Σε τρεις άξονες κινείται η στρατηγική της κυβέρνησης και του αρµόδιου υπουργείου Εργασίας για την αύξηση της απασχόλησης: 1. Στον επαναπατρισµό εργαζοµένων υψηλής ειδίκευσης, που έφυγαν την περίοδο της κρίσης και εργάζονται στο εξωτερικό. 2. Στη συνεχή επιµόρφωση και ειδίκευση των εργαζοµένων στο εσωτερικό. 3. Στην ενίσχυση και απλούστευση των µέτρωνεισαγωγής εργατικού δυναµικού (µετακλήσεις) «χαµηλής» ειδίκευσης για τον πρωτογενή τοµέα παραγωγής.

Για το πρώτο σκέλος ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο εκστρατεία η ίδια η υπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, η οποία βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο, µε τη συνοδεία στελεχών από 11 µεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, µε σκοπό τον επαναπατρισµό των Ελλήνων επιστηµόνων, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, µέσω της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας, Rebrain Greece.

Εκδήλωση ειδικού σκοπού

Η διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης ειδικού σκοπού µε τίτλο «Rebrain Greece Strategy: Connecting talents with leading enterprises» πραγµατοποιήθηκε χθες µε τη συµµετοχή των Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Ernst & Young, ∆ΕΗ, Helleniq Energy, Cosmote, Elvalhalcor, Cenergy Holdings, Lamda Development, AANG Holdings Group,
DEMO Pharmaceutical, ενώ θα ακολουθήσει αντίστοιχη εκδήλωση και στο Βερολίνο.

Την εκδήλωση αυτή, που αποτελεί µια επιτυχηµένη συνέργεια του δηµόσιου τοµέα και του ελληνικού επιχειρείν, µε σκοπό τον συντονισµό των δράσεων για να αντιµετωπιστεί συλλογικά το φαινόµενο του brain drain, «τρέχει» η οµάδα του Rebrain Greece, µε επικεφαλής τη γενική γραµµατέα Εργασιακών Σχέσεων, Αννα Στρατινάκη, και τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων,Κωνσταντίνο Αγραπιδά.

Ο µηχανισµός διασύνδεσης Rebrain Greece προωθεί δράσεις προσέλκυσης εργαζοµένων υψηλών δεξιοτήτων για την κάλυψη θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και έχει «ανοικτές» δεκάδες θέσεις εργασίας που αφορούν καλά αµειβόµενες ειδικότητες.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// platform.rebraingreece.gr/ οι εταιρείες επιλέγουν τις ειδικότητες τις οποίες αναζητούν από έναν κατάλογο µε 268 επαγγέλµατα υψηλής εξειδίκευσης και ο υποψήφιος εργαζόµενος µπορεί να υποβάλει την αίτησή του για τη θέση που τον ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, η εταιρεία ενηµερώνεται µε e-mail. Μέσω της πλατφόρµας, αναζητούν καταρτισµένο προσωπικό διάφοροι κλάδοι, όπως τραπεζικά ιδρύµατα, εταιρείες συµβούλων και µεγάλοι επιχειρηµατικοί όµιλοι της πληροφορικής, της βιοµηχανίας, των κατασκευών κ.λπ., αλλά και νέοι κλάδοι στο πλαίσιο της πράσινης οικονοµίας.


Βιοµηχανία και Τουρισµός

Αντίστοιχα και οι εργοδοτικοί φορείς της Βιοµηχανίας και του Τουρισµού(ΣΕΒ-ΣΕΤΕ) σχεδιάζουν τη δηµιουργία ψηφιακής πλατφόρµας, µε στόχο την κάλυψη των αναγκών της βιοµηχανίας, του τουρισµού και των κατασκευών από εργαζόµενους µετανάστες τρίτων χωρών. Πρόκειται για µία Ηλεκτρονική Βάση ∆εδοµένων µε διαθέσιµους εργάτες από τρίτες χώρες προς µετάκληση, που ήδη λειτουργεί για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς. Οι συνεταιρισµοί έρχονται µέσω της πλατφόρµας σε συνεργασία µε εταιρείες εργατικού δυναµικού από τις χώρες προέλευσης των εργατών γης, δηµιουργώντας έτσι τις συνθήκες για εύκολη και νόµιµη εύρεση εργατικού
δυναµικού.

Στην εν λόγω βάση έχουν καταχωρισθεί υποψήφιοι εργαζόµενοι από το Βιετνάµ, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, από αδειοδοτηµένες γι’ αυτό εταιρείες εργατικού δυναµικού, οι οποίοι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα νοµιµοποιητικά έγγραφα για τη µετάκλησή τους. Ηδη,σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, περίπου 15.000 µετανάστες από τρίτες χώρες έχουν νυποβάλει αίτηση για άδεια παραµονής.

Αντίστοιχη στήριξη σχεδιάζεται και στις υπηρεσίες της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης, οι οποίες θα συνεργάζονται µε τις αντίστοιχες υπηρεσίες Ασύλου. Με στόχο τη δηµιουργία ενός πιο ευέλικτου πλαισίου, χωρίς γραφειοκρατία, αλλά τηρώντας τη νοµιµότητα, έχει ήδη δηµιουργηθεί µια «task force» µε τη συµµετοχή όλων των εµπλεκόµενων υπουργείων.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής