρωπαίων υπουργών για το Μεσανατολικό - Οι επισκέψεις σε Κατάρ και Κουβέιτ
Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με τη ζώνη του πυρός, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την ανάφλεξη στο Μεσανατολικό. Τυχόν περαιτέρω διάχυση της κρίσης θα προκαλούσε ένα ντόμινο εξελίξεων, με προφανή αντίκτυπο στην ασφάλεια των χωρών της περιοχής, αλλά και συνέπειες στον τομέα της οικονομίας και της μετανάστευσης. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν το διπλωματικό παρασκήνιο, καθώς και τη στάση και τις επαφές της Αθήνας, με το βλέμμα στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Διαβάστε ακόμα: Ανάλυση Guardian: Το Ιράν και το Ισραήλ παίζουν με τη φωτιά - Πλέον έχει ξεπεραστεί το όριο του αμοιβαίου φόβου και της αυτοσυγκράτησης
Η στάση της Αθήνας για το Μεσανατολικό
«Παρούσα στις εξελίξεις». Με αυτή τη φράση θα μπορούσε κάποιος να συνοψίσει τη στάση της Ελλάδας σε όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Δεν πρόκειται περί δημοσιογραφικού κλισέ ή υπερβολής. Η στρατιωτική μας παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», και οι διπλωματικές επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με ομολόγους τους από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αυτό αποδεικνύουν. Η θέση της χώρας μας αποτυπώθηκε στα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην «κλειστή» έκτακτη τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων υπουργών που συγκάλεσε την Τρίτη ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με όσα πληροφορείται η εφημερίδα μας, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι:
- Η Ελλάδα καταδικάζει την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.
- Η Ελλάδα απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές. Αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, «η περιοχή και ο κόσμος ολόκληρος δεν αντέχουν περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».
- Η Ελλάδα τονίζει την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στο Μεσανατολικό.
- Η Ελλάδα επισημαίνει τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης. Διότι, σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τον προφανή κίνδυνο ασφαλείας, οι χώρες της περιοχής θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα και θα πιεστούν από προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Δηλαδή, ταλαιπωρημένες ψυχές που θα φεύγουν από τον Λίβανο, θα φτάνουν στην Κύπρο και κατόπιν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
- Η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι η πρόσφατη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και τα αντίποινα του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη δεν θα πρέπει να µας αποσπούν από την ανθρωπιστική κρίση, που βρίσκεται -δυστυχώς- σε πλήρη εξέλιξη στη Γάζα.
Οι Ελληνες αξιωµατούχοι συνοµιλούν µε όλες τις εµπλεκόµενες στην κρίση πλευρές. Τόσο µε το Ισραήλ όσο και µε τον αραβικό κόσµο.
Διαρκής συνεννόηση
Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», οι Ελληνες αξιωµατούχοι συνοµιλούν µε όλες τις εµπλεκόµενες στην κρίση πλευρές. Με όλες. Τόσο µε το Ισραήλ όσο και µε τον αραβικό κόσµο. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αµυνας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος ∆ένδιας, αντίστοιχα, είναι σε «ανοιχτή γραµµή» µε τους Ισραηλινούς οµολόγους τους, Ελι Κοέν και Γιοάβ Γκάλαντ, αντίστοιχα. Είναι ενδεικτικό ότι την περασµένη Κυριακή, µόλις ο κ. Δένδιας προσγειώθηκε στην Αθήνα επιστρέφοντας εσπευσµένα από τις ΗΠΑ, επικοινώνησε τηλεφωνικά µε τον κ. Γκάλαντ, προτού µεταβεί στο Μέγαρο Μαξίµου για το έκτακτο ΚΥΣΕΑ.
Φυσικά, διαρκής είναι και η συνεννόηση της Αθήνας µε την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Το Μεσανατολικό θα συζητηθεί τη ∆ευτέρα στη ∆ιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών στο Λουξεµβούργο, όπου θα διεξαχθούν συνοµιλίες και µε Αραβες αξιωµατούχους. Αµέσως µετά το Λουξεµβούργο, ο κ. Γεραπετρίτης θα µεταβεί στο Κατάρ -που έχει ρόλο διαµεσολαβητή στην κρίση, καθώς συνοµιλεί µε τη «Χαµάς»-, ενώ ο επόµενος σταθµός της περιοδείας του Ελληνα υπουργού θα είναι το Κουβέιτ. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στα «Π» αρµόδιες πηγές, είναι έντονη η ανησυχία της Αθήνας για ενδεχόµενη κλιµάκωση της έντασης και τυχόν νέο φαύλο κύκλο εχθροπραξιών. Και τούτο διότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 20/04/2024.