«O στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές και να αναδειχθεί δεύτερο κόµµα» δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, θέλοντας να αποτυπωθεί καθαρά και σε όλους ο στόχος των ευρωεκλογών. Η δήλωση Ανδρουλάκη άλλωστε, ότι η τρίτη θέση θα αποτελεί πολιτική αποτυχία, δεν αφήνει περιθώρια να χαµηλώσει ο πήχυς για την εκλογική µάχη της 9ης Ιουνίου. Με αυτά τα δεδοµένα ωστόσο και µελετώντας παράλληλα τις δηµοσκοπήσεις, που στο σύνολό τους δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να παγιώνεται στη δεύτερη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που µιλούν για τα σενάρια της επόµενης µέρας στο ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που η δεύτερη θέση πέρα από τις δηµοσκοπήσεις χαθεί και στην αναµέτρηση της κάλπης.

Μερικά από τα πιο έµπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συµµετέχουν στα κορυφαία όργανα του κόµµατος, υποστηρίζουν ότι σε ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι προετοιµασµένος για να οδηγήσει το κόµµα σε συνέδριο, προκειµένου να προετοιµάσει τις άµυνές του απέναντι σε όσους σκεφτούν την αµφισβήτησή του. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι ένα αποτέλεσµα-ήττα στις ευρωεκλογές θα έχει την υπογραφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σηµειώνοντας µε έµφαση ότι είναι ο πρώτος αρχηγός του κόµµατος που στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού στις δηµοσκοπήσεις βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το ποσοστό της παράταξης.

Το µοντέλο του Χάρη ∆ούκα και κίνδυνοι που κρύβει 

Την ίδια ώρα, εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και πιο προωθηµένες απόψεις που θέλουν ανοιχτές διαδικασίες για την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, σε περίπτωση που το στοίχηµα της δεύτερης θέσης χαθεί. Τα στελέχη αυτά σκοπεύουν να προσθέσουν στην επιχειρηµατολογία τους ότι θα έχουν δοκιµαστεί όλα τα µοντέλα για την αυτόνοµη πορεία του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά επιστροφής στην εξουσία και µε τη νέα του γενιά, χωρίς να φέρνουν τα επιθυµητά αποτελέσµατα. Στη βάση αυτή επεξεργάζονται ουσιαστικά το µοντέλο του Χάρη ∆ούκα, που λειτούργησε στην Αυτοδιοίκηση, για την κεντρική πολιτική σκηνή. Η συνταγή αυτή αναµένεται να φέρει κλυδωνισµούς σε περίπτωση που έρθει ένα κακό αποτέλεσµα, καθώς προϋποθέτει αλλαγή ηγεσίας µε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στην ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι παρά το ότι θεωρούν ότι αν η δεύτερη θέση χαθεί θα πρέπει οι αλλαγές στο κόµµα να γίνουν γρήγορα, επισηµαίνουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση του χώρου, προκειµένου να µη γυρίσουν µπούµερανγκ που θα ενισχύσει τη συσπείρωση της Ν.∆. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά τα σενάρια στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται το στρατηγείο του Νίκου Ανδρουλάκη, όλοι είναι βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ όχι απλώς θα κερδίσει τη δεύτερη θέση, αλλά πως θα αυξήσει και σηµαντικά τα ποσοστά του. Συγκριτικά του πλεονεκτήµατα θεωρούν στην ηγετική οµάδα του κόµµατος ότι είναι η οργανωτική του δοµή, που είναι πιο ισχυρή από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασµό µε ένα πυκνό δίκτυο «πράσινων» δηµάρχων µε δυναµικούς διαύλους στην Αυτοδιοίκηση, πεδίο στο οποίο επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη έχει ισχνό αποτύπωµα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»