Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουσιτκού και δημιουργικού τομέα
Ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και τους Σπαρτιάτες
Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό». Επί της αρχής του νομοσχεδίου «ναι» ψήφισαν η ΝΔ και η ΚΟ Σπαρτιάτες, «όχι» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η ΚΟ Νίκη, ενώ «παρών» δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο παριστάμενος υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας είπε ότι ο λόγος συγχώνευσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το ΕΚΟΜΕ σχετίζεται με το ότι οι δύο φορείς «έχουν παρεμφερείς και αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και αποστολές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνοχή εθνικής κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής πολιτικής στο βαθμό που όλοι θα θέλαμε».
Δήμας: Η χώρα έχει ανάγκη από σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης για να υπηρετείται αποτελεσματικά ο κινηματογράφος
Η Ελλάδα, σημείωσε, «έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης προκειμένου να υπηρετείται αποτελεσματικά ο χώρος του κινηματογράφου, αφενός ο πολιτιστικός καλλιτεχνικός φορέας, και αφετέρου οι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές και δημιουργοί του οπτικοακουστικού χώρου». Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Δήμας, η διεθνής αγορά των οπτικοακουστικών, και του κινηματογράφου αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία, και αναπτυξιακή και τουριστική ευκαιρία, και όποιος δεν το συνειδητοποιεί, στην πραγματικότητα εθελοτυφλεί».
Στην ερώτηση εάν ο ενιαίος φορέας θα δώσει την ίδια σημασία στην καλλιτεχνική δημιουργία, που ήταν βασική αποστολή του ΕΚΚ ή θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη των επενδύσεων που ήταν η αποστολή του ΕΚΟΜΕ, ο κ. Δήμας είπε ότι ο νέος φορέας θα επικεντρωθεί στην στήριξη και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, και του οπτικοακουστικού τομέα, αλλά και της ευρύτερης καλλιτεχνικής παιδείας η οποία έχει στην βάση την οπτικοακουστική και τεχνολογία: «Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε είναι επιλεκτικά είτε αυτόματα, θα υπηρετούν αυτό το σκοπό» σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και υπογράμμισε: «Οι αυξημένοι πόροι του φορέα θα αυξήσουν τα ποσά των επιλεκτικών προγραμμάτων κάτι το οποίο είναι πάγιο αίτημα των δημιουργών του χώρου, και το αυτόματο εργαλείο όμως, του cash rebate, θα εξορθολογιστεί. Aυστηροποιείται, προκειμένου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, και να είναι στοχευμένο σε παραγωγές με προστιθέμενη αξία για τη χώρα» είπε ο κ. Δήμας. Όσο για το εάν με τον νέο φορέα θα γίνει εξοικονόμηση πόρων, ο κ. Δήμας είπε ότι αυτό είναι προφανές, ενώ, ως προς το προσωπικό, επανέλαβε ότι «θα έχει τον ίδιο αριθμό των θέσεων των υφιστάμενων φορέων».